Úvěr za všecky prachy...

Znáte to. Nebo to neznáte, ale třeba zrovna vás to čeká. Rozhodli jste se modernizovat. My v tomto případě výtah. Tak jako tak se tomu nevyhneme, EU dbá na to, abychom jezdili tišeji, pomaleji, prostě o něco více bezpečněji. Je nutno pošťuchovat  spotřebitelské poptávky, a to jakékoliv.


Začíná to růžově. Výtah si přejí v podstatě všichni, zelená. Prošmejdíme pár vybraných tipů online, a je vybrán ten nejlepší. Vybíráme si barvičky, světýlko, zrcadýlko, madýlko, zkrátka to nejdůležitější. Všechno musí ladit s okolím, aby nebyla nová pojízdná kabinka trnem v oku a pěstí ve tmě. Nakonec všechno dohodnuto a stvrzeno, letošní dárečky pod stromeček už si povezeme novou kabinkou.

A jdeme se poohlížet po drobné půjčce. Jako správní křečci vlastníci máme sice dosti naspořeno, ale nepohrdneme menší půjčičkou, vlastně by to měla být taková formalita ze strany banky, kam bychom jí
s těma pár chechtákama asi utekli.

Asi jsme si dost neužili výběrové řízení na dodavatele výtahu, tak jsme uspořádali výběrové řízení i na banku. Nakonec ze dvou želízek v ohni zvítězila KB Modrá pyramida. Financování sice netypické pro naše přízemní požadavky (klasický úvěr, pevně stanovená částka, fixovaná sazba, n let), avšak neunikl nám určitý rozdíl na poplatcích oproti hlavnímu konkurentovi, spořce, která nám zatím střeží naše všechno.
Žádosti podány, do měsíce, možná ještě dřív, půjdeme slavnostně k podpisu :-). A bude to.
Ouha.

Po několika dnech si banka vyžádala další dokument - ohlášení stavebnímu úřadu.
Trpělivě jsme vysvětlovali znění zákona, proč tento dokument nemusíme vůbec předkládat.
Je to jasný, v bance je nějaký nový schvalovatel, právní oddělení banky asi dost dobře nefunguje, zaučíme ho tedy my.
A čekali jsme dál.
 




Po měsíci nesmělém přešlapování nám banka vzkázala, že taková stoka údajů, jako je Obchodní rejstřík, je pro její schvalování naprosto irelevantní a zaslala nám nový požadavek: Dejte nám letité listiny s pečetí, kterými jste se dostali do čela praporu vaší divize. Pak uvěříme, že vy jste vy a já jsem já.

Vysvětlování, že Obchodní rejstřík je tady právě kvůli tomu, abychom nemuseli čmuchat, šantročit a dohledávat letité dokumenty, nebylo k ničemu. Stanovy rozdělující pravomoce, uložené u OR, jako by neexistovaly. Po měsíci a půl jsme stáli před neřešitelnou situací (dokumenty se nepodařilo všechny dohledat) - a úvěr nikde.
A tak banka nakonec milostivě ustoupila od svého požadavku, avšak na své poddané zvolala:

Svolejte schůzi a potvrďte si svou kompetentnost dalším zápisem !
 





Tak na to už zbývala jen jedna odpověď. Pořádně dlouhej nos. Nechceš penízky ? Dáme je jiným. A tak se taky stalo. Protože nám už moc času nezbylo, šli jsme dělat kocoura ze Šreka do spořky.
Do 14 dnů jsme měli vyřešeno, do budoucna máme vyřešeno - už víme, kam se opravdu neobrátit, i když... všechno se může změnit a dnešní spokojenost nemusí být trvalá.



Hezkou dohrou pro nás byla situace, kdy jsme po odstoupení od úvěru KB dostali dokonce dvě nabídky financování nebankovními subjekty (fyzické osoby), které by nám úvěr poskytly.  Pro rozhodnutí půjčit nám jim stačil selský rozum a kupecké počty. 

Autor: Miluše Ondrejátová | čtvrtek 15.10.2009 22:40 | karma článku: 19,72 | přečteno: 1874x