Okamžitě zavést drakonické tresty pro lidské hyeny ubližující seniorům a hendikepovaným

Brutální fyzické útoky a stále nové "finty" na okrádání seniorů a hendikepovaných jsou v médiích popisovány prakticky každý den. Kde je chyba ? Tresty pro pachatele jsou směšné

Seniorem se stane každý z nás. Tedy pokud nás nepotká něco velmi ošklivého v dřívější fázi života. Hendikepovaní mají bohužel mnohdy svůj těžký osud od narození. Obě skupiny jsou velmi zranitelné a všichni to vědí. Slušní lidé této zranitelnosti nezneužívají, dokonce je spousta lidí, kteří těmto lidem aktivně a nezištně pomáhají i mimo svoji rodinu. A těm patří velký dík.

A pak tu jsou lidské hyeny, které neváhají seniory a hendikepované surově fyzicky napadnout a připravit je o pár korun či o malé cennosti, které mají u sebe. Útoky bývají brutální s mnohdy velmi vážnými zdravotními následky pro oběti. Typickým pachatelem je mladý "spratek", který vede zahálčivý způsob života a chce peníze na drogy, alkohol a cigarety.

No a pak tady jsou "šmejdi". Tito grázlové všech věkových kategorií vymýšlejí neustále nové a nové způsoby, jak seniory či hendikepované podvést a okrást. Sice se neuchylují k násilí, ale jejich oběti většinou přicházejí o své veškeré úspory, čož pro ně představuje naprostou životní katastrofu.

A důvod, proč jsou senioři a hendikepovaní stále a stále znovu obětí všelijakých darebáků ? Jednoznačně je to absence tvrdých trestů pro pachatele. Pokud jsou vůbec vypátráni a trestně odstíháni, tak trest zjevně vůbec nemá odrazující efekt.

Řadu slušných lidí okamžitě napadne veřejný lynč a popravy pro pachatele. Nejsme ale ve středověku, takže cestou musí být systémová výchova dětí na všech úrovních školního vzdělávání, samozřejmostí musí být výchova v rodinách, která ale bohužel v mnoha případech zcela absentuje a pachatelé musí vědět, že pokud jakkoliv ublíží seniorovi či hendikepovanému, stihne jej drakonický trest. 

A to není složité okamžitě zavést malinkatou úpravou v rámci trestního zákona. To by se ale muselo chtít. Ono se ale bohužel nechce. A to v obecné rovině v přístupu k pachatelům a jejich obětem. Pachatelé mají doslova více práv, nežli jejich oběti a tresty jsou výsměchem pojmům "právo a spravedlnost". A než mne začnou falešní lidumilové plísnit, tak ať si uvědomí, že jednou mohou být obětí i oni !

Autor je bývalý policejní rada Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování. 

Autor: Pavel Opl | neděle 15.9.2019 22:02 | karma článku: 42,32 | přečteno: 1614x