Opravdu nás s USA spojují hodnoty svobody a lidských práv...?

Pražské klima kdysi zahnalo studenou válku, jež je ale opět pod bodem mrazu a přitom před čtyřmi roky přišlo tak nadějné jarní tání. Praha se totiž stala 8. dubna 2010 dějištěm přátelské schůzky prezidentů Baracka Obamy a Dmitrije Medveděva, kteří za asistence prezidenta Václava Klause podepsali mírovou odzbrojovací dohodu “New START”, jež nahradila původní dohodu START z roku 1991.

Není družba jako družba...Foto: Břetislav Olšer (2)

Praha se tak stala na dva dny nejstřeženějším středem světa, co už nikdy nevymizí z encyklopedií jako místo zlomového okamžiku naši planety. Někdo asi řekne banalita, jen prázdná gesta, přehnaný patos. V tom případě si patrně neuvědomuje, co to byla studená válka; americké atomové rakety v Turecku, sovětské na Kubě, Berlínská zeď, sovětsko-americká válka ve Vietnamu, Afghánistánu a na Blízkém východě, válka v Iráku pro nikdy nenalezené "zbraně hromadného ničení", NATO a bezletová zóna v Libyi, zlynčování pro ropu Kaddáfího, bombardování bývalé Jugoslávie, na 70 tisíc amerických jaderných zbraní, o pár desítek tisíc míň v SSSR, nebo jednostranný protiraketový štít a americký radar v Brdech.

Co byla "studená válka"? Omyl; co studená válka je, jelikož znovu začala, když NATO zjistilo, že z prodělečného míru má osypky, a že mu zbraně rezivějí ve skladech a nejsou dolary, aby si je někdo koupil. Bez války, ne bez lásky, se prostě nedá žít. A k tomu prodejná média, co podněcují ke vzájemné nenávisti; ta pravicová kdysi dělala z běžných prohlášení vyhrůžky raketovými útoky a ultimáty či přirovnávala ruské politiky k Hitlerovi, Goebbelsovi a jiným nacistům, levicové sdělovací prostředky zase dštily oheň a síru na strýčka Sama či se vysmívaly znárodňovací recesí postiženým bankám USA. Středolevá a středopravá média si klasicky hrála alibisticky na mrtvého brouka a mlátila pro jistotu jen prázdnou slámu.

A srovnejme si, jak pokrytecká byla militantní politika Reagana a obou Bushů, a jak rozzářil svět svým možná nezřízeným optimismem Barack Obama, přestože je snědé pleti a prezidentem v zemi, kde byli ještě v sedmdesátých letech minulého století černoši lynčováni. Svět ochořel rakovinou zbrojení a šance na klid zbraní byly mizivé. Až do chvíle, než Obama na Pražském hradě prorocky ohlásil dohodu o odzbrojení… “Snižování jaderného arzenálu u USA a Ruska, které společně vlastní 90 procent jeho světové kapacity, poukazuje na náš důležitý vůdcovský aspekt. Změnili jsme také formální politiku: země, které plní usnesení o nešíření jaderných zbraní, budou bezpečnější a budou mít více příležitostí, a ty, které je neplní, budou izolovány,” prohlásil po podpisu smlouvy Barack Obama.

„Není nikdo, kdo by vyhrál nebo prohrál. Obě strany zvítězily…“ dodal Dmitrij Medveděv. Slova do větru? Věřit, nevěřit a komu víc, komu míň, komu vůbec…? Proč si však kazit zlepšenou psychickou pohodu zbytečným negativismem. Počkáme, uvidíme… Je to možná jen kamufláž, ale lepší než rána jaderným pantokem do hlavy.

A ejhle, svět se tragicky změnil; studená válka je zpátky. Proč? Protože NATO chce zdůvodnit svoji důležitost a nepostradatelnost, NATO, které přestávalo být v Evropě potřebné. Tak bylo třeba zrušit Varšavskou smlouvu a rozpoutat nový Bělehrad. Nová studená válka začala od včerejška; to byl v Praze končící šéf NATO Rasmussen, jenž až napodruhé natočil s panoramatem Pražského hradu propagandistické video, které předloží v Bruselu jako doklad o tom, že je třeba dávat do kasy Aliance víc dolarů. Krize nekrize. Víte kolik to stálo, rozpoutat revoluci v Libyi, Egyptě, Sýrii či na Majdanu, s rizikem, že obživnou nacistické symboly, střelba sniperů, lynčování a vyprovokovaní mrtví. NATO prostě odstartovalo krizi na Ukrajině a nyní ji zneužívá pro své cíle; získat od Evropy větší podporu a Alianci na hranici s Ruskem.

Pokroková mládež majdanovské Ukrajiny, budoucího člena EU a NATO...

Pan velký bos NATO se přeřekl při natáčení svého projevu, proto musel začít znovu. Původně měl vše načíst, dle informovaných zdrojů Aliance, herec a nyní ministr obrany ČR Martin Stropnický, zvaný též Karolín Martin Peake. Bylo to zcela přirozená výzva k Ukrajincům, co jsou tak dojemně jednotní, jak před několika měsíci hlaholila EU za přizvukování USA. Neonacisti v jednom věrném šiku s antisemity a najímanými snipery za 500 hřiven týdně. Proto musí být i nadále dodržena celistvost Ukrajiny. Žádná referenda pod hlavněmi, jak se uskutečnilo na Krymu, se nesmí opakovat. Nic však o tom, že drtivá většina ruských občanů Krymu šla k urnám s nadšením a touhou po připojení k Ruské federaci; že nebyli pod žádným vojenským tlakem, jen si uvědomovali, jak ruská armáda jen zaštiťuje bezpečnost ruského Krymu. https://www.youtube.com/watch?v=DxB6LLjkFrc

Přes čtyřmi roky si všichni oddechli, že se bude odzbrojovat, dnes po vyprovokovaném násilí na Majdanu je vše úplně jinak. Česká republika je dobrým a odhodlaným spojencem, ale její výdaje na obranu jsou až příliš nízké, prohlásil včera v Praze generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Stejně pochybně reagoval prezident Zeman, když prohlásil, "že něco jiného je obsazení Krymu, který nikdy k Ukrajině nepatřil, a něco úplně jiného je vpád na území suverénního státