Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J69a90n 96R77á93ž

7. 5. 2022 14:40

Článek je projevem neschopnosti pochopit lidi, kteří věří v existenci něčeho, co přesahuje rozumové a smyslové vnímání podstaty života člověka.

Po přečtení textu blogu si dovoluji vyslovit naopak pochybnost o příčetnosti autora.

2 2
možnosti
OF

Nepřesahuje. Člověk po požití LSD můžeme mít stejné zážitky. To, že něco vznikne uvnitř hlavy, ve virtuálním prostoru našeho mozku, ještě neznamená, že to je zážitek, který by měl něco přesahovat. Je pro vás typické, že vlastní fantazie vydáváte za realitu, jste jak lidé trpící schizofrenií.

1 1
možnosti
ZH

;-D Problém je v tom, že každý člověk v něco nebo něčemu věří. Víra je základní potřebou, podobně jako jídlo. Každý máme nějakého svého boha a je fuk, zda je to transcendentální bytost, peníze, vlastní žalude nebo cokoliv dalšího, čemu daný jedinec přináší nějaké oběti.

Mám-li si například vybrat mezi dvěma lidmi, z nichž jeden se upíná k transcendentální bytosti a druhý k penězům, zpravidla si vyberu toho prvního jako příčetnějšího - nebo aspoň méně nebezpečného. Pokud nebude fanatik. U něj je pak jedno, čemu věří, ten je nebezpečný za všech okolností.

0 0
možnosti
OF

Náboženská víra není základní potřeba, je součástí magického myšlení, které ale není životně důležité. Navíc, pokud nevidíte rozdíl mezi vírou, že vám přijede autobus podle jízdního řádu a vírou, že zrovna vaše náboženství, váš náboženský prožitek a váš kouzelný spasitel je ten pravý, tak nejspíše nevidíte rozdíl mezi myší u počítače a živou myší.

0 0
možnosti
JB

J22a48n 34B27e16r12t52l

7. 5. 2022 1:29

Miroslav Horníček kdysi řekl, že moudrost přichází se stářím, ale někdy stáří přichází samo. Upřímně Vám přeji, aby u Vás nastal ten první případ.

0 0
možnosti
OF

Se stářím moudrost moc nepřichází, resp. od určitého věku je to jen pokles duševních schopností.

1 1
možnosti
OF

Pánové a dámy, můj článek je o kontextovém opaku věřících. Nemůže obsahovat nic mimo tento rámec, nemůže obsahovat jiné fanatiky a příklady, kterých se dožadujete, že chybí, ztratilo by to ten kontext. Ale v závěru jsem trochu naznačil, že i třeba esoterici a mysticky myslící jsou také kontextovým opakem příčetných.

A ano, nepříčetný může být i nějaký bláznivý ateista, diktátor atd. ale to jsem do článku nenapsal. Proč? Protože kontextový opak víry, broučkové.

Chápete to? Ne, nechápete, protože zase jednáte podle emocí :D

2 0
možnosti
MB

Problém je zřejmě v tom, že pro vás víra znamená automaticky konflikt s rozumem. Ale tak to být nemusí. Pokud dejme tomu věřící svou víru uplatňuje v transcendentních oblastech (a je si vědom, že "věří", nikoli, že "ví"), kde věda z principu nemůže dát kategorickou odpověď, přičemž v empirickém světě používá racionální uvažování, pak je daleko víc nepříčetné považovat takového člověka za nepříčetného:-). Ta hranice ne/příčetnosti leží někde jinde...

