Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pokoj pro teenagera? Skutečný oříšek!

Minule jsem psala o tom, jak zařídit pokojíček pro nejmenší děti a dnes se budeme věnovat zařizování pokoje pro náctileté.

I když zařizování interiéru je vždycky náročná záležitost – pokud to má k něčemu vypadat, dovolila bych si říct, že bydlení pro chlapce nebo dívku v pubertě je skutečný oříšek.

Na rozdíl od malých dětí totiž ty odrostlejší už mají svou hlavu, kterou si dokážou celkem hravě postavit. Zatímco u pokojíčku pro nejmenší můžete nakoupit v zásadě cokoli podle svého vlastního uvážení, v případě větších dětí se už dá očekávat, že se nad každou jednotlivou položkou nákupního seznamu strhne neutuchající diskuse. „Mami, já prostě nebudu mít v pokoji tuhle nemožnou skříň, co vypadá jako po babičce. A rozhodně si nenechám na okna navěsit tyhle závěsy. Nechci, aby můj pokoj vypadal jako důchoďák!“ nebo „Mami, ty vůbec netušíš, co je IN. Vždyť takhle bych si k nám ani nemohla pozvat holky. Myslely by, že jsem nějaká socka“.

Asi tento typ argumentů znáte. Konec konců každý z nás si tím prošel. Poprvé když on byl v pozici toho teenagera a podruhé když se role obrátily a on musel takhle bojovat se svým potomkem. Ideální způsob, jak v takovém případě postupovat, je navrhnout kompromis. Tedy vy vyberete nábytek (přece jen je potřeba, aby v tomto případě trochu ustoupila krása funkčnosti) a vaše dítko si může zvolit doplňky a celkový styl pokoje. A nebude od věci, když naznačíte, že by váš dorostenec měl také z kapesného něco málo sám přispět. Je sice pravda, že budete i tak muset „překousnout“ několik doplňků, které ze svého pohledu považujete za nevkusný kýč, jako jsou třeba stříbrné keramické lebky nebo růžové sošky buldočků, ale to ke kompromisům prostě patří.

Navíc Vám to umožní soustředit se na funkčnost – což je důležité. Základem jsou vždycky úložné prostory, které dospívající chlapec nebo dívka potřebuje ze všeho nejvíc. Neváhejte proto koupit kvalitní „dospěláckou“ skříň, která pojme veškeré oblečení a případně i vybavení na sport. Další věc, která dětský pokoj odlišuje od pokoje teenagera je pořádný psací stůl, umístěný na místě, kam dopadá denní světlo. Stůl by měl mít velkou pracovní plochu a i úložné prostory, aby učebnice nemusely o své místo na slunci bojovat s oblíbenými CDčky. A protože je nezbytné počítat sem tam s nějakým tím přespáním kamaráda nebo kamarádky, vyplatí se rozkládací gauč. Pokud ovšem nechcete do gauče investovat nebo nemáte dostatek místa, skvěle poslouží i tzv. francouzské lůžko (šířka 140 cm), na kterém se pohodlně vyspí nejen vaše dcera, ale i její spolužačka ze školy.

Pokud jde o kluky, ti jsou zase pověstní tím, že si rádi zvou k sobě domů kamarády, se kterými pak „paří“ hry na počítači a neví kdy přestat. Poradím vám proto jednu malou vychytávku i na toto. Rozhodně by bylo dobré, aby si tito kamarádi měli na co u počítače sednout. Ale zároveň by nebylo dobré, aby se jim sedělo příliš pohodlně – míra pohodlnosti je totiž přímo úměrná délce času, kterou u vašich dětí na návštěvě stráví. Proto jsou ideální například designové taburety ve vintage stylu. Ty splňují hned několik funkcí.

Jednak jsou velmi originální doplněk do bytu, o kterém bude i váš syn muset uznat, že vypadá „cool“. Navíc rozhodně nenaruší interiér tolik, jako několik plastových židliček, krčících se v rohu místnosti a čekajících na svou příležitost někoho usadit.

Taburety navíc mají praktický úložný prostor, takže se do nich hravě schová cokoli, co bude zrovna potřeba – třeba DVDčka nebo počítačové hry (ano, o špinavé ponožce bohužel nemluvě :-). A na konec to zmiňované pohodlí – tak na hodinovou partii nejnovější střílečky ještě stačí, ale po hodině a půl už kamarád jistě uzná, že by se měl raději omluvit a pospíchat domů… A vy můžete klidně podávat večeři:-).

Jestli i vy máte nějaký vlastní tip jak zařídit pokoj pro mladého muže nebo děvče, můžete mi ho napsat do komentářů.

Autor: Barbora Ostertágová | čtvrtek 10.3.2016 15:09 | karma článku: 13,27 | přečteno: 587x
  • Další články autora

Barbora Ostertágová

Vánoční dekorace ve venkovském stylu

Vánoční dekorace dnes již najdete na každém rohu. A že jich je. Můžete si vybrat z nepřeberného množství, v různých barvách a rozličných materiálech.

22.11.2016 v 14:18 | Karma: 14,84 | Přečteno: 819x | Diskuse| Hobby

Barbora Ostertágová

Vyrazila jsem na veletrh!

Konec září - pro někoho hektický měsíc shánění věcí do školy, pro jiné pokračující doba dovolených, pro mne úžasný měsíc veletrhů a výstav!

5.10.2016 v 13:36 | Karma: 13,99 | Přečteno: 490x | Diskuse| Hobby

Barbora Ostertágová

Kinfolk: styl, který mě baví. A bude i vás!

Je to takové zvláštní slovo... „Kinfolk.“ Dost možná ještě zvláštnější, než „hrdobec“:-). Ve skutečnosti se ale za tímto zvláštním slovem ukrývá neobyčejně svěží designový styl.

22.8.2016 v 13:04 | Karma: 15,25 | Přečteno: 739x | Diskuse| Hobby

Barbora Ostertágová

Severské trendy aneb osobitá Carina Björck

Různá období s sebou přinášejí různé módní styly, které k nám přicházejí z různých světových stran. Jednu dobu to byl východ, pak po dlouhá léta západ. Teď ovšem trendy a styly jednoznačně udává sever!

13.7.2016 v 11:11 | Karma: 15,34 | Přečteno: 507x | Diskuse| Hobby

Barbora Ostertágová

Rez ne? Rez rozhodně ano!

Jako člověka, který se soukromě i profesně věnuje bytovému i zahradnímu designu, mne ze začátku překvapil a velmi nadchl trend, kterého jsou letos plné snad všechny módní časopisy – REZ!

20.6.2016 v 16:23 | Karma: 14,98 | Přečteno: 652x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 584x
Celý život jsem se zajímala o bytový design a zařizování interiérů, až jsem se jednoho dne rozhodla, že bych se tímto koníčkem chtěla i živit. Koncem loňského roku se mi tento sen splnil a já si otevřela svůj vlastní designový internetový obchod Svět pod střechou. Trendy současného designu tak budou i hlavním tématem mého blogu...

Seznam rubrik