Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Já bych prosil autora, zkuste se vcítit do pocitů Estonců, Lotyšů a Litevců, kteří mají strach z Rusů, protože je v minulosti vraždili a utiskovali, a z důvodu těchto obav se pobaltské země staly členy NATO.

3 1
možnosti
ZZ

My už také nemáme strach vojenského napadení Saskem, Bavory, Pruskem, Německem či Francií - tak proč ten strach pěstujete v Lotyších, Estoncích a Litevcích ?

NATO není záruka ničeho.

Turci i Řekové byly členy NATO a navzájem se prali o Kypr.

;-)

0 2
možnosti
JL

Války většinou nejsou krátké a nenávist je dlouhá. Rusko pomalu ukrajuje Ukrajinu, určitě chce zabrat přístavy, jížní a východní část - Donbas a obsadit Kyjev, svrhnout vládu. Je to jen měsíc. Že jim to nejde, nemohou přiznat, právě proto, zdá se, ničí města, vyjadřují své pánské emoce. Cože ti ubozí Ukrajinci se odvažují nám vzdorovat? tak jim to tam všechno rozmlátíme. Rus ukazuje své ego. Prima.

3 0
možnosti
MK

Na rozdíl od pana Šándora si myslím, že rozšíření konfliktu do Evropy pravděpodobné je. Jsou možné dva směry, jak bude situace pokračovat.

První je optimistický pro Rusko. Obsadí Ukrajinu a zmocní se její zbrojní výroby. To ho posílí a bude mít volnou cestu dále do Evropy. Rusko se nezastaví dříve, než dostane na frak. Další na řadě by mohlo být Maďarsko a Slovensko. Po konsolidaci pak Česko, čímž by bylo ze tří stran obklíčené Polsko. Záměrně nezmiňuji Pobaltí. Tam je útok očekáván a tak při postupu do Maďarska a na Slovensko bude rozhodující moment překvapení. Další vývoj bude záviset na tom, kdy se NATO probudí a začne se bránit. Avšak každopádně aspoň část tohoto scénáře se odehraje v Evropě.

Druhou možností je ruský neúspěch na Ukrajině. Nastane tehdy, když se bude Ukrajina usilovně a dlouhodobě bránit a začnou působit sankce. A Rusové neumějí prohrávat a tak se nakonec najde blbec, který to červené tlačítko opravdu stiskne. A bude to mazec, po kterém z Ruska moc nezbude a ze Západu určitě aspoň část přežije. Každopádně i tento scénář Evropu výrazně zasáhne.

3 2
možnosti
JL

Vaše představa, že Rus dobyje Slovensko, Maďarsko a Česko a NATO - tj silné armády USA, Británie, Francie a Itálie budou jen přihlížet, je zdá se poněkud mimo mísu. Možná b bylo dobře, kdyby Rusko zaútočila na Pobaltí a Polsko, NATO pak může zničit jeho konvenční armádu a Rusům bude trvat nějakou dobu, než to zase znovu vyrobí a nakoupí. Šok z porážky potřebují jak koza drbání.

0 1
možnosti
Foto

SSSR postupně NATO rozšířilo do těsné blízkosti ruských hranic, a tím porušilo všechny své sliby. NATO žádné sliby nikomu nedalo. Pokud se rozšiřuje, k hranicím SSSR, tak je to na přání států, které sousedí s imperiálním Ruskem s obavy před napadením ze strany Ruska. Ne proto, že by chtěly napadnout Rusko, ale z obavy z něj.

6 1
možnosti
JV

To neznamená, že Rusko to tak vidí taky. Dovedete si představit, že by o ochranu požádala třeba Venezuela nebo Mexiko a USA by byly v klidu? Asi ne, co?

2 4
možnosti

A to se v ČT Andor Šandor velice mírní a v té hysterii musí aplikovat autocenzuru. Odvahu vyslovit v ČT plnou pravdu měl jen Petr Drulák - odpovědnost za dění na Ukrajině nese západ.

2 6
možnosti
Foto

Rusko je čert, kterého jsme si sami vykrmili .Na západě si přáli, aby Rusové pochopili, že nebyli poraženi jako národ, ale že poražený je komunismus a SSSR. V Jelcinovi jsme viděli demokratizátora, a přehlíželo se obrovské rozkrádání ke kterému tančil v opileckém rauši Jelcin. Západ věřil, že Rusko je na cestě k demokracii, ale v Rusku nedošlo k dekomunizaci, ale stát řídí stále stejní lidi . Putinovi se stále ustupovalo stále jsme snili o restart ve vztazích s Ruskem. Dnes v Rusku vládne svatá trojice. Zkorumpovaní politici, oligarchové, pravoslavná církev.

1 0
možnosti
  • Počet článků 387
  • Celková karma 25,57
  • Průměrná čtenost 624x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik