Vítejte na 3. Českém ukulele festivalu! (O ukulele 4.)

Na rozhodně jediném ukulele festivalu ve střední a východní Evropě. Ale kde bydlí ten pan Kulel, ten co je u něho nějaký nástroj? V Uněticích!

Vždy jsem měl trochu smutný pocit z toho, proč ve střední Evropě a zejména v Čechách (vidíte, že nerad používám slovo Česko, dobré jitro Česko! atd.) není tolik zájmových sdružení a akcí jako mají jinde ve světě.
Nepočítám akce sportovní, koncerty amatérských i profesionálních hudebníků, folklorní festivaly atd. To všechno má u nás jakous - takous tradici napříč režimy, co u nás kdy byly. Ty jenom akce modifikovaly (a občas i zakazovali) k obrazu svému.
Pozor, také už vůbec nemluvím o po světě rozšířených komerčních soutěžích a akcích typu "Milionář", "Superstar" atd. atd.
Ale něco nového, neotřelého!
Proto jsem před dvěma lety mocně zajásal při internetové hlášce, že se u nás konečně koná
1.český festival, ve kterém hraje hlavní roli malý, příjemě znějící hudební nástroj jménem UKULELE.

Důvodů dosavadního nekonání u nás akcí například typu Ukulele festival, je zcela prozaický, reálný a přípustný - všeobecná neinformovanost.
    Napřed musí informace o předmětu zájmu danné akce mezi lidmi překročit "kritické množství". Tak jsou splněny základní nutné a zároveň postačující podmínky k tomu, aby výše zmíněná akce mohla být úspěšně uspořádána. Dost podstatné je v dnešní době sehnat řadu sponzorů abychom potom kvůli krásné akci nešli o žebrácké holi a neměli ci splácet až do důchodu

          S podmínkami konáním festivalu souvisí i zrušení dvou mnou definovaných pojmů, o kterých se třeba ještě zmínt:

    Středoevropská ukulelová poušť - žádná informovanost ve středoevropské lokalitě o tom, co je to ukulele, žádné nebo málo kvalitních nástroji v prodeji. Doposud obecné povědomí o pojmu ukulele bylo zaměřeno jen na znalost humorné scénky Felixe Holzmanna "Ukulele" a obsah písně Jarka Nohavici "Milionář" (proč měl ten dotyčný v písni bobky u p.....).
    Středoevropská ukulelová černá díra - jev, kdy veškerá (zvláště laciná) ukulele mizí vesele z pultů prodejen a to patrně za záhadných okolností,  aby se už více, až na malé vyjímky, neobjevila na veřejnosti. Takže to u nás potom vypadá, že ukulelistů přibývá jen pomalu i když slušná spotřeba nástrojů tomu nenasvědčuje. Doufám, že s tím nesouvisí poznámka na jakémsi webu, že ukulele se dobře vejde do kamen...

Tak to všechno, jak se zdá, je v české kotlině nedávnou minulostí.

Fakt ovšem je, že díky festivalu a následnému zrušení pojmů 1. a 2. to bude mít i své záporné aspekty v podobě dalšího rozšíření již u nás mírně zaznamenané infekce a nedej Bože následné epidemie UAS ('Ukulele Acquisition Syndrome)
Odborné pojednání o této závažné chorobě viz: http://otakarvagner.blog.idnes.cz/c/467984/o-ukulele-2-ohrozuje-nas-hrozba-nakazy-uas.html

 

To nás nezastaví abychom nenavštívili již 3. český ukulele festival v malebné vesnici Unětice nedaleko Prahy. Festival je s mezinárodní účastí nejen hudebníků a lektorů na workshopech a koncertech, ale i s rozšiřující se mezinárodní základnou návštěvnickou. Akce se odehrává převážně v areálu místního pivovaru, jehož produkty také nejsou k zahození. V objektu při festivalu též funguje stánkový prodej nástrojů, not a příslušenství. Takže pokročilí hráči i začátečníci se mohou k hraní na místě vybavit. Ke konci posledního dne probíhá tombola s dárky od sponzorů a výrobců nástrojů.  A těch přátelství, co se dá na festivalu navázat...

Program tradičních workshopů, zahrnuje vše od dětí a naprostých začátečníků až po pokročilé interpretace klasické hudby.

Rozsah hudebních stylů je také ohromný, jak se říkávalo od Bacha po Vlacha, či v dnešní době od Beethovena přes jazz po Pobřežní hlídku.

A proto 25.7. - 26.7.2015 vzhůru do Unětic! 

Pardon, začíná se již v pátek 24.7.2015 výletem na Karlštějn za zvuků ukulele.

Program festivalu je zde: http://ukulelefestival.cz/cz_program,157.html

 

Autor: Otakar Vagner | čtvrtek 9.7.2015 18:40 | karma článku: 8,57 | přečteno: 322x
  • Další články autora

Otakar Vagner

Domácí teror

29.9.2019 v 9:30 | Karma: 17,75

Otakar Vagner

Sedí, sedí na střeše...

20.9.2019 v 9:00 | Karma: 9,29

Otakar Vagner

Událost, která otřásla Havají

19.8.2019 v 9:00 | Karma: 11,43

Otakar Vagner

Když se i mozek žhaví

24.7.2019 v 9:00 | Karma: 9,14