Máme doma psa. Venku je zima.

Martin je tady! Pardon, na Martina dojde až zítra. Sice je všude plno Donalda a jemu podobných, ale o slovo se hlásí Evžen. Letos totiž osedlal bílého koně právě Evžen. To je skvělá příležitost pro jeden tématický článek.

Je to doma

Naše štěňátko bude mít brzy deset měsíců a skoro padesát kilo. No jo, nevypadá, ale štěně to pořád ještě je. A taky je s námi pořád ještě v domě... Nejprve s námi bylo, aby si na nás a nový život zvyklo. Teď je s námi proto, že už si tady uvnitř zvyklo.

A je doma taky proto, že je to takový česko-italský pes, venku by mu byla stejně zima.

Italský pes?

Cane Corso, nebo také italský corso pes či italský mastiff, to je plemeno matky našeho štěňátka. Otcem je bullmastif. Naše štěně nese spíš znaky Cane Corso, jak vzhledové, tak ty charakterové. (Více o plemeni najdete například v tomto článku).

Cane Corso je skutečně jižanským psem, jeho původ je opravdu v Itálii. A přestože tento pes zaznamenává oblibu až v posledních letech, jeho historie sahá až do dob starého Říma. Předci novodobých Cane Corso bojovali ve starořímské aréně s medvědy nebo vlky. Později po pádu Říma zase jako lovečtí psi dokázali přemoci divočáky. Svoji srstí se však s nimi nemohou rovnat.

Plemeno našlo uplatnění zejména jako hlídací pes a ochranář, odtud také pochází jeho název. Je odvozený z latinských slov „canis“ (pes) a „cohors“ s významem „ ochránce, strážce domu, dvoru a pozemků“. Tak takového jednoho ochránce a strážce máme doma. Pravda, má velké zuby a svým vzhledem budí respekt. Stačí však druhý pohled a člověk změní názor. Jeho umazlená povaha se nezapře.

Pes pro rodinu

Gaučing

Přestože jde o velkého, silného a neohroženého psa, Cane Corso není agresivní. Není sice údajně vhodný pro začátečníky, avšak jeho výcvik není tak náročný, jak by se mohlo zdát. Ctí přirozenou autoritu a má rád všechny členy rodiny i malé děti.

Na rozdíl od jiných podobných plemen je velmi přítulný. Je dokonce tak přítulný, že vyžaduje blízký kontakt se svoji rodinou. I proto se nehodí do venkovního kotce. Stejně tak to má i bullmastif. I proto je ten náš napůl „kaník“, napůl bullmastif doma. Sice občas máme problém se všichni do toho našeho malého domečku poskládat, ale zatím to jde. Je nám spolu dobře, tak jsme spolu, pán, panička, pes a kočka, teda vlastně už dvě.

Autor: Ondra Musil | čtvrtek 10.11.2016 9:17 | karma článku: 22,15 | přečteno: 942x
  • Další články autora

Ondra Musil

Novoroční orgie

2.1.2018 v 16:17 | Karma: 7,74