Nejdelší noc v roce. Co s ní podniknete?

Máme tu jeden kratičký, zato praktický návod pro všechny, kteří si chtějí dnešní noc užít, jak se patří.

Jak se patří užít dnešní noc?

Přestože se v současnosti řídíme křesťanskými tradicemi, které  přesunuly největší svátek až na 24. prosince, vrchol roku je v mnoha kulturách o pár dní dříve. Je to zimní slunovrat, který letos vychází právě na dnešek, na 21. prosince. Dnes, zvláště v noci, je tedy velký svátek.

Magická noc

Máme před sebou magickou noc. Slunce dosáhne své nejjižnější polohy a na severní polokouli nás tak čeká nejdelší noc v roce.

Doba temna nemůže být temnější. Temné síly mají dnes v noci moc větší než kdy jindy. Údajně se stírá hranice mezi světem živých a podsvětím, takže se můžeme setkat i s dušemi z druhého břehu. Dle legend můžou přijít i jako neznámí, nezvaní hosté. Je více než slušné takové hosty vřele uvítat a pohostit.

Na druhé straně dle prastarých tradic dojde se svítáním také ke zrození boha Slunce (i dle moderních vědců bude Slunce tímto ránem už jenom sílit, zase až do doby letního slunovratu). Tmu mají dle prastarých tradic zahnat světla svící, které současně oslaví zrození slunečního boha, dárce života na Zemi. Místo svící klidně poslouží i vánoční světýlka. Těch je po celém Česku nepočítaně, to by slunečnímu bohovi mohlo stačit.

Po vzoru Keltů nebo starých Římanů můžeme dnes slavit zimní slunovrat jako svátek hojnosti. Doporučuji slavit v podobě hojnosti spánku a odpočinku - jistě se bude před těmi nadcházejícími, dneska zavedenějšími svátky, oslavami a hodováním hodit.

Takže dobrou noc.

A pokud se přece jen ještě nechystáte do postele (anebo nehostíte neznámé hosty), mám pro vás jeden alternativní tip – gaučing.:-)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondra Musil | čtvrtek 21.12.2017 18:47 | karma článku: 15,44 | přečteno: 451x
  • Další články autora

Ondra Musil

Novoroční orgie

2.1.2018 v 16:17 | Karma: 7,74

Ondra Musil

Pravdoláskaři všech zemí světa...

18.12.2017 v 18:48 | Karma: 16,77