Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ML

V dnešním světě, tedy v tom vyspělém, už komunismus nemá místo, protože dávno vyhrál. Končící, represemi se držící, feudální a mladé dravé tržní hospodářství proletářskou revoluci začali.

Jenže proletářská revoluce už v první polovině 20.st zvítězila. Obyčejným lidem se během krátkého časového úseku zvýšila životní úroveň víc než za posledních 2000 let.

Avšak revolucionáři buď nepochopili, že zvítězili, nebo nevědí, co s vítězstvím dělat.

0 0
možnosti
LC

Víte kdo nakonec vyhraje? Ten ekonomicky nejsilnější. Připadá mně, že už za deset let bude jasno. Klidně bych se vsadil, že to naše vědecké a technologické centrum světa vítězem nebude.

0 0
možnosti
Foto

Možná byste si měl zjistit, že komunismus v Československu nikdy nebyl

0 0
možnosti
Foto

I po Listopadu 89 si mnoho lidí myslelo, že nastane jen socialismus s lidskou tváří.

0 0
možnosti
JL

Dneska už je cosi jako "komunismus" snad jen v KLDR a v Číně. Není to ovšem žádný komunismus ve smyslu Marxovy vize a mytologie. Čína vpustila do ringu drsný kapitalismus. Takže tam v "socialismu mají miliardáře, ale šéfuje tomu bez skrupuklí pořád KSČ. Je to jakási specifická čínská odrůda marxismu-leninismu, kde už asi z ML nic nezbylo (nejsem odborník). Ale prý to šéfujou komunisti...wau! Opravdu? Každopádně tento nacionalistický pseudo-komunismus se chová někdy jako Stalin. A tak tam mají koncentráky, likvidaci Tibetu i Tibeťanů, hrozbu anexe vůči Tchaj-wanu, výhružnou rétoriku vůči nepřátelům a soupeřům aj. Momentálně se strana a vláda rozhodla, že pošle do Tibetu stranického bose, aby tam udělal z těch buddhistických reliktů starého paradigmatu moderní Číňany. Už Peking vyhrožuje i nám, bezvýznamnému nárůdku uprostřed Evropy. Před 20 lety možná ani nevěděli, že ČR existuje, lépe řečeno je to nezajímalo. A KLDR? To je údajně kastovní systém připomínající otrokářství. Kde, v jaké třídě, se narodíte, tam taky umřete. Když spácháte zločin proti straně, umře s vámi i celá rodina a ještě budete rádi, když ne na mučidlech. Šéf komunistů je něco jako Bůh a Buddha a faraón dohromady. Mají to tam nejvyšší soudruzi dědičné. Tudíž spíše otrokářská společnost, které můžeme z nostalgie říkat komunismus, ale s Husákem to nemá nic společného a Stalin by možná záviděl, Vladimír Uljanov by se divil .

1 0
možnosti

To v Číně je čtvrtá cesta. Třetí cesta měla spojovat ty lepší stránky obou systémů, čínští soudruzi prakticky dokázali možnost spojit ty horší stránky.

0 0
možnosti
MK

Hranice mezi komunismem a jinými -ismy je někdy dost nezřetelná. Kdyby se z vašeho popisu Ruska odebrala věta o těžbě surovin, pak jeho popis plně odpovídá realitě Německa z třicátých let dvacátého století.

Takové režimy si ve vlastním zájmu musíme držet od těla co nejdále.

0 0
možnosti
MB

Zpětným pohledem vidno. Neustále je nastolováno dobro. Chtěl jej Hitler, Stalin, Brežněv, starý mladý Kim, bratři v triku Castrové. žádný program o nastolování zla, neexistuje! Jsou i tací, kteří tvrdí, že "Bude lépe". Ruku na srdce, ono lépe je. Vlivem pokroku, technologií, lékařství, úpravou ZP. Levice, tam má svůj podíl. Tlačila a reformovatelný kapitalista se poddal. Dal sociální vymoženosti .

Je ovšem rozdíl, zda to nastolovat evolučně, nebo revolučně. Základní podmínkou je, funkční ekonomika. Je to prosté, pak je možno vést hádky o přerozdělování. Komunisté na to jdou přesně opačně. Ekonomiku si vymýtí. Plánují a hádají se o to nevytvořené. Už mělo být, není. Tedy přitvrdí. Stranickost předběhne odbornost. Schopné utlačí, zmocní se jejich majetku. Následně bádá, jako to vlastně vedli ?

No, jak by to vedli? Jako řádní hospodáři. Na bázi přirozených tržních vztahů, cestou kapitalismu. První kapitalist stál před jeskyní. Byl opásán kožešinou a sekyrku směnil za pytel pšenice. Hlady netrpěl, zajistil se. V Korei rovněž, kůra ze stromů chutná dobře. V Rusku to neřeší, mají cara a vodku. Čína na to jde mazaně. Má kapitalistickou ekonomiku a tak dělá, že je socialistická. Na Kubě je to dobré. Už se privatizuje. Čelní komunisté jsou na hranici blaha. Své prachy přelijí do hotelů a budou váženými majiteli. Rod Castrů to povede, bude mocný. Hesla měnit nemusí. Vítejte na ostrově svobody a wellness. Nevěstince, bary, herny budou! Tak jako za toho hrozného tyrana. Jmenoval se Batista y Zaldívar, Fulgencio ... :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 388
  • Celková karma 25,26
  • Průměrná čtenost 641x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik