Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Petr Fiala dostává za čtvrtletí od studentů jedničku

Dlouho nebyl (zda vůbec někdy byl ) na Ministerstvu školství někdo tak schopný, jako je Petr Fiala. Tím, že přichází zevnitř složitého školského aparátu, ví, co naše školství potřebuje a co mu naopak škodí. 

Nastoupil uprostřed období rozběhnutých státních maturit, které dopadly hůře než loni. Z velké části však nebyl problém u studentů, ale naopak na druhé straně – u zprostředkovatele. Aby byla státní maturita objektivěji hodnocena, přešlo hodnocení písemných prací do rukou několika stovek „odborníků“ vyškolených Cermatem. Takový jeden odborník měl před sebou štos s více než stovkou slohových prací, kde některé téma mohlo být zpracováno třeba padesátkrát. Mě by nebavilo číst stále dokola o přípravě palačinek, které bylo jedno z témat. Jak mohl takový člověk objektivně zhodnotit každou práci? Celou budoucnost maturanta má v rukou jakýsi odborník, u jehož hodnocení může záležet na tom, jak se vyspal. Navíc si myslím, že každý tento odborník, ať byl jakkoliv vyškolen, stejně hodnotil subjektivně. Každý měl někde v hlavě schovanou tu svou jedinečnou představu, co ve slohu má být, aby mohl být úspěšný. Jinak si poté nedokáži vysvětlit ten poprask, kdy se začali učitelé maturantů hádat s Cermatem o tom, zda to bylo či nebylo vypravování.

Tento paskvil s Cermatem a jeho objektivním hodnocením naštěstí skončil a od příštího roku budou slohy opět opravovat učitelé na školách. Jeden z prvních správných kroků, které ministr udělal.

Ministr předělal celou státní maturitu. Od příštího roku bude Cermat hodnotit pouze didaktické testy. Ústní i písemné části bude hodnotit škola a zůstává stále na výběr zda si student v maturitě zvolí matematiku nebo cizí jazyk. Konec je také dvou úrovním maturity. To jsem osobně považoval za nesmysl už od začátku. Vyšší úroveň si student nezvolí, protože k tomu nemá motivaci. Jen několik vysokých škol přihlíželo k výsledkům vyšší úrovně, ostatní přijímaly podle svých zkoušek.

„Ti studenti, jsou čím dál blbější a ještě si stěžují.“

 „Vždyť tu maturitu zvládne deváťák.“

„Za nás se to pustilo do rozhlasu a bylo.“

Jenže ono se to nedá takto zjednodušit. Maturita je dnes i na školách, kde nemá co dělat. Z učňovských škol se staly střední odborné školy s maturitou a maturitu mohl mít rázem kdokoliv. Jenže ta maturita je úplně jiná, než kteru složil gymnazista. Státní maturita se to pokusila vyřešit, jenže metodou „pokus omyl“ a bez domyšlení možných následků. Jednou byla maturita hodně lehká, podruhé zase hodně těžká.  

Kromě změn u maturit potěšil ministr i řadu malých obcí, ve kterých jsou zřízeny malotřídky. Slavný Fialův předchůdce Dobeš chtěl tyto školy rušit, že nemají dostatečný počet žáků, a proto budou muset být zrušeny. Fiala tento nesmysl naštěstí zastavil. Na vesnicích nikdy nebude velký počet žáků, ale jak řekl sám ministr školství: „Pokud rušíme školy, musíme mít vždy na paměti i ty děti. Je veliký rozdíl, jestli někam dojíždějí děti už vyššího věku, anebo zda bychom měli nutit k dojíždění do školy opravdu malé děti. Tady si myslím, že si školy v obcích zaslouží určitý zvláštní druh ochrany a tak k tomu musíme přistupovat.“(zdroj: www.ct24.cz). Ano, dříve děti chodily několik kilometrů do školy pěšky, ale dříve bylo dříve a dnes je dnes. Vy také jedete  do práce autem nebo jinou dopravou. Nevěřím, že jdete deset kilometrů do práce pěšky.

Po mnoha protestech nejen studentů, ale i vysokoškolských profesorů za Josefa Dobeše stáhl Petr Fiala i reformu vysokých škol. Ano školné. Ne školné.  Ano zápisné. Tak se měnila nálada a návrhy Josefa Dobeše v průběhu protestů. Forma zápisného nejspíš nutná bude, ovšem souhlasím s názorem rektora ČVUT Václava Havlíčka: „Pro nejlepší studenty by mělo být vždycky umožněno, aby celá částka, kterou zaplatí, jim byla vrácena ve formě prospěchového stipendia.“(zdroj: www.ct24.cz).

Vše je ale v jednání a všechny kontroverzní projekty a reformy, co chtěl spustit Josef Dobeš nyní Petr Fiala diskutuje s řadou svých odborníků. Když se proti tomu bouří odborníci z téže sféry asi někde bude problém. Pan exministr Dobeš si však toto asi neuvědomoval. Dokonce se divím, že po všech těch skandálech vydžel v křesle ministra tak dlouho. 

Autor: Marek Osouch | neděle 5.8.2012 11:07 | karma článku: 11,95 | přečteno: 810x
  • Další články autora

Marek Osouch

S občanskou pasivitou kráčíme k obecnému referendu

Máme za sebou volby a na mnoha místech i spoustu referend. Před námi teď leží připravovaný zákon o obecném referendu, který má zanést další prvek přímé demokracie do našeho politického systému. Otázkou je, zda o referendum vůbec lidé stojí.

26.10.2014 v 11:01 | Karma: 5,48 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politika

Marek Osouch

Napodruhé jsme to zvládli

Poslanci sociální demokracie už ví, jak mají hlasovat. Už jim to jejich předseda řekl anebo dokonce i sledovali a poslouchali zasedání sněmovny. Pravděpodobnější je podle mě ta první varianta.

26.7.2014 v 10:27 | Karma: 13,98 | Přečteno: 480x | Diskuse| Politika

Marek Osouch

Volební spoty – ubohost a trapnost

Blíží se nám opět volby, tentokrát do Evropského parlamentu. V České republice se o jednadvacet křesel uchází přes třicet politických stran, hnutí a seskupení všeho možného i nemožného. Nikdo z nich, ani tradiční strany, nedokážou ale udělat pořádný volební spot.

19.5.2014 v 18:26 | Karma: 8,22 | Přečteno: 474x | Diskuse| Politika

Marek Osouch

Školství se musí reformovat zdola

Státní maturity, plošné testování páťáků a deváťáků a nově také plán na jednotné přijímací zkoušky. Zlepší se ale vzdělávání nějak, když stát nastaví jen laťky, které je nutné překonat?

6.5.2014 v 22:44 | Karma: 6,74 | Přečteno: 316x | Diskuse| Společnost

Marek Osouch

Herny – ponechat, regulovat, nebo zakázat?

Tuhle zakázali, tamhle zregulovali, zde mají vyhlášku. Po rozhodnutí Ústavního soudu, že si obce mohou s hernami ve své obci či městě nakládat, jak chtějí, šíří se Českem vlna zákazů. Někde se ale jen reguluje, případně se neděje nic.

9.4.2014 v 12:45 | Karma: 7,18 | Přečteno: 338x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1690x
V roce 2018 jsem úspěšně dokončil magisterské studium žurnalistiky na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.