Islámský stát jako podobenství

Zkusme se na fenomén, se kterým jsme konfrontováni dnes a denně, podívat trochu jinýma očima. Jako na symptom, který nám může evokovat naše vlastní selhání, respektive selhání naší kultury.

Není sporu o tom, že spolu s IS a teroristickými útoky radikálů, které každý příslušník naší kultury nemůže neodsoudit, zároveň mnohdy odsuzujeme celou kulturu spojenou s islámem (aniž bychom leckdy postřehli, že ne všichni příslušníci této kultury musí být nutně muslimové).

S hrůzou v očích poukazujeme na zrůdnosti, páchané IS, a emotivně a s patosem máme potřebu se sami v sobě i na veřejnosti distancovat od těchto zrůdností. Poukazujeme na nepřeklenutelné rozdíly mezi naší, vyspělou západní kulturou (aktuálně často obohacovanou o adjektivum křesťanská) a kulturou islámského světa, neskonale krutou, civilizačně vzdálenou.

S jistým odstupem, podíváme-li se kritickýma očima na dějiny Evropy za několik málo posledních generací, nemůžeme nevidět hrůzy o nic menší. Naopak, co do rozsahu teroru, co do počtu obětí, co do rafinovanosti, chování IS daleko převyšující.

Začněme u nedávné kolonizace Afriky, která má na svědomí nejen utrpení, ale vraždění obyvatel v řádech srovnatelných s pozdějšími nacismem a komunismem. První světová válka, vyvražďování křesťanů křesťany. Tady v Evropě. Ruské utrpení počínající světovou válkou a pokračující ve válce občanské, pozvolna se transformující ve stalinský teror. Vyvražďování buď přímo, nebo v gulazích, hladomorem... Pak fašismus a vzápětí nacismus, kteréžto ideologie rozhodně nezdomácněly jen v Německu (mimochodem, Národní obec fašistická - ryze česká strana, vzniklá deset let před Sudetendeutsche Partei). A z doby nedávné - ETA, IRA, Jugoslávie. Vesměs křesťané proti křesťanům. Platí to i pto Jugoslávii, byť tam navíc byl i islám kontra křesťanství (aniž by však bylo možné obě strany rozlišit podle krutostí sobě navzájem páchaných).

V zorném úhlu této sebereflexe tedy zkusme oddělit kulturu a zlo, které v ní opakovaně vzniká, bez ohledu na to, zda se příslušná kultura chvástá svou vyspělostí.

Autor: Ondřej Kolář | pondělí 16.2.2015 8:30 | karma článku: 7,09 | přečteno: 483x
  • Další články autora

Ondřej Kolář

Smečky

16.11.2015 v 9:17 | Karma: 9,84

Ondřej Kolář

Lidé, bojme se!

14.8.2015 v 12:05 | Karma: 14,60

Ondřej Kolář

Islám je zástupný problém

14.5.2015 v 12:00 | Karma: 10,78

Ondřej Kolář

Dynamický Zeman

28.4.2015 v 16:15 | Karma: 17,21

Ondřej Kolář

Imigrace

24.4.2015 v 11:50 | Karma: 11,69