Diskuse

Už je to tady!

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Odkaz na trochu delší video. České titulky začínají ve druhé minutě.

https://www.youtube.com/watch?v=XsK7gNYJ4f0

Myslím, že současnost je daná chybami v dávné minulosti.

0 0
možnosti
SB

Proti tomu se dá bojovat jenom tím, že si přiznáme, že tohle je chyba přímo systémová. Že to není jen nějaká kosmetická vada na jinak dobře fungujícím stroji, nýbrž že zakopanej čokl je přímo v podstatě ideologií, které nyní přicházejí ze Západu. A že prostě pro naše voliče nesmí být žádným argumentem třeba to, že bývalého prezidenta X. zvali západní politikové k sobě na státní návštěvy a prezidenta Y. že nezvou.

"Nezvete k sobě ty a ty naše politiky? Tak si je nezvěte, to je vaše věc. Je to vaše území, máte právo si je tam nezvat, stejně jako já do svého bytu nezvu ty, kteří se mi nelíbí. Máte právo je tam nezvat, ale já jako český občan kvůli tomu nepadnu za kolena a nebudu tohle zohledňovat u volební urny. Nevadí mi, když nepozvete české politiky. Vadilo by mi, kdybychom měli takové politiky, kteří kvůli vašemu pozvání vám odkývou všechno, jako to dělal pan prezient X."

Dokud se nevzdáme jakékoli iluze o tom, že současné liberálně demokratické proudy jsou tím pravým ořechovým, a že co je západní, to je až na nějaké malé kosmetické vady skvělé, tak tohle nebezpečí, o němž píšete ve svém blogu, nad námi bude viset.

Prvním krokem, abychom se tomu ubránili, je odmítnutí tradičního českého sebemrskačství a nutnost přestat si myslet, že oreintace západním směrem, kterou nijak nezpochybňuji, nutně musí být spojena se snahou být vzorným žáčkem ve všem všudy. On se ten Západ nezblázní, když nebudeme kopírovat každou jeho hloupost!

Píšete o tom, že pro politika je smrtelné, když je nařčen z rasismu, nacionalismu nebo misogynie. Ano, je to tak, je to púro něj smrtelné. Ale chyba je v tom případě na těch lidech, kteří si neumějí říci: "No bože! Tak ho někdo označí za rasisttu nebo misogyna. Mně se jeho názory však zamlouvají, a tak ho budu volit, i kdyby takových nálepek měl třeba deset."

2 0
možnosti
JK

Víte je to tak, že nové průlomové myšlenky mohou přicházet jen od svobodných lidí. Totalita lidi se svobodnými myšlenkami dusí a pronásleduje, proto také zaostává.

Ovšem je také pravda, že ne všechny svobodné myšlenky jsou pro společenství prospěšné, demokracie má však jednu takovou vlastnost, že i ta nejvíc křičící menšina nakonec zhyne na úbytě a ve společnosti z toho zůstane jen to co většina akceptuje. Když svobodně existují extrémisti budou mít svobodně i svůj protipól, něco z toho může být inspirativní, ale my, ti uprostřed musíme jen udržet chladnou hlavu.

Jsem rád, že tohle na nás přichází ze svobodného mírového západu a nepřichází nic z totalitního násilného východu (teda až na Vrbětice, Skripala, Navalného a podobné šílenosti).

0 0
možnosti
  • Počet článků 386
  • Celková karma 24,41
  • Průměrná čtenost 626x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik