Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Peyrac

26. 10. 2008 4:38
udavač Walt Disney

Neomlouvám pana Kunderu. Jestliže bude objektivně prokázáno, že udal jiného člověka, tak byl "směšným" udavačem. Stejně směšným jako jeho povídky "Směšné lásky". Není to sice ke smíchu, když někomu hrozil na základě jeho udání trest smrti-ale je směšné, když vychytralý pochlebovač komunistického režimu dostane státní cenu Klementa Gottwalda.Jak už psali jiní- Milan Uhde, Pavel Kohout a mnoho dalších i méně známých "byli pomýlení". Netušili co socialismus a komunisté dokáží podle sovětského vzoru. Udavači byli, jsou a budou.V USA také lidé ztratili iluze o morálce Walta Disneye, když se prokázalo jeho udávání kolegů v padesátých letech při honech na komunisty pro "neamerickou" čiost.8-o

0 0
možnosti
JN

prizrak_PC

21. 10. 2008 8:41
1950

V roce 1950 byla poněkud jiná nálada. Ne všichni komunismus  odsuzovali. Nezapomeňme, že právě Sověti nás osvobodili. Mnoho lidí mělo jiná přesvědčení a věřilo v "lepší zítřek". Ale položme si otázku jinak: Co je špatného na tom, odhalit agenta zahraniční špionážní služby? S tím nemá režim a momentální hodnocení dějin nic co do činění.

0 0
možnosti
JN

Janhura

21. 10. 2008 8:46
Re: Odpověď:

Udání špiona bylo v 50 letech na vyznamenání, dnes se za to Kundera stydí a zapírá.

0 0
možnosti
JN

Janhura

21. 10. 2008 8:38
Takhle to do sebe zapadá

Soudruhovi Dlaskovi bylo žinantní udat přítele svý milý, tak tím pověřil jinýho zapálenýho soudruha, Kunderu. Ono navíc bylo pěkně pitomý, že by nějakej chlap měl spát v pokoji s jeho přítelkyní (Dlaska), v tom ho zcela chápu. Takže Dlask se zbavil nocležníka a splnil soudružskou povinnost, pro Kunderu to byla rovněž samozřejmá stranická povinnost. Je to v souladu s tím, že Dlask o tom nechtěl nikdy mluvit, jen se ve stáru zmínil, že o tom řekl Kunderovi.

0 0
možnosti
K

KocourkovNews

21. 10. 2008 6:20
Kdo se zastava Kundery?

Dne 14. brezna 1953 zemrel komunisticky vrah Klement Gottwald. Radio nepretrzite vysila Pochod padleho revolucionare a obcas zazni i basnicka "Do bitev pujde pred radami", kterou si tehdejsi mlady, bolsevismem zapaleny student Milan Uhde a dnesni "pravicovy" politik ODS otevrel dvere do stalinistickeho chramu.  

 

http://tinyurl.com/Uhde-Kundera

0 0
možnosti

sorgedoktor

21. 10. 2008 5:56
Pa ní Olsenová, podívejte..

tady se pophybujete na slabém ledě...

On se Dlask na   smrtelném loži přiznal, že to udal..

  Tak ovšem poškodili lidi v 50 letech, v roce 1968  a  neméně   za   O F

0 0
možnosti
JN

Janhura

21. 10. 2008 8:41
Re: Naopak, podívej se ty co říká Militká - Dlasková:

Dlask o tom nikdy nechtěl mluvit, až v penzi se bez dalšího vysvětlení zmínil, že o tom Kundera věděl.

0 0
možnosti
JV

Joli

21. 10. 2008 0:28
Pekny clanek

Moc hezky clanek, diky za nej! Tady ve Spanelsku vysel clanek o Kunderovi a jeho afere minule pondeli. Kdybychom tak jen vedeli, kde je pravda. I kdyz, je to po temer 60 letech jeste dulezite? Pro nekoho (pan Dvoracek a jeho rodina) beze sporu ano, pro nekoho ne. Pro nas ostatni by melo byt dulezite Kunderovo dilo, i kdyz ve svetle teto afery se na nej mozna  budeme divat z jineho uhlu, aniz bychom se dozvedeli, kde je pravda.

0 0
možnosti
P

Ptolemaios

20. 10. 2008 23:48
Psal Kundera v exilu česky ?

To je podle mne velmi pravděpodobné- v dospělosti /tj kdy on odešel/ se naučit dokonale cizí jazyk je prakticky nemožné = jeho knihy původně byly napsány v češtině,aby je päk někdo přeložil! Má-li originály, stači je dát českému nakladatelství , aby je vydalo. Nebo je to jinak????

0 0
možnosti
JV

Joli

21. 10. 2008 0:23
Re: Psal Kundera v exilu česky ?

V jednom rozhovoru, ktery jsem kdysi cetla, Kundera rika, ze nejdrive psal cesky, ale pak zacal psat jistou smesici cestiny a francouzstiny, takze "ceske originaly" vlastne neexistuji. Nevim, do jake miry je to pravda, to by nam musel rict sam pan Kundera. Skoda ale je, ze si cesky ctenar nemuze precist jeho posledni dila, i kdyz popravde, zadne z nich nedosahuje velikosti jeho Nesmrtelnosti, ktera je tak trochu opomijena, ale ja osobne ji povazuji za vrchol Kunderova dila.

Nerekla bych, ze by se nekdo, kdo v dospelosti odesel, nemohl naucit dokonale cizi jazyk. Ja osobne se domnivam, ze to neni vubec nemozne. Stoji to spoustu casu, spoustu del prectenych v danem jazyku, spoustu napsanych textu, ktere vam nekdo opravi a upozorni vas na chyby, ale za nejaky cas toho dosahnete. Urcite nejakou tu chybu udelate, ostatne, delaji je i rodili mluvci, ale od ceho by pak byli korektori? ;-D

0 0
možnosti
P

Ptolemaios

20. 10. 2008 23:43
Zajímavé je jen to jak se rychle Kundera ozval

a to dokonce ČESKY,velmi s podivem!

Ten zápis o oznámení je velmi střízlivý a s 99.999% i pravdivý. Ale Monsieur Cundera si velmi dobře pamatuje, že si vlastně vůbec nic nepamatuje - z té doby!

0 0
možnosti
W

Wendolene

20. 10. 2008 22:12
Zajimave.

Ale vzhledem k tomu, ze se zatim neobjevily padne dukazy, nebudu hned Kunderu kamenovat. Ostatne pro lidi,kteri maji radi jeho knihy, by melo byt dulezite, jak pise, ne co kde delal v davne minulosti. Doufam, ze to jeho fanousky neodradi od cteni!

0 0
možnosti
JK

regulator

20. 10. 2008 20:03
nam visi u zadku........

co pisou Svedske noviny. Jasny ??

0 0
možnosti
K

kOBLICH

20. 10. 2008 21:02
Re: nam visi u zadku........

Přídavná jména se píšou s malým. Pomůcka: stejne jako váš...

0 0
možnosti
  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2961x
Obyčejný člověk s obyčejnými lidskými radostmi a starostmi.

Seznam rubrik