Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Inspirace pro letní večery pod hvězdami…

Jeden z důvodů, proč se všichni těšíme na léto, je i to příjemné sezení na zahradě, mnohdy do pozdních večerních hodin. Přátelé, rozpálený gril a kapka dobře vychlazeného vína….

to vše přece neodmyslitelně patří k letním večerům na zahrádce. A i během letního večera pod hvězdami platí, že tu správnou atmosféru dodá to správné osvětlení…

Před lety, když jsme začali uzpůsobovat naši zahradu tomu, aby se na ní dala pořádat večerní posezení s přáteli, řešili jsme až nečekanou řadu otázek. První byla, kde bude to nejvhodnější místo. Zní to celkem jednoduše, ale už tahle první věc byla sama o sobě oříškem. Prostor pro venkovní posezení totiž musí být dobře přístupný a navíc by neměl být příliš daleko od domu, abychom se při přípravě večerního grilování moc nenaběhali, až budeme nosit věci z domu. Zároveň také musí člověk brát ohled na to, že jeho zahrada většinou vždy s někým sousedí, a tak je potřeba volit místo, kde nebudeme nikoho rušit my, a současně nikdo nebude rušit nás.

Další skutečnou výzvou pak bylo vybrat zahradní nábytek. Na výběr už dnes máme nejen z široké řady stylů, ale i materiálů – od přírodních jako je ratan nebo dřevo, až po umělé, které jsou zase odolné a dlouho vydrží. A jak už to bývá, čím více variant na výběr máte, tím delší a delší je rozhodování, kterou z nich si nakonec vybrat. Po dlouhém váhání a zvažování jsme se rozhodli pro umělý ratan. Ten je svým vzhledem velmi podobný ratanu přírodnímu, ale není tolik citlivý na působení sluníčka či deště, takže ho můžeme přes léto nechávat bez obav venku. Uklízíme jen textilní polštáře a sedáky, ale nábytek jako takový nemusíme, což je opravdu výhoda.

Když už jsme měli vybrané jak vhodné místo, tak i nábytek, přišly na řadu všechny ty zdánlivé detaily, které jsou ale nesmírně podstatné, protože právě ony určují, jak příjemně se budete při venkovním posezení cítit. Součástí těchto detailů je i osvětlení. Měli jsme celkem jasno v tom, že nechceme jen běžné elektrické osvětlení, ale ještě něco navíc – něco co dodá tu správnou atmosféru a nádech romantiky. A tak přišla na řadu série drobných pokusů a o něco větších omylů: nejprve jsme vyzkoušeli jakési papírové lampiony na svíčku, které sice vypadaly hezky, ale v nečekaném okamžiku začaly z ničeho nic hořet. Vyzkoušeli jsme také velké voskové kahany, které vypadají jako obří čajová svíčka. I ty působily pěkně, ale pak se několikrát stalo, že jsme o kahan omylem zavadili nohou a vylili si horký vosk do trávy a jednou dokonce i na nohu a to už nebyla žádná legrace…

Díky několika podobným odbočkám jsme tedy věděli, že tudy cesta nevede. A tak jsem sedla k internetu a začala prohlížet stránky svých oblíbených výrobců různých designových vychytávek. Jak jsem tušila, našla jsem tu nepřebernou řadu různých doplňků. První, které jsem pořídila, byly zapichovací kovové svícny na svíčku. Tím, že jsou zapichovací a navíc poměrně veliké a stabilní, nehrozí, že byste do nich omylem vrazili a polili sebe nebo trávník pořádnou dávkou horkého vosku. Navíc milovníci designu jistě ocení, že vypadají krásně nejen večer, když svítí, ale i za bílého dne, a to díky ozdobnému glavírování.

Úplnou novinkou letošního léta jsou ale závěsné skleněné lampy. Vypadají vlastně jako takové větší lahve, ve kterých se kdysi prodávalo mléko – alespoň mně to ty lahve velmi připomíná. Jsou foukané a vyráběné ručně, takže každý kousek je vlastně takový malý originál. K dostání jsou v mnoha krásných barevných odstínech, od žluté, hnědé, zelené, tyrkysové až po transparentní fialovou. Nahoře jsou opatřeny kovovým úchytem, za který je můžete pověsit třeba na strom, ale stejně dobrou službu vám udělají, i když je jen položíte venku na stůl. Tím, že jsou vyrobeny z čirého barevného skla tak krásně září když do nich zapálíte svíčku. Ale ve dne budou nezapálené vypadat neméně krásně.

Světlo a osvětlení je to, co dodává kouzlo každému interiéru a pro exteriéry, tedy zahrady a venkovní posezení to platí zrovna tak. Pokud tedy i vy přemýšlíte o tom, jak decentně a romanticky prosvítit vaše letní večery pod hvězdami, doufám, že se mi podařilo vám přinést alespoň trochu inspirace…

Autor: Barbora Ostertágová | středa 11.5.2016 14:47 | karma článku: 10,98 | přečteno: 236x
  • Další články autora

Barbora Ostertágová

Vánoční dekorace ve venkovském stylu

Vánoční dekorace dnes již najdete na každém rohu. A že jich je. Můžete si vybrat z nepřeberného množství, v různých barvách a rozličných materiálech.

22.11.2016 v 14:18 | Karma: 14,84 | Přečteno: 819x | Diskuse| Hobby

Barbora Ostertágová

Vyrazila jsem na veletrh!

Konec září - pro někoho hektický měsíc shánění věcí do školy, pro jiné pokračující doba dovolených, pro mne úžasný měsíc veletrhů a výstav!

5.10.2016 v 13:36 | Karma: 13,99 | Přečteno: 490x | Diskuse| Hobby

Barbora Ostertágová

Kinfolk: styl, který mě baví. A bude i vás!

Je to takové zvláštní slovo... „Kinfolk.“ Dost možná ještě zvláštnější, než „hrdobec“:-). Ve skutečnosti se ale za tímto zvláštním slovem ukrývá neobyčejně svěží designový styl.

22.8.2016 v 13:04 | Karma: 15,25 | Přečteno: 739x | Diskuse| Hobby

Barbora Ostertágová

Severské trendy aneb osobitá Carina Björck

Různá období s sebou přinášejí různé módní styly, které k nám přicházejí z různých světových stran. Jednu dobu to byl východ, pak po dlouhá léta západ. Teď ovšem trendy a styly jednoznačně udává sever!

13.7.2016 v 11:11 | Karma: 15,34 | Přečteno: 507x | Diskuse| Hobby

Barbora Ostertágová

Rez ne? Rez rozhodně ano!

Jako člověka, který se soukromě i profesně věnuje bytovému i zahradnímu designu, mne ze začátku překvapil a velmi nadchl trend, kterého jsou letos plné snad všechny módní časopisy – REZ!

20.6.2016 v 16:23 | Karma: 14,98 | Přečteno: 652x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 584x
Celý život jsem se zajímala o bytový design a zařizování interiérů, až jsem se jednoho dne rozhodla, že bych se tímto koníčkem chtěla i živit. Koncem loňského roku se mi tento sen splnil a já si otevřela svůj vlastní designový internetový obchod Svět pod střechou. Trendy současného designu tak budou i hlavním tématem mého blogu...

Seznam rubrik