Blíží se historická návštěva člena britské královské rodiny v Izraeli

V posledním červnovém týdnu má navštívit Izrael princ William. Bude to první oficiální návštěva britské královské rodiny od vzniku Státu Izrael.

Má navštívit také jordánský Ammán, Jeraš, Ramallah v arabské autonomii, Tel Aviv a Jeruzalém. Princ Charles sice Izrael navštívil v roce 2016 na pohřbu Šimona Perese, ale byla to jeho soukromá návštěva. Návštěva prince Wiliama, vévody z Cambridge, se uskuteční na žádost britské vlády. 

Britové bojkotovali Izrael, protože se nemohli smířit s faktem, že je Židé přinutili opustit tehdejší Palestinu, aniž by dosáhli na Blízkém východě naplnění své strategie. Počínání Britů v Palestině bylo plné rozporů. Když byli v britské vládě politici nakloněni křesťanství, pomáhali uskutečňovat plány sionistů. Z té doby také pochází známá Balfourova deklarace o vzniku židovské vlasti v Palestině. Od příchodu ateistů do britské vlády se začali Britové chovat k sionistům přímo nepřátelsky. Při přepadávání Židů arabskými teroristy Britové stranili Arabům. Vraždy na Židech vyšetřovali velice liknavě, ale došlo-li na židovskou odplatu, Židy popravovali nebo posílali do vězení. Vyzbrojování Židů zakazovali, ale při vyzbrojování Arabů zavírali oči.

Podobně se Britové chovali v otázce přistěhovalců. Pro Židy určovali kvóty, zatímco arabskému přistěhovalectví meze nekladli. Svým zjevným nepřátelstvím k Židům si vykoledovali jejich nepřátelství. Židovská vojenská organizace Hagana odmítala odvety za zabití Židů a prosazovala politiku zdrženlivosti, aby Brity zbytečně neprovokovala. Z jejich řad vyšly úderné jednotky Palmach, které už Brity nešetřily. Podnikaly sabotáže a útoky na britské cíle.

Nejradikálnějšími byli členové podzemní organizace Irgun, kterou Britové označovali jako teroristickou. K jejich nejznámějším činům patří bombový útok na hotel King David v Jeruzalémě v červenci 1946, bombový útok na britskou ambasádu v Římě v říjnu 1946, osvobození židovských vězňů z věznice v Akku v květnu 1947 a krvavá pomsta na Arabech ve vesnici Dejr Jásin v dubnu 1948. Britové se rozhodli v listopadu 1947 vrátit OSN své pověření realizovat Mandát pro Palestinu, což také učinili v květnu 1948. Před svým odchodem z Palestiny předali své zbraně a pevnosti Arabům, čímž své nepřátelství k Židům korunovali. Britové rovněž propustili tisíce nacistů z egyptského vězení, aby je použili v boji proti Státu Izrael v roce 1948.

Členové královské rodiny, včetně královny Alžběty, se účastnili na státních návštěvách v Keni a jiných zemích, které v rámci boje proti kolonialismu také prováděly teroristické akce proti Britům. Ale Britové 70 let „trestali“ pouze Izrael. Je dobře, že překonali pocit ponížení a snad otevřou novou kapitolu v britsko-izraelských vztazích. Mezi první impulsy můžeme počítat vyjádření premiérky Teresy Mayové, že „Británie je hrdá na to, jak Balfourovou deklarací napomohla ke vzniku Izraele“.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Orlík | pondělí 11.6.2018 8:03 | karma článku: 19,91 | přečteno: 301x