2 0
možnosti
PC

Větší blábol, a k tomu ještě tak nehorázně nepříčetný, jsem už dlouho nečetl. Ale u tohoto autora je to běžné. Škoda proto dalších slov...Rv

0 0
možnosti
JT

J35i43r60i 13T63i96c73h10y

6. 5. 2022 17:09

Zacal jste slibne, ale pak jste se uplne zapletl. Pro omezenost formatu jen kratce: Ti, co si vymysleli, at uz nekolik bohu, nebo jednoho - ten jeden mel pak tri formy a v te lidske vstal z mrtvych - ovladli svet a kdokoli vyjadril jakesi pochyby, byl zlikvidovan. Ti, kteri si nevymysleli nesmysly, byli potlacovani. Jeste dnes muze byt nekdo "popraven" treba nejakou fatwou. "Urazky" nabozenskych vymyslu jsou podle mnohych zakonu trestne. Ti, co si vymysleji nesmysly, zadnym trestum nepodlehaji.

2 0
možnosti
JK

V Německu je 60% obyvatel věřících a schválili tam stejnopohlavní manželství, v ČR je 20% věřících a prosazení stejnopohlavních manželství způsobuje strašné hádky a emoce.

Někde tu úvahu asi máte blbě.

1 0
možnosti
BG

Něco na tom bude. Stejně tak to bylo v Irsku. Asi jsou tam lidé lépe informováni než nějaká věřící Lhotská nebo nevěřící Hodina.

0 0
možnosti
Foto

Nějak jste zapomněl, že lidé vyšinutí, a třeba až fanatičtí, jsou i mezi nevěřícími. A projevují se usměvnými, někdy i pozoruhodně hloupými , až nepříčetnými , theofobickými " argumenty " , jimiž vítězně "dokazují " neexistenci Boha.

1 0
možnosti
OF

Nezapomněl. Víte, co je kontextový opak? O tom jsem mluvil.

0 0
možnosti
JM

J28a82n 33M40a80r24e12k

6. 5. 2022 15:55

Ve vašem blogu čtu jednu větu: "....při duševní nemocný..." Prosím vás, co je to za pitomost pane autore? Jinak, klobouk dolů, je to úžasný blog, který mi otevřel oči. Ale asi je zase zavřu, abych nemusel číst takové splácaniny jako je tento blog.

0 0
možnosti
LT

Vaše víra stojí na ničím nepotvrzené domněnce, že když se odstraní náboženství a víra v nějakou "vyšší sílu", tak po celé zeměkouli zbydou pouze lidé "příčetní" = racionáně uvažující a racionálně se rozhodující na základě "faktů a věděckého poznání" dle zásad kritického rozumu = a to je zase VAŠE NÁBOŽENSTVÍ. To je zase vaše "víra", nebo lépe řečeno vaše ideologie. Jste na tom úplně stejně, jako ti "věřící", kterými pohrdáte. MÁTE SVÉ VLASTNÍ NÁBOŽENSTVÍ.

A jen bych vám chtěl připomenout, že mezi opravdovými bezvěrci - tedy dle vás "příčetnými lidmi" byli takové zrůdné duše, jako "příčetný" Lenin, příčetný Stalin, Pol Pot, Mao ce Tung... příčetný Adolf Hitler, Göering, Goebbels, doktor Mengele... mezi zcela "příčetné" - dle vaší náboženské doktríny - patří celá současná čínská společnost pod diktátem zcela příčetných komunistických straníků...

To jsou přesně lidé vašeho typu, lidé vašeho způsobu myšlení. Rozdíl je jen v tom, že oni získali tu moc a dotáhli vaše náboženství do děsivých konců.

6 0
možnosti
MP

Možná by stálo za to, zmínit alespoň pár "nepříčetných" :-): Louis Augustin Cauchy, Michael Faraday, Albert Einstein, Antonín Dvořák...

4 0
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 18,30
  • Průměrná čtenost 923x
Příčetný "výtržník" v nepříčetném světě. Kritická duše se zrcadlem v ruce. To jsem já. Budu psát o tom, co mě baví - politika, sebeobrana, skeptická témata, výlety a dění kolem mě. Kdo se bojí, nesmí do lesa, a to samé platí i o mém blogu. Oblíbený nápoj? Slzy tmářů.

Seznam rubrik