Bečov nad Teplou a relikviář svatého Maura

Relikviář svatého Maura je významná románská památka z první třetiny 13. století. Je považován za druhou nejcennější památku v ČR po českých korunovačních klenotech a vůbec nejvýznamnější románskou klenotnickou památku u nás.

Bečov nad Teplou (německy Petschau) je město v Karlovarském kraji. Historické jádro města je městskou památkovou zónou. V místním zámku je od roku 2002 veřejnosti trvale prezentována unikátní románská ostatková schránka - relikviář sv. Maura.

Zámek v Bečově nad Teplou v baroku převzal rezidenční funkci přilehlého hradu.

 

 

Poslední majitelé rod Beaufort-Spontin za druhé světové války aktivně spolupracovali s nacistickým Německem. Na základě dekretů prezidenta Beneše z 25. října 1945 o konfiskaci nepřátelského majetku Beauforté panství v Bečově nad Teplou museli opustit.

Zámek sloužil jako škola, z Pluhovského paláce a hradu mělo být muzeum. V r. 1969 získal celý hradní a zámecký okrsek plzeňský památkový ústav a postupně se začalo rekonstruovat. Práce kulminovaly v r. 1996, kdy došlo k slavnostnímu zpřístupnění barokního zámku veřejnosti. Nejdříve se zde představila výstava západočeské gotiky, později byla z navrácených mobiliářů instalována zámecká expozice. Ta je nyní soustředěna do druhého patra, neboť celé první patro je věnováno unikátní prezentaci "nálezu století" - románskému relikviáři sv. Maura.

17. července 1984 kontaktoval americký obchodník československý konzulát ve Vídni a nabídl našemu státu částku nejméně 5 milionů šilinků za jistý nespecifikovaný církevní předmět, který se měl nacházet na našem území. Američan nabídl československé straně obchod. Chtěl věc vyzvednout a odkoupit. Háček byl v tom, že obchodník jako jediný věděl, kde je věc (relikviář) ukryt a co to vlastně je za předmět. Byla rozehrána hra mezi ním a československými úřady o to, kdo relikviář získá dřív.

Video na níže umístěném odkazu  svědecky rekonstruuje tuto úžasnou doslova detektivně-špionážní kauzu 80. let. Zároveň však poukazuje na dobově politický přístup předlistopadových ministerstev, úřadů i některých odborníků při jednání o tak zásadní věci pro naši kulturu.

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10109585354-hon-na-svateho-maura/406235100181001

 

A osobní pocity? Relikviář sv. Maura je skvostný!

Předcházející expozice v  několika místnostech, při současném výkladu průvodce o nalezení relikviáře pod podlahou kaple ve zbytcích skleněného pouzdra, je dokumentace a zbytky z restaurování relikviáře . Vše stále graduje k jednomu bodu, až přijde vstup do temné chladné místnosti.

A uprostřed místnosti za zvuku gregoriánského chorálu září relikviář v celé kráse!

Zdroj: Wikipedia,foto moje a internet, http://www.kmb-intl.com/, http://www.zamek-becov.cz/

Autor: Otakar Vagner | sobota 5.9.2015 9:00 | karma článku: 16,59 | přečteno: 790x
  • Další články autora

Otakar Vagner

Domácí teror

29.9.2019 v 9:30 | Karma: 17,75

Otakar Vagner

Sedí, sedí na střeše...

20.9.2019 v 9:00 | Karma: 9,29

Otakar Vagner

Událost, která otřásla Havají

19.8.2019 v 9:00 | Karma: 11,43

Otakar Vagner

Když se i mozek žhaví

24.7.2019 v 9:00 | Karma: 9,14