Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Exekutoři

Jde o "profesi", která v naší republice vzbuzuje asi největší negativní emoce. Je to ale tak jednoduché ? Jsou opravdu ztělesněním zla ? Nejde náhodou o českou "klasiku ? A co "oprávnění" oprávnění ? Zrušit je, či nezrušit ?

Každý z nás nepochybně někde v médiích viděl či slyšel o zcela "šílených" kauzách, kdy dlužník (odborně povinný) kvůli pár korunám původního dluhu musel čelit exekuci mnohonásobně převyšující původní dluh a bylo to pro něj a jeho blízké naprosto zničující. Bohužel takovéto případy se dějí a není to nic hezkého.

Ale pamatujete si na dobu, kdy Exekutoři vznikali a co za tím stálo ?

Jsme "klasicky" v ČR. Dobrý úmysl pomoci poškozeným, který se naprosto zvrhl.

Tím dobrým úmyslem bylo to, že poškození (odborně oprávnění) marně čekali na výkon spravedlnosti ze strany exekučních oddělení jednotlivých soudů. Ono v té době se obecně hodně hovořilo o zoufalých poškozených všeho druhu, kteří se špatně domáhali svých práv. Bohužel osobně nemám pocit, že by se od té doby něco zásadně změnilo k lepšímu. Exekutoři byli ale v té době vnímáni jako nadějí pro poškozené.

A kdo v té době tedy byl vnímám jako ten oprávněný (poškozený) ? 

Například : Zloději Vám vykradli byt. Vzali co mohli, ostatní zdemolovali a ještě zanechali v posteli exkrement (poměrně běžná situace po návštěvě zlodějů). Zázrakem se po nějaké době podařilo policii zjistit zloděje, který ale samozřejmě již nic z lupu, ani žádné peníze neměl a dokonce se jej podařilo odsoudit. Pokud jste měli štěstí a policie Vám uznala výši škody odcizených věcí, šli jste na soud, zaplatili soudní poplatek a čekali, až soud rozhodne, že Vám zloděj skutečně musí zaplatit hodnotu toho, co Vám policie napsala jako výši škody. Pak jste ještě mohl po soudu chtít náhradu poškozených věcí - dveří, zámku, věcí rozbitých ... To ale vůbec není jednoduché prokázat, tím méně, aby soud uznal výši této škody. Takže jste si za to musel najmout advokáta a znalce. Ten největší hnus ze zaneřáděného bytu, který jste několik dní se sebezapřením uklízeli a ten odporný pocit, který nevymizí nikdy, vám ale již nikdo nenahradí. Takže kromě vlastní krádeže jste již zaplatil několik tisíc za toto soudní řízení, advokáta a znalce a modlíte se, aby soud Vaše nároky uznal a vydal potřebný "papír" (odborně rozhodnutí), které Vám přiznává skutečnost, že Vám zloděj něco má zaplatit. Soudní výlohy i účet za advokáta samozřejmě připojujete k částce, která Vám má být uhrazena. Soud ji ale musí uznat, což se většinou děje, ale není to ve všech případech a v plné výši. Že ten zloděj využije veškeré opravné prostředky jak v trestním řízení, tak i v tomto soudním řízení je téměř stoprocentní. Takže pokud máte štěstí, po krádeži uplynul rok  a půl, či spíše dva, a vy máte v ruce "papír" (vykonatelné rozhodnutí) - tedy, že konečně můžete někomu říct - já, oběť trestného činu, chci alespoň nějaké peníze za veškerou újmu mojí i mé rodiny. 

A tady máte dvě možnosti. Obrátit se, samozřejmě opět za další Váš poplatek (který v případě nevymožení od povinného zůstane Vaší další finanční ztrátou) na exekuční oddělení soudu, nebo na soukromého exekutora. A toto rozhodnutí je pro Vás naprosto zásadní, protože tento výběr rozhodne o tom, zda-li vůbec uvidíte nějaké peníze, kolik jich uvidíte a v jakém čase ...

