O původu slova Velikonoce

Největší křesťanský svátek, kterým dříve dokonce začínal kalendářní rok, se nejprve jmenoval Veliká noc.

Až později vznikla složenina Velikonoce podle názvu Vánoce. A Vánoce zase vznikly přejetím německého Weihnachten. Die Nacht – noc, proto tedy noce. I když v okolních jazycích – polštině a slovenštině – se pro označení Velikonoc používá výraz Veliká noc stejně jako ve staročeštině, v podstatě je obhajitelný i plurál, protože dříve se říkalo nejen Veliký pátek, ale také Veliký čtvrtek a Veliká sobota. Až později se z nich staly Zelený čtvrtek a Bílá sobota. Veliký nebo Velký pátek a vůbec termín Veliká noc vznikl podle noční slavnosti, která se v tento den konala. V římskokatolické církvi zanikla, ale v pravoslavném křesťanství je dodnes.

Každý den ve Svatém týdnu má své pojmenování, ačkoliv některá jsou dnes méně známá než jiná. Začíná Květnou nedělí, následuje Modré popřípadě Žluté pondělí, Šedivé úterý a poté Škaredá středa. Název Škaredá má proto, že v tento den Jidáš „škaredil“, což ve starší češtině znamenalo, že žaloval na Krista. Ke Škaredé středě se váže pověra, že kdo se v  tento den bude škaredit a mračit, bude se mračit po všechny středy v roce, takže pozor na to.
Pak už následují všeobecně známé dny. Zelený čtvrtek vznikl přesmyčkou německého Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (zelený čtvrtek). K tomuto názvu rovněž mohlo přispět, že se v tento den nosí zelené roucho a jí se jen zelená strava (špenát, zelí), aby byl člověk zdravý po celý rok. Pojmenování Bílá sobota je odvozeno buď od bílého roucha nově křtěných tradičně v tento den, popřípadě od velkého úklidu a bílení příbytků. Konečný úsudek ponechám na každém podle jeho osobních zkušeností. V latině je jedno ze tří pojmenování Bílé soboty luminum čili světlá, takže se nabízí ještě i tato varianta. Poté už je Velikonoční neděle a Červené pondělí. To vzniklo podle červených kraslic, které v ten den děvčata dávala chlapcům. Mají speciální význam, jsou barvou Kristovy krve. Nabízí se ještě možnost, že by mohlo být pojmenováno podle zmalovaného pozadí dívek, ale v tom případě by to bylo spíše Modré nebo Fialové pondělí.

Autor: Pavel Oškrkaný | pátek 25.3.2016 12:16 | karma článku: 18,34 | přečteno: 698x