Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SD

S58v66a27t84a 98D27e70d14i75c

11. 3. 2024 22:26

To je kouzelne ... pan by chtel demokracii, ale nejlepe s obcany ktere si sam vybere podle sveho gusta. Ale tak to nefunguje :) ani tak nikdy nebylva vymyslena. Nikdy nemela za ucel vytvaret ani dobra, ani optimalni rozhodnuti. Ba dokonce ani rozumna rozhodnuti. Ale jen takova, na kterych je vetsinova shoda - to znamena nekdy i poradne hloupa.

Pokud je pan natolik neskromny a nepokorny, ze nepovazuje ostatni obcany za sobe rovne - on sam je podstatou nasi "blbe demokracie".

I ja vim, ze vedle cikan Dezo asi nepobral moc rozumu, ale resenim neni rict "dezo nema pravo rozhodovat" ... ale bud ho vzdelat, nebo aspon pusobit tak, aby se treba ... tu a tam... ridil nejakym lepsim vzorem, kteremu veri. Nejlepe nejakym chytrejsim sousedem. Je to malo, ale muze to stacit, a postupne se to bude lepsit.

Jak priznacne je, ze po vice demokratech volaji predevsim ti, kteri demokracii, v jeji podstate, odmitaji.

1 0
možnosti
JK

Vidím to tak, že pán by chtěl demokracii s občany, kteří chápou, co demokracie obnáší. Tedy i zodpovědnost. A bohužel k tomu máme ještě daleko. A nejen my.

0 0
možnosti
MK

Daň z nemovitostí je ze samé podstaty špatná.Nemovitost si lidé pořídí z příjmů,které byly zdaněny a tedy daň z nemovitosti je v podstatě druhá-další daň z vydělaných peněz.

1 1
možnosti
JK

Nikoliv. Daň z nemovitosti je asi jediná daň, u které můžete vidět, na co se použije a ovlivnit to. Zaplatíte a obec Vám za to poskytne základní servis. A nemůže se stát, že z Vašich daní budou mít užitek jinde a Vy utřete hubu.

0 0
možnosti
JL

"Vsichni obcane se musi postarat o sebe same a podle jejich moznosti pomoci dosahnou nejlepsich vysledku dane statem a spolecnosti."

Vazeny pane autore clanku. Zde jsem prelozil jeden odstavec svycarske Ustavy. (federalni) Jiz pri pohledu na tuto vetu vidime ten uzasny rozdil v mysleni obcanu u nas a ve Svycarsku.

Je pravdou, ze poloha teto zeme je dostatecne bezpecna proti cizi okupaci. To vsak nezastavilo Suvorova napadnou Francii prave pres tuto zemi.

Ale nechme historie a podivejme se na skutecnost dnes.

Pri praci v ZPS ve Zline, jsme vyrabeli jednovretenove automaty v licenci prave svycarske. Tento stroj vysel z nakresu inzenyru v polovici 19 stoleti. V roce 1968 to byla 25% vyroba predniho ceskeho vyrobce obrabecich stroju. Vyroba hodinek byla podstatou tohoto stroje.

Neznam historii vyroby hodinek, ale vim a znam nutnost mit stroje k teto vyrobe. Mit je v polovine 19 stoleti je ukazkou mysleni techto obcanu. Take vim o italske firme Tajmak, ktera vlastni ten cesky zavod kde jsem drive pracoval. A to je ta druha odpoved . My nevlastnime ty skvosty hospodarskeho prumyslu. To vlastni nekdo druhy. Svycarsko je v tomto trochu jine. Nam staci jen prace a ten vydelek za tu praci. Svycari chteji vsechno co prinasi vlastnictvi vyroby.

Nevim co se deti a studenti uci dnes v CR. Zde je ta zakladna, ktera MUSI mit dostatecne prostredku k vykonu aspon takovemu, jake ma to Svycarsko.

Jen pro zajimavost. Japonska firma na vyrobu hodinek "Pioneer" predelala ten svycarsky stroj na CNC machinu a vedle hodinek prodava i tento product. Koupil jsem ji pro podnik "Prker Hannifin Corp. pro vyrobu soucastek do vstrikovaciho zarizeni v turbinach pro letadla. Uzasny stroj.

0 0
možnosti
JL

Prosim......je to Parker.... Muj preklep Dekuji.

0 0
možnosti

Dík za moudrá slova! Z Vašeho úhlu pohledu jsou nejvyššími destruktory naší země Miloš Zeman, slovenský estébák Bureš, Tomio Okamura, Babišovi poddaní v ANO, Okamurovi vazalové v SPD, Trikolora a celá Putinova pátá kolona u nás!

