Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PL

Tento článek je plný nesmyslů. BRIC, například, není žádné společenství států, ve které se nějaké země spojily, ale pouze pracovní označení skupiny zemí. Žádná "unie" BRICS neexistuje.

Rubl je dnes stejnou fiat měnou jako dolar, takže vše, co autor zmateně popisuje  v článku, platí také pro rubl. Přechod ke zlatému standardu nespočívá v ražbě nějakých mincí, ale v zásadním změně pravomocí centrální banky, případně k jejímu úplnému zrušení. Aby byl rubl kryt zlatem, muselo by Rusko změnit roli centrální banky. Ta by totiž nemohla tisknout nové peníze pokud by neměla ve skladech více zlata. Aby svět přijal rubl, znamenalo by to, že by přijal i to, že v ruské centrální bance budou uloženy zlaté rezervy světa. A vzhledem k tomu, že kapitál z Ruska poměrně stabilně mnoho let odtéká  - teď se díky anexi Krymu odliv urychlil, ale tento proces trvá více jak deset let, v podstatě co je Putin u moci, je sen o tom, že by si státy světa ukládaly své zlato v Rusku dost fantasmagorická. Každý, i Číňan, vidí, že když si Rusko umí vzít cizí území jak se mu zamane či jak umí používat plyn jako nátlakovou zbraň, tak si stejně snadno vezme to potenciálně uložené zlato v sejfu či jeho vydání za rubly spojí s nějakým nátlakem. Rusko v dlouhodobém výhledu jednoduše stabilně ztrácí roli důvěryhodného partnera.Rusku pomůže jen změna vedení.

Proto státy obchodují a dlouho budou obchodovat v dolarech. Jednoduše mají důvěru v americkou ekonomiku, a to přes všechny chyby, které dolar má. Pokud dolat ztrácel svůj podíl ve světovém obchodě, pak na úkor Eura.

4 0
možnosti
PH

P24a96v33e56l 30H36e29k

13. 6. 2014 0:22

To je hezký, že Rusko má 12 500 tun zlata, akorát leží v zemi. Takže se musí vytěžit, a těžba něco stojí. Spíš je otázkou kolik má Rusko v trezoru, a to už tak slavné není, mají cca kolem 1000 tun.

 Za zajímavé považuji nulovou reakci ceny zlata na Putinovo prohlášení, asi to s tím dvouhlavým orlem nebude tak horké.

2 0
možnosti
TJ

Více než o módě, jak hned na úvod píšete, je to dle mého o vkusu - někomu přijde vkusné, když si silnější, přes uzavřenou smlouvu, překreslí hranice sousedního státu a jiným to vadí. Spíše mi Vaše názory přijdou k zamyšlení, proč obyvatel státu, který stejně jako dnes Ukrajina zažilo od sousedního Německa zabrání území, byť s převahou německého etnika a následně okupaci pro změnu z východu, se tak tetelí blahem nad Putinem8-o. Je to pro mně stejně nepochopitelné, jako když pro změnu jiní naši obyvatelé obdivně vzhlížejí k ideologii Hitlera a chodí po našich ulicích vyzdobeni hákovými kříži. Zajímavou myšlenku vyslovil současný prezident jedné pobaltské země, že si po válce SSSR nedovolilo překreslovat hranice sousedů jako dnes učinilo Rusko. Neustále tady ohromujete, kde jste všude ve světě byl a koho neznáte, ale co tak jednou napsat úvahu o Vaší rodné zemi, než neustále co USA či Čína. Nedávno jste začal příspěvek jak si tak sedíte na náměstí Nebeského klidu v Pekingu a jak tam klábosíte s místními, že se tam nic moc neudálo. Přehlédnu to, že je to stejně objektivní, jako by jste napsal, že si tak sedíte na náměstí v KLDR a s místními velebíte tamního vůdce, ale co takhle napsat o něčem, kde nám tak nemůžete věšet bulíky na nos, jen proto že o masakru na Tchien-an-men není mnoho informací. Co takhle napsat, jak jste seděl na Václavském náměstí v srpnu 1968, kdy nás přišli zachránit před fašisty ze západu soudruzi z východu? Každopádně stejně jako nešel reformovat kdysi komunismus, nešlo dle mého sblížit současné Rusko s námi, ač tu snaha byla a někde možná ještě přetrvává. Dle hesla svůj k svému se zákonitě muselo Rusko spojit s politickými režimy, které jsou s Putinovou politikou více identické a to s Běloruskem a Kazachstánem navíc s větší provázaností na Čínu. Nechápu ovšem, proč by jsme dle Vás měli obdivně vzhlížet k zemi, kde střílí novináře v den narozenin vůdce

3 0
možnosti
JF

Podíl měn na světových devizových rezervách:

USD 61,2%

Euro 24,5%

BP 5,2%

šv.Frank 3,5%

Podíl Rublu je 0,5% Z toho je patrná především "celosvětová důvěra" v Ruskou ekonomiku, její "geniální zlatý nápad"  svět jistě velmi rád podpoří, už jenom proto, že Rusko by brzo nemělo dost zlata nato, aby měl vůbec čím platit. Nejde totiž o to kolik má zlata v zemi, ale jde o reálně držené zlaté rezervy a ty jsou dnes takové: 1. USA 8133.5 tun 2. Německo 3396.3 tun 3. Itálie 2 451.8 tun 4. Francie 2 435.4 tun 5. Čína 1054.1 tun 6. Švýcarsko 1040.1 tun 7. Rusko 883.3 tun Sci-fi, projekt Dvouhlavý Orel je jistě šokující, ovšem pouze pro konspirační neználky a ekonomické analfabety typu Olšera, ten šok totiž opravdu způsobit může a to Ruské ekonomice a tím i Ruskému vůdci...

