(Vy)Prodaná nevěsto, sbohem...

Tak už je po derniéře Sokolské Prodanky... Kdo neví o co jde, tak alespoň krátce. Ke vzniku projektu "Sokolské" Prodané nevěsty kdysi přispělo blížící se 150. výročí založení Sokola a současně XV. všesokolský slet v roce 2012.

V minulosti se totiž všesokolské slety zahajovaly představením opery Prodaná nevěsta od Bedřicha Smetany v Národním divadle. Tak proč by slet nemohli s Prodanou nevěstou zahájit sami členové České obce sokolské?

Toho nápadu se chytil pan Bohumil Gondík a dalších pár nadšených lidí, kteří ideu vlastní Prodané nevěsty dopracovávali až do konečné podoby představení.  Dva roky před XV. všesokolským sletem se mohlo začít nacvičovat, šít kostýmy, vyrábět kulisy...

Zpočátku se myslelo, že představení bude zajišťovat pyšelský ochotnický soubor a folkloristé Formani ze Slatiňan budou obstarávat taneční části. Sokolské divadlo z Lázní Toušeň vneslo do Prodanky své pohybové umění v rolích komediantů a to se vším všudy.  S žonglování, cviky, přemety, "chůzí na provaze" a s různými žertíky na jevišti k pobavení publika i kolegů hrajících herců. Později byl přizván pěvecký sbor Gaudium Praha, aby doplnil sólové role a posilnil svými hlasy pěveckou základnu představení.

Ve dnech 11. a 12. 12. 2010 v sále Sokolovny v Pyšelích proběhly dvě premiéry Prodané nevěsty v nastudování čtyř sokolských sdružení. Bylo do posledního místa vyprodáno.
První českou komickou operu, jako lidovou hru se zpěvy a tanci, volně podle Bedřicha Smetany a Karla Sabiny, nastudoval režisér Bohumil Gondík se členy
ochotnického spolku Sokola Pyšely,
divadelního souboru při T.J. Sokol Lázně Toušeň,
národopisného souboru Formani Sokola Slatiňany
a smíšeného pěveckého sboru Gaudium Praha Sokola Královské Vinohrady.

Ukázka z první generální zkoušky a premiéry 11. 12. 2010 :

 

Po obou premiérách  v Pyšelích následovalo v rozmezí pěti let 50 repríz v lokalitách takřka po celé republice kdy, až na malé vyjímky v rámci přehlídek a festivalu sokolského divadla, bylo co představení, to plné hlediště.

Hrálo se v malých sálech sokoloven, v domech kultury a v malých i ve velkých kamených divadlech (Jihlava, Turnov, Východočeské divadlo Pardubice, Salesiánské divadlo v Praze, Strašnické divadlo v Praze, Hronov, Kolín, Chrudim...).

Reprízy 1. a 2. 7. 2012 v divadle ABC v Praze splnily svůj původní účel tohoto projektu. Tedy důstojné slavnostní zahájení XV. všesokolského sletu v divadle s představením Prodané nevěsty.

A pražské divadlo ABC bylo také místem poslední derniéry „Sokolské Prodanky“ v neděli 4. října 2015. Při této příležitosti proběhl před zahájením akce křest knihy "VYPRODANÁ nevěsta - Jak jsme prodali nevěstu aneb Sokolská opera". Publikace se svým bohatým obrazovým materiálem, slovem i dokumenty snaží postihnout všechna představení a co se kolem za těch pět let dělo.  

Prodaná nevěsta byla na derniéře opět Vy-Prodaná nevěsta! O tom svědčilo zcela zaplněné hlediště. Při závěrečném potlesku ve stoje diváci patrně pochopili určitou nostalgii v amatérských hercích. Bylo to naposled...

Práce na Prodané nevěstě, což nikdo většinou neviděl, byla pro samotné amatérské herce trochu i řeholí. Nesmíme přehlédnout vynaložení osobního času, energie a soustředění při zkouškách a představeních. A to vše vedle normálního občanského zaměstnání.

Myslím si, že práce členů souboru se úspěšně zúročovala na jevištích díky zkušenému režisérovi Bohumilu Gondíkovi, který dovedl být jak přísný, tak i velmi laskavý.

Ovšem nejcenější na této akci byly nesmazatelné zážitky z jednotlivých představení a potom upřímné přátelství. Přátelství bez hranic věku, zaměstnání, vzdělání...no prostě přátelství mezi "prodaňáky"!

Sokolská (Vy)Prodaná nevěsto, sbohem...

Zdroj: foto moje (až na tu poslední, která je z internetu)

Autor: Otakar Vagner | středa 7.10.2015 8:00 | karma článku: 15,02 | přečteno: 709x
  • Další články autora

Otakar Vagner

Domácí teror

29.9.2019 v 9:30 | Karma: 17,75

Otakar Vagner

Sedí, sedí na střeše...

20.9.2019 v 9:00 | Karma: 9,29

Otakar Vagner

Událost, která otřásla Havají

19.8.2019 v 9:00 | Karma: 11,43

Otakar Vagner

Když se i mozek žhaví

24.7.2019 v 9:00 | Karma: 9,14