Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

nyny.

18. 12. 2007 17:18
mňo

křesťanské svátky...jak se to vezme, až na to, že ježíšek se narodil na jaře a vánoční legenda je posunutím toho zrození na zimní slunovrat, aby se zamezilo jeho slavení jako pohanského svátku, tož tolik k té duchovnosti. Dost mne moralisté křesťanští dráždí káz¨áním o vánocích, když právě z jejich přičinění je to podvod. takže já beru vánoce jako pěkný svátek se svojí atmosférou, která je individuální a tudíž nechť si v nich spatřuje kdo chce co chce :-)

0 0
možnosti

Roman

18. 12. 2007 16:16
hmmm...

Co se mě týče, tak pevně věřím, že 21. století nepřežije křestanství a tudiž už nebude důvod vánoce slavit. Byl bych rád, aby veškeré iracionální pověry jako astrologie, proutkařství a především náboženství definitivně skončily na smetišti dějin, kam po právu patří...

0 0
možnosti

li

18. 12. 2007 16:47
Re: hmmm...

máte správnej komunistickej slovník.Vánoce nemusíte slavit ani teď.Bude jolka a děda mráz užijte si to.

0 0
možnosti

martin

18. 12. 2007 15:36
černobílé vidění

Černobílé vidění světa, které se v hojné míře projevuje u této úvahy, není sice možná úplně fanatické (jak tvrdí pán pode mnou), ale je přinejmenším dosti placatě hloupé. Pokud jde o Vánoce, i křesťané totiž kromě modliteb a rozjímání nakupují dárky v obchodech (označení "chrámy", které má dát obchodům jakousi negativní nálepku ďábelskosti jsem nikdy nepochopil) a i "nekřesťané" snad dělají o Vánocích i jiné věci než je hysterické pobíhání po supermarketech. Rozpor mezi plochým televizorem či moderním počítačem na jedné straně a kostelem či Biblí na straně druhé je vytvořen naprosto uměle. Snadno a se zdravým duchem lze zvládnout obojí. Neboť, jak říká Kristus "není důležité, co do úst vchází, ale co z nich vychází". Neboli - klidně si dosyta jezte, pijte a koukejte třeba na Superstar, neboť není důležité, co přijímáte za "potravu". Důležité je být dobrým člověkem, důležité je, co ostatním dáváte, co z vás "vychází". Pokud si to uvědomí i autor článku, snad bude mít klidnější Vánoce.

0 0
možnosti

Ondřej Kolář

18. 12. 2007 15:57
Re: černobílé vidění

Nemusíte mít starost o moje klidné Vánoce. Jestli se Vám úvaha zdá černobílá, je to proto, že jsem se snažil prezentovat dva protipóly. Jak sám píšete, ne vše může být snadno pochopitelné, nicméně označení obchodů chrámem není nic nového a ostatně čerpá i z Bible. Samozřejmě můžete mít jiný názor a budu rád, když se tu střetne více různých názorů.

PS: V supermarketech taky nakupuju :-)

0 0
možnosti

Kamil

18. 12. 2007 15:04
Fanatizmus kolem vánoc

Až se bude příště dělit křestanství, tak to bude na tradiční slaviče vánoc a na moderní slaviče vánoc. Fanatismus některých lidí v tomto ohledu tomu dost napovídá. Především takoví ti zběsilý zastánci tradičních Vánoc jsou dost nebezpeční. Ono už teď stačí na nějaký výrobek před vánocema napsat slovo "tradiční" a prodá se to i kdyby to bylo plesnivý...

0 0
možnosti
  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 922x
Člověk s vlastními názory, které obvykle leží mimo mainstream.

Seznam rubrik