6 4
možnosti
JP

Vážený pane Fišere.

   Jistě jste znalcem a zastáncem našeho zkostnatělého chápání současných bankovních systtémů a operací, které dodnes jsou určující ve světové soustavě bankovních služeb a jiných úkonů. Teoreticky by toto chápání nebylo napadnutelné, kdyby se do řízení bankovní správy finančních prostředků nedostali jedinci, kteří svou (neschopností?) pouštěli bankám žilou. Vzniklá bankovní krize znamenala doplatit za chyby s hospodařením  penězi v astronomické částce v řádu stamiliard dolarů. Tyto ztráty znamenaly následnou celosvětovou hospodářskou krizi. Není se tedy s čím chlubit.

    Rusko samozřejmě není zvědavé na bankovní mágy, kteří svou úpornou prací znehodnotí převodové peníze sloužící státní infrastruktuře, tzn. investicím do státních zakázek, především realizaci projektů. Zároveň jsou tím ohroženy vklady podnikatelů, i drobných střadatelů. Nepodcenil bych talent Rusů ve hře zvané šach. Nečekanými tahy lze vyšachovat i ty mudrce, jejichž chápání světa je po celá léta konstantní. Ať se to komu líbí nebo ne, svět kolem nás se rychle mění. Nezáleží přece na tom, kolik zlata je k dispozici v bankách té které země. Jde o to, že Rusko, díky svým nalezištím a možností dozásobit své banky vlastním zlatem, si s takovou lapálií, jako je dnes nedostatečné pokrytí rublu zlatem, rychle poradí.

    Když jsem se učil ekonomickou  němčínu, bylo v prvních lekcích napsáno o naší zemi: "Rohstoffarmes Land" Ano, jsme zemí bez větší surovinové základny a naše politika, strategie i filosofie by se z tohoto faktu měly odvíjet. Je kontraproduktivní kritizovat ty, kteří mají díky vlastním surovinám prst na spoušti. To oni rozhodují o tom, jak se budeme mít.

 Američané natočili o těch, kteří jsou de facto bezmocní, roztomilý film "Myš, která řvala" Pokusme se o to, abychom nebyli tou myší.

4 2
možnosti
MM

Tu plivač putinský. Pane Olšer, život je o pravdě a pojmenování všeho, co je kolem, protože nepojmenujete, jako by nebylo. Takže Putin před sedmi léty na sympoziu před Ruskými mysliteli nastínil svou vizi velkého Ruska a velkého ducha ruského člověka. (Jaká to podoba: Velká Třetí říše a výjimečnst německého rodu.) Putin spustil Ruský nacionalismus, postupně pozavíral své oponenty a zrušil svobodná media. To se to potom Kremlu propaguje o všeličem. Putin je obyčejný lhář a zloděj. kdy za bílého dne ukradl kus cizí země, prostě Putin je slizký skřet. A vy, pane Olšer, si ho můžete nazvat třeba jako jedna rusky mluvící Ukrajinka na Doněcku: "PUTIN JE BŮH"

8 4
možnosti
MD

Patraci po detailech zapracuji. Na faktu, jak si na tom USA a potazmo EU stoji, ovsem nic nezmeni. Patracum hodne zdaru pri lovu mrenek. Za vaseho plejtvaka karma.

4 6
možnosti
VS

Jistě. Není podstatné, že autor vykrádá a opakuje. Důležité je to, že vykrádá a opakuje to, co chceme slyšet, že?

8 0
možnosti
AS

A81d65a42m 54S20t35a51v54a

12. 6. 2014 8:11

A znovu: Marxisticky anarchističtí předáci EU, prodloužené ruce expanze SSSR, dnes působící v nejvyšších funkcích EU, jakož i věčně pomýlení komunisti, byť dnes ex, svou politikou uvrhnout Evropu do socialistického chaosu a lenory uvrhli velice blízkého spojence skutečně demokratické Evropy Rusko do čínského objetí.

5 0
možnosti
JJ

J79a24n 70J18e82n12i12c

12. 6. 2014 7:54

Už jsem to psal tehdy, kdy se objevil poprvé dvouhlavý orel... 5 rublů je cca 3 CZK. 0.12 trojské unce má cenu asi 3000 CZK. To chce Rusko zhodnotit svou měnu ze dne na den 1000x ? Myslím si, že ona mince na obrázku je nějaká pamětní mince z ryzího zlata. Btw její nominální hodnota je 50 rublů nikoliv 5 a její skutečná cena bude okolo 4000 CZK jak už to u těchto mincí bývá...

Se zásobami zlata, které Rusko má, by mohli vydat několik desítek mld rublů, což z pohledu obchodu s ropou je legrační částka... Tím asi EU nebo USD neohrozí...

5 0
možnosti
SS

Delnicky kadr Rudeho Hornika zase lze, 1 troy oz. zlata je za $1,259.60. Ale jestli chce nakupovat za $1,590 tak mu neco odprodam ... Treba si neco z kolaborantskeho duchodu nasetril.

8 4
možnosti
VS

Lehké vysvětlení - zrovna tuhle část svého díla autor okopíroval ze svého článku z 14.července 2011. Tenkrát tvrdil, že "dnes se vyšplhala trojská unce zlata na 1590 USD". No a v dnešním kusu pouze zaměnil "dnes" za "nedávno". 

Z hlediska vesmíru jsou tři roky opravdu nedávno...:-)

9 0
možnosti
  • Počet článků 3045
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2467x
důchodce