Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mě poslední dobou baví zejména:

a) Užívání slovesa »sankcionovat« ve smyslu »trestat«. Když přece víme, že jeho význam je (snad ještě pořád) naopak »schvalovat, potvrzovat, uznávat«.

b) Užívání slova »resentiment« ve smyslu »lpění na moc pěkné minulosti«. Když víme, že ve skutečnosti to vyjadřuje pravý opak – »záští, hněv proti původci křivdy«.

c) A samosebou užívání slova »nominant« ve smyslu »ten, kdo je na nějakou funkci navrhován«. Když už, tak leda *nominát. Ovšem nadále bych nechápal, proč najednou přestal nejen novinářům stačit výraz »kandidát«.

Ovšemže mám těch postřehů mnohem více, ale tady a teď už jen tolik, že dneska pomalu v žádném článku nesmějí chybět vznešená slova »narativ« a »bizarní«. U zvláště pokrokových žurnalistů jsem už zahlédl i »bizarní narativ«.

0 0
možnosti
JT

J28i78r37i 30T27i92c93h82y

13. 6. 2022 17:57

Jeste horsi je zaplava anglickych slov a jejich zpotvorenin, nahrazujicich zcela bezne ceske vyrazy - minorita, komunita, hejtovani, ranvej ...

Germanizace po dobu staleti nedosahla takoveho stupne, jako "poanglicteni" za nedavnych par desetileti. Navic jsme skoro vsechny germanizmy odstranili. Nikde nevidim snahu ani mezi ucitel, vedci a jinymi vzdelanci tomuto stavu celit.

1 0
možnosti
BG

Komunikuju s mladšími lidmi a ačkoliv jsem mileniál, stejně jsem kolikrát nerozuměl ani svým vrstevníkům, jelikož u nich byl patrný silný vliv angličtiny. Tím, jak se tihle mladí neumí vyjadřovat, dochází ke komunikačním potížím a musím se vyptávat, co tím kdo myslel. Možná jsem purista, možná jsem grammar nazi, ale proč nepoužívat slova, která už existují a vymýšlet nová? Vždyť jakou přidanou hodnotu má věta "To byl joke." na rozdíl od "To byl vtip."? :-)

4 0
možnosti
Foto

Má přidanou hodnotu, je to cool! ;-D

1 0
možnosti
VF

Helejte, jak se tak na to koukám, von ten náš krásnej jazyk českej muší bej prosazovanej v celým česku!

1 0
možnosti
VF

Omluva, pane Šebesto. To není proti Vám, to je jen výkřik Moravanky.:-)

1 0
možnosti
Foto

No, s vašimi znalostmi gramatiky, nevím, .....:-P

1 1
možnosti
JK

Dokud neuslyším něco jako:

"Ciťte se zcela svobodný mne v jakémkoliv čase přerušit...", tak je to ještě dobrý... :-)

3 0
možnosti
Foto

Karma. Přesně. Ačkoli jsem sudetský Němec, také mi to prznění češtiny vadí.

5 0
možnosti
JM

J86a39n 50M28a46r79e35k

13. 6. 2022 17:38

Nejen čeština, ale i angličtina a možná každý jazyk na světě se przní, či lépe řečeno 'je przněn' Na př. kanadská angličtina: Takto mluví pubertáci v kanadě:

"Say, that's cool, he goes: Tere were zillions of guys, a bunch'o weirdoes, and I goes: You gadobe kiddin.....etc etc...čili pane Neugebauer, nezoufejte!

0 0
možnosti
  • Počet článků 387
  • Celková karma 25,57
  • Průměrná čtenost 624x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik