Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sáček ze supermarketu? S čerstvými bylinkami soutěžit nemůže!

Pokud nepatříte ke kuchařkám, které do jídla přidávají tajemné sáčky s dochucovadly ze supermarketu, ale dáváte přednost čerstvým bylinkám, pak byste měla zpozornět.

Teď na jaře je totiž přesně ta správná doba, kdy začít se založením bylinkové zahrádky nebo s pořízením bylinek obecně. Pokud bydlíte na vesnici, pak to máte samozřejmě jednodušší a můžete si udělat rovnou vlastní bylinkovou zahrádku. Ale ani ti, kdo bydlí v paneláku, nemusejí věšet hlavu!

Jak říká jeden nejmenovaný známý šéfkuchař, jediná ingredience, kterou v kuchyni nelze ničím nahradit, je čerstvost. A i když supermarkety nabízejí širokou škálu nejrůznějších kořenících směsí a dochucovadel, stále platí, že není nad čerstvé bylinky. Kořenící směsi totiž zpravidla obsahují konzervanty a navíc mají veliké množství soli, což není pro naše tělo úplně vhodné. Nemluvě o tom, že za cenu, za jakou pořídíme několik těchto zázračných pytlíčků, můžeme mít doma skutečné bylinky. Pokud bydlíme ve městě a nemáme to štěstí, že máme kus zahrady, kam rostlinky vysadit, vystačíme si třeba s několika truhlíky na balkóně nebo klidně i přímo doma, na kuchyňské lince. Nevýhodou je, že v těchto lehce stísněných podmínkách se nám rostlinky nebudou příliš rozrůstat, výhodou ale naopak je, že je budeme mít při vaření neustále k dispozici.

První krok je nakoupit kvalitní rostlinky bylinek. Pro začátek by vám určitě neměla chybět petrželka, dále rozmarýn, oregano a bazalka. Fajnšmekři pak mohou přidat i tymián, koriandr nebo šalvěj. Pokud si rádi během teplých dnů dopřejete nějaký ten osvěžující nápoj, pak zvažte i mátu nebo meduňku – zde ovšem pozor, tyto dvě byliny mají tendenci se rozrůstat, jako plevel. Sazeničky můžete kupovat buďto v zahradnictví, kde mají větší výběr nebo případně i v těch zmiňovaných supermarketech. Při nákupu v zahradnictví ale máte tu výhodu, že se můžete poradit o vhodném způsobu pěstování a koupit případně rovnou i substrát nebo přírodní hnojivo.

Hned poté, co si rostlinky přinesete domů, doporučuji je opatrně přesadit do většího květináče, protože ty, ve kterých se obvykle prodávají, jsou spíše takové provizorní řešení, které není úplně vhodné k tomu, aby v něm bylinky vegetovaly dlouhodobě. Při přesazování přidejte zakoupený substrát. Možná ale přemýšlíte nad tím, jak to udělat, aby obyčejné plastové květináče, ve kterých budete bylinky mít, nepůsobily na kuchyňské lince nevzhledně. Tomu se dá snadno zabránit, pokud si pořídíte elegantní obal na květináč. Trendem letošní sezóny jsou obaly na květináče z materiálu polystone, ze kterého se dokonce vyrábějí i kuchyňské linky, takže můžete odstín květináče sladit s barvou své kuchyně.

Pokud ovšem preferujete spíše přírodní styl v duchu Provence, pak vás nejspíš osloví květináče z terakoty, které se vyrábí prastarou metodou sušení na slunci. Jedná se tedy o ten nejpřírodnější výrobní postup.

Pokud chcete mít bylinky přímo na kuchyňské lince, je třeba pro ně vybrat vhodné místo, kde mají dostatek světla, nejsou vystavené extrémním podmínkám (například horké páře, která při vaření vzniká), a kde je budete mít kdykoli po ruce, aniž by vám ale překážely při práci. Ideální jsou proto třeba parapety oken, pruh kuchyňské linky mezi dřezem a stěnou nebo nevyužité vnitřní rohy kuchyňských linek.

A pokud budete chtít své květináče s bylinkami ozvláštnit ještě něčím dalším, než jen polystonovými nebo terakotovými květináči, jsou hitem letošního jara kovové zápichy na bylinky, v originálním rezavém designu.

Když si domů pořídíte bylinkovou zahrádku a umístíte ji do své kuchyně, nejenom, že budete mít kdykoli při vaření možnost dát připravovanému jídlu jedinečnou chuť, ale zahrádka se stane i ozdobou vaší kuchyně. Sáček ze supermarketu totiž nikdy s čerstvostí soutěžit nemůže!

 

Autor: Barbora Ostertágová | pátek 8.4.2016 14:02 | karma článku: 15,01 | přečteno: 694x
  • Další články autora

Barbora Ostertágová

Vánoční dekorace ve venkovském stylu

Vánoční dekorace dnes již najdete na každém rohu. A že jich je. Můžete si vybrat z nepřeberného množství, v různých barvách a rozličných materiálech.

22.11.2016 v 14:18 | Karma: 14,84 | Přečteno: 819x | Diskuse| Hobby

Barbora Ostertágová

Vyrazila jsem na veletrh!

Konec září - pro někoho hektický měsíc shánění věcí do školy, pro jiné pokračující doba dovolených, pro mne úžasný měsíc veletrhů a výstav!

5.10.2016 v 13:36 | Karma: 13,99 | Přečteno: 490x | Diskuse| Hobby

Barbora Ostertágová

Kinfolk: styl, který mě baví. A bude i vás!

Je to takové zvláštní slovo... „Kinfolk.“ Dost možná ještě zvláštnější, než „hrdobec“:-). Ve skutečnosti se ale za tímto zvláštním slovem ukrývá neobyčejně svěží designový styl.

22.8.2016 v 13:04 | Karma: 15,25 | Přečteno: 739x | Diskuse| Hobby

Barbora Ostertágová

Severské trendy aneb osobitá Carina Björck

Různá období s sebou přinášejí různé módní styly, které k nám přicházejí z různých světových stran. Jednu dobu to byl východ, pak po dlouhá léta západ. Teď ovšem trendy a styly jednoznačně udává sever!

13.7.2016 v 11:11 | Karma: 15,34 | Přečteno: 507x | Diskuse| Hobby

Barbora Ostertágová

Rez ne? Rez rozhodně ano!

Jako člověka, který se soukromě i profesně věnuje bytovému i zahradnímu designu, mne ze začátku překvapil a velmi nadchl trend, kterého jsou letos plné snad všechny módní časopisy – REZ!

20.6.2016 v 16:23 | Karma: 14,98 | Přečteno: 652x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 584x
Celý život jsem se zajímala o bytový design a zařizování interiérů, až jsem se jednoho dne rozhodla, že bych se tímto koníčkem chtěla i živit. Koncem loňského roku se mi tento sen splnil a já si otevřela svůj vlastní designový internetový obchod Svět pod střechou. Trendy současného designu tak budou i hlavním tématem mého blogu...

Seznam rubrik