A tady jsou jasná statistická čísla. Exekutoři mají mnohonásobně vyšší úspěšnost při vymáhání, nežli státní úředníci u soudu. A já Vám garantuji, že každý z těchto "oprávněných" oprávněných se chce dostat k tomu největšímu exekutorskému "řezníkovi", protože tak chce maximalizovat svoji šanci na vymožení peněz. Jako oběť trestného činu, která následně musela projít ještě neuvěřitelným a dlouhým martyriem trestního a soudního řízení a nutností zaplatit další tisíce nákladů řízení, je to naprosto pochopitelné.

Takže původně bylo záměrem, aby "soukromí" exekutoři pomohli takovýmto lidem se v reálném čase dobrat spravedlnosti. A určitě se shodneme na tom, že to byl záměr nepochybně dobrý.

To, že se jej chopily mnohé agentury a některé advokátní kanceláře a začali doslova "vyrábět" statisíce dluhů a ze správy a vymáhání pohledávek po lhůtě splatnosti se stal "obludný kšeft", je bohužel smutný osud jako spousty dalších dobrých záměrů, které se v naší zemi chtěli realizovat ... V tomto případě bych mluvil o "neoprávněných" oprávněných.

A pokud jste dobře četli, tak je vám jasné, že v těch vymáhaných dluzích jsou i tisíce za poplatky soudů a tisíce za poplatky advokátů, případně znalců. Vše ale padá na hlavu toho posledního v řadě - exekutora. (pro úplnost, exekutor má na práci lidi, on sám dělá "jenom" šéfa).

Takže exekutory zrušit, či nezrušit ? Odpověď nechávám na každém z Vás.

Moc Vám všem přeji, abyste nikdy jako povinní (dlužníci) exekutora nepotkali a ani abyste nemuseli jeho služby vyhledat jako oprávnění (poškození). A pokud jeho služby budete potřebovat, tak věřte, že Vám pomůže lépe nežli exekuční oddělení soudu a hledejte skutečného "ŘEZNÍKA" !

 

Autor: Pavel Opl | středa 7.12.2016 9:05 | karma článku: 41,86 | přečteno: 1204x
  • Další články autora

Pavel Opl

Šílenství zcela ovládlo svět

Dokud se z potravin bude dělat palivo, nikdy dobře nebude. U nás, ani jinde. A ještě to všichni platíme. Nedobrovolně ...

23.4.2020 v 21:01 | Karma: 41,81 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Společnost

Pavel Opl

Okamžitě zavřít "šmejdy" a odstíhat i odpovědné osoby

Jde o životy. Je vyhlášena celosvětová pandemie a jsou celostátně nařízena mimořádná opatření a přesto zcela beztrestně řada lidských hyen vydělává na oprávněných obavách o životy a zdraví 10,5 milionu obyvatel naší země.

17.3.2020 v 20:03 | Karma: 42,13 | Přečteno: 2107x | Diskuse| Společnost

Pavel Opl

Požadavek Romů na odškodnění za roky 1938 - 1945

Na území Čech a Moravy žilo po II. světové válce 800 Romů. Dnes jich je v České republice cca 500 tisíc. Co jsme jim udělali zlého, že po nás chtějí odškodnění ?

19.2.2020 v 20:22 | Karma: 45,21 | Přečteno: 4077x | Diskuse| Společnost

Pavel Opl

Cizinci z východu mají v ČR mnohem vyšší platy, nežli naši lidé

Podle dat Českého statistického úřadu u nás cizinci mají podstatně vyšší platy, nežli je náš republikový průměr. A to je řeč o pracovnících z východu, tedy nikoliv o západních manažerech.

12.2.2020 v 21:29 | Karma: 42,50 | Přečteno: 2718x | Diskuse| Společnost

Pavel Opl

Operativní složky bezpečnostních orgánů jsou v troskách. Říká bývalý policejní rada ÚOOZ.

Proto vidíme neustále se zvyšující snahy o plošné monitorování všech a všude v míře, která je již zcela neakceptovatelná.

28.1.2020 v 20:21 | Karma: 43,35 | Přečteno: 2347x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4134x
Bez politické příslušnosti.

Emeritní policejní rada

Ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie Policejního prezídia ČR

a

Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie PČR  

 

Seznam rubrik