Ideální politická strana? Proč hledat neexistující...

Neustále mě "ohromuje", jak se český národ podivuje a vehementně diskutuje nad politickým děním v naší zemi. Politické články jsou k mému překvapení nejčtenější, nejdiskutovanější. Nabízí se otázka proč? Co se pro Vás osobně zásadně změnilo před deseti, osmi, pěti, dvěma lety díky politice? Přelévání moci z leva doprava, z prava doleva, z leva doprava, z prava doleva u mě navozuje pocit snažit se projít deštěm bez jediné kapky vody na těle. Očekávaný výsledek nepřichází a vzduchem se šíří zlost, zklamání a apatie. 

www.canstockphoto.com

Ano, v úvodu článku bych rád nastínil fakt, že i já používám politické příchuti blogu k tomu, abych zvýšil návštěvnost článku a na konci se dobral důležitého rozboru situace.

Je vůbec možné udělat rozhodnutí, se kterým by bylo spokojeno deset miliónů lidí? Nebo proč nesnížit laťku a najít řešení tak, aby byla spokojena polovina lidí a druhé se to alespoň negativním způsobem nedotklo? 

Dovolím si předeslat odpověď, že to zpravidla nejde.

Pokusím se zamyslet proč. Nebojím se přednést názor, že je to proto, že každý člověk hledá výhodné řešení hlavně pro sebe, v druhé řadě pro své blízké, ve třetí řadě pro své město / kraj a až v poslední řadě mu jde o blaho všech ostatních. Z toho je víceméně patrné, že hledáme-li pravidla, které budou výhodné pro nás, zákonitě tím dostaneme do nevýhody někoho jiného.

Těžko se potom divit, že rozpracované zákony (a to i nadějné) se s příchodem nového člověka do vedení ruší a sestavují nové. Tak to jde cyklicky znovu dokola.

Nicméně problém nastavit řešení přínosné pro většinu se netýká jen v politice. Se stejným problémem se setkáváme v podstatě denně v zaměstnání,  v rodině i  kdekoliv jinde. Člověk 21. století snad více než kdy dřívě nehledá nejlepší řešení, pouze prosazuje svoje za to jediné správné. Proto se stále diskutuje a debatuje zcela na všech frontách. 

Povím Vám hezký a názorný příklad toho, jak doložím své předchozí tvrzení. Zeptejte se člověka, který vlastní automobil, pračku, televizi, fotoaparát, atd..., která značka je nejlepší, aby jste si ji mohl/a pořídit. Jsem téměř jistě přesvědčen, že Vám řekne, že ta kterou vlastní (pokud s tím není enormně nespokojen).

Člověk ztrácí soudnost a zaměřuje se pouze na sebe a své já. Stává se z nás národ sobců a rasa egoistů.

Co bych tedy poradil? 

Začněme doma u sebe, ve své rodině. Občas se zastavme a podívejme se, jestli to co zrovna děláme, plánujeme a připravujeme, jestli je výhodné nejen pro mě, ale také pro ostatní. Zkoušeli jsme se jich na to zeptat? Budeme-li s někým z naší rodiny mít spor a než začneme vehementně prosazovat své vlastní já, poodstupme a poslechněme si nejdříve druhou stranu a možná nás pak překvapí, jak geniální řešení vymyslela. Pokusme se vychovávat vlastní děti způsobem, aby se vždy dívaly kolem sebe na dopad jejich rozhodování. 

Možná nám naše děti pak jednou ukážou, že i jednotlivec dokáže dělat dobrá rozhodnutí v rámci ostatních a třeba i na svůj úkor. 

 

Autor: Otakar Voříšek | středa 17.4.2013 9:15 | karma článku: 9,69 | přečteno: 502x