Severské trendy aneb osobitá Carina Björck

Různá období s sebou přinášejí různé módní styly, které k nám přicházejí z různých světových stran. Jednu dobu to byl východ, pak po dlouhá léta západ. Teď ovšem trendy a styly jednoznačně udává sever!

Možná byste se divili, ale Skandinávie dnes udává tempo nejenom v módě nebo designu, ale třeba i v gastronomii.

Když se u nás vysloví termín „švédský design“ většina čtenářů si asi vybaví jeden nejmenovaný švédský řetězec s nábytkem. Taková asociace je určitě správná, i když přece jen trochu limitovaná, protože severští designéři nám v dnešní době mají daleko víc co nabídnout.

I já patřím k velkým fanouškům tohoto stylu, který snoubí lehké přírodní materiály s jemnými pastelovými barvami, takže výsledkem je vždycky světlý vzdušný interiér, ve kterém je radost žít. Když jsem se ale před pár lety poprvé seznámila s nevšedním stylem švédské návrhářky Cariny Björck, byla jsem naprosto ohromená a kouzlu severu jsem tak doslova propadla. Poprvé jsem tohle sympatické jméno zaznamenala před pár lety, když jsem si listovala jakýmsi zahraničním časopisem, abych načerpala trochu inspirace z různých koutů Evropy. Celkem snadno jsem si to jméno zapamatovala, protože mi hned vytanula na mysl známá výstřední islandská zpěvačka, která se pyšní stejným jménem, tedy jen bez písmenka „c“. Když jsem tedy na Carinu Björck narazila v časopise o pár měsíců později znovu, věděla jsem už, o co jde a mohla jsem se utvrdit ve svém prvním dojmu, že její umění má vskutku něco do sebe! O to větší radost jsem potom měla, když jsem se s Carinou setkala také osobně a mohla jsem si s touto milou dámou alespoň v krátkosti popovídat.

Na Carině je asi nejpozoruhodnější to, že její návrhy vznikají nejprve jako olejomalby a teprve následně jsou převáděny do podoby textilních látek. Jak sama říká, to co ji nejvíce inspiruje se severská hra světel a střídání světla s tmou. Kromě severské přírodní elegance se ve výtvorech Cariny Björck zračí také její záliba v cestování. Mně osobně třeba doslova uchvátila kolekce dekorativních polštářů, které jsou inspirované cestami po Asii.

Využívání netradičních motivů a jejich kombinace se skandinávskou tradicí uchvacují milovníky designu doslova po celém světě. Carina tak už například vystavovala na americké Floridě, v City Hall v japonském Kjótu a samozřejmě také v bezpočtu prestižních galerií po celé Evropě.

Sama Björck přitom žije ve Stockholmu a zakládá si na tom, že spolupracuje se švédskými výrobci a společnostmi – v tomto ohledu je tedy velkou patriotkou.

Jak vidíte, nechala jsem se nevšedními motivy Cariny Björck okouzlit do té míry, že jsem si sama pár kousků pořídila domů na sedačku. A musím říct, že nadšená jsem nejenom já, ale i každá návštěva, která se na sedačku posadí. Protože i když dnes samozřejmě máme na trhu velmi širokou škálu bytových textilií a polštářů v těch nejoriginálnějších dekorech, výrobky Cariny Björk jsou prostě jiné! Osobité, jako jejich nadaná autorka…

Autor: Barbora Ostertágová | středa 13.7.2016 11:11 | karma článku: 15,34 | přečteno: 507x