Morava neexistuje už 70 let

Komunisté dali 21. 12. 1948 Moravě neuvěřitelný „dárek“. Po tisíciletí existence naší země s různou mírou samosprávy, parlamentarismu a v poměrně stabilních hranicích ji bez náhrady zrušili.

Po Moravském markrabství tak ve 20. století zanikla i Moravskoslezská země a my dodnes nevěřícně koukáme, jak se nám to mohlo stát.

Bolševici Gottwald se Slánským kvůli své vášni pro centrální kontrolu všeho a každého nahradili zemské zřízení krajským. Po roce 1989 sice byla parlamentem slibována obnova zemské samosprávy, kterou původně předpokládala i Ústava ČR, ale oposmluvní Klaus se Zemanem kvůli své vášni pro centrální kontrolu všeho a každého nahradili zemské zřízení krajským. Z těch, kteří u toho tehdy byli, toho veřejně lituje snad jen Petr Pithart.

Dnes tedy máme přísně centralizovanou ČR, na Hradčanech sedí ruský prezident, ve Strakovce premiér z StB, v parlamentu se o moc přetahují rudí s hnědými, kdo se více zavděčí politické divizi Agrofertu. Tito rozhodují přímo o tom, jak stát naloží se 70 % z našich daní, nepřímo i se zbývajícími 10 % pro kraje, které si bez peněz na samosprávu pouze hrají, a 20 % pro obce, které mají jinou roli, než suplovat vyšší územní samosprávu.

V budoucnu máme dvě možnosti. Buď budeme se Zemanem, Klausem, Gerlochem, Okamurou, Filipem a spol. posilovat jejich národní stát Čechů – Čechii, vyvedeme ji z EU, občanská společnost definitivně zmizí, rozpustí se v tzv. „národním státě“ a z Moravy se už asi navždy stane „východ území“, který produkuje kvalitní „české víno“. Nebo se kvůli radostnější budoucnosti zadíváme do vlastní minulosti i přítomnosti šťastnějších západních a jižních sousedů, začneme posilovat občanskou společnost nejen v Praze, ale i v Čechách, na Moravě a ve Slezsku a vrátíme se k občanskému státu, k čemuž dobře poslouží obnova zemské samosprávy jako školy parlamentarismu a rozhodování o věcech svých a veřejných. Budeme svébytnými občany ve své obci, zemi, státě, unii, světě.

V našich srdcích je Morava stále přítomna, i když mnozí máme rozdílnou představu o její budoucnosti. Nenechme si v úsilí o obnovu našich zemí vzít svobodu a lidskost, nebuďme zaslepeni českým, moravským ani jakýmkoliv jiným nacionalismem, buďme občany, patrioty a hlavně lidmi, bližními svými. Přeji vám všem hodně zdraví, štěstí a samosprávy v novém roce 2019.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Hýsek | středa 19.12.2018 11:36 | karma článku: 25,12 | přečteno: 1112x