Na budoucnost myslí jen vláda Petra Fialy!

2 4
možnosti
JSS

To jste zase mimo. Oni - Oni myslí ne budoucnost?? Tedy okleštit mimo nás- my jsme výsada - nesmí se na nás sáhnout ani o korunu - to jsou vaši vyvolení? Slibotechny, farizejníci. Prvně začít u sebe a pak mluvit - ani náhoda. Ožvanit co se dá....

2 1
možnosti
PD

S tou daní z nemovitosti to máte trošku popletené Když si postavím dům, platím ho z již zdaněných peněz, když na něj šetřím, banka mi opět srážkově strhne další daň, zaplatím x set tisíc na DPH a pak bych měl ještě platit za to, že za 20 let vše tak zdražilo, že je cena domu dvojnásobná? budou i dvojnásobné služby od obce v které se nemovitost nachází?

5 0
možnosti

Co však má Fialova vláda dělat, když naši levičáci stanovili tolik mandatorních výdajů?!?

1 0
možnosti
PB

P50e31t22r 63B67u36r65i82a45n

11. 3. 2024 12:08

Daň z nemovitého majetku vyšší než jen symbolicky provozní, je banditismus v přímém přenosu.

11 1
možnosti

Máme prakticky nejnižší daně v Evropě!

0 4
možnosti

U nás jednáme opačně, než Švýcaři. Například jedním z požadavků demonstrujících zemědělců je návrat daní z pozemků (rozuměj daní z nemovitosti) před vládní úsporný balíček.

2 0
možnosti
JV

J11i77ř41í 70V70o72l29n12ý

11. 3. 2024 12:13

Zvýšení majetkových daní a pachtu za státní půdu znamená pro zemědělce mínus tři miliardy. K tomu nízké ceny komodit, nižší dotace a vyšší ceny energií. Velmi smrtící koktejl, že ano?

2 1
možnosti
JV

J42i51ř61í 88V44o15l89n98ý

11. 3. 2024 11:39

Někdy s tou přímou demokracií začít musíme. Pokud nezačneme, tak tu dlouhou historii přímé demokracie ve Švýcarsku, psát nebudeme. Nemáme politické strany, máme jenom sekty, ovládané podivnými politickými figurkami. Přímá demokracie znamená, že můj hlas má stejnou váhu jako hlas například Marečka Bendy a to právě chci! Nechci, aby za mne rozhodovaly takové směšné figurky, které v životě nic nedokázaly.

5 2
možnosti

Kdyby se o funkčnosti státu mělo rozhodovat v přímé demokracii, můžeme to za pár let zabalit. To jsou jen takové vlhké sny Tomia Okamury, ale realita je úplně někde jinde. Zvláště v našem posttotalitním státě.

3 3
možnosti
JV

Zajímavé, jak často se setkávám s tím, že kdekdo vyzdvihuje demokracii ve Švýcarsku jako za vzorovou. A víte, co je zajímavé? Švýcarsko je země, kterou kdekdo uvádí jako příklad demokracie, kde v referendech na kde co občané rozhodují o zásadních otázkách, dokonce i o změně Ústavy. Přitom málokdo tuší, že třeba volební právo žen bylo ve Švýcarsku uzákoněno až v roce 1971 V kantonu Appenzell Innerrhoden mohly jít ženy k volbám poprvé dokonce až v roce 1990

To jen pro zajímavost.

0 2
možnosti
JV

J69i79ř42í 61V77o17l49n75ý

11. 3. 2024 11:43

V Anglii nebo u nás mají ženy volební právo jenom o pár desítek let déle. Proč ho nemají od středověku? Také tak se mohu pohoršovat.

2 0
možnosti
Foto

Protože mají silnou a stabilní střední třídu. Na vesnici, v malém městě i ve městech velkých. My jsme ji zničili a třeba na vesnici už se asi nikdy neobnoví. Tam je feudalismus horší než na konci monarchie - půdu vlastní několik mocných rodin. Demokracie je tam jen prázdná hra.

4 1
možnosti
JV

J97i57ř48í 14V36o43l19n11ý

11. 3. 2024 11:53

To je ale blábol. Mnohá družstva sdružují půdu stovek vlastníků. Od šedesátých let byli předsedy družstev voleni často nejschopnější sedláci, viz Všichni dobří rodáci. Na vesnici si lidé více vidí pod pokličku a do obecních zastupitelstev často volí ty nejlepší. Pochopitelně, i ti někdy selžou.

2 4
možnosti
  • Počet článků 389
  • Celková karma 23,77
  • Průměrná čtenost 640x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik