Diskuse

Ekologie dnes

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Co když má lidstvo dilema jako já? Všiml jsem si totiž, že v dějinách lidstva jsou menšiny, ba i jednotlivci co mají prokazatelnou pravdu, jen ve své době jim to málokdo nevěří. Známe i takového borce co neodvolal a se slovy "Pravda vítězí", se nechal veřejně upálit, což vyvolalo ohromný mediální ohlas, který, přes všechny revoluce, zní až k nám dnes. Tenkrát neznali internet, dnes se stačí přilepit k obrazu a ví o vás celý svět ve vteřině, rychlost je závislá na hodnotě obrazu.

Až posud je ta paralela jasná. Jenže řekněte mi jak se to pozná, že jde o vizionáře bez kterého se dál nehneme, nebo o nebezpečného šaška, který v zájmu osobního vymyšleného dobra, páchá nenapravitelné škody. Takových "dobráků", kteří se svou jedinou pravdou na rtech prolévali potoky krve, bylo v historii hodně. Jeden dokonce řádí i teď, kdo tušil, že je to takový šašek, když padla železná opona, tenkrát mu stačilo dát v Berlíně lepáka a dal by pokoj.

Kdo je vizionář a kdo pacholek, rozhodnutí dělí pár desítek let pokroku, nebo to samé opačným směrem, ale v úpadku. Pokud si vzpomínám, tak lidstvu vždy dobře posloužila exaktní věda, naopak odmítání faktů a trvání na lži nikdy dobře nedopadlo.

Dokážeme oddělit fakta od nánosu lží? 8 mld lidí přírodu ovlivňuje, to je fakt. Statisticky není možné, aby v působení na přírodu dělal člověk ve všem chybu a zároveň je jisté, že chyby dělá. Takže co jsou ty chyby, jak je nedělat, případně jak je napravit? Jasné je, že neexistuje jediná autorita, která by to rozsoudila, tudíž použijme zase vědu, máme přece počítače, spočítáme vše.

Už tušíte v čem je ten pes zakopán? No přece v tom, že ani těm faktům nehodláme věřit a rozhodujeme se citem, což se zdá jako úplná hovadina, ale pozor lidstvo takto funguje od svého vzniku a podívejte se, kam jsme to dotáhli. Takže přes všechna lepidla a obrazy jsme zase na začátku, "Pravda vítězí a jak ji najít".

0 0
možnosti
  • Počet článků 386
  • Celková karma 23,98
  • Průměrná čtenost 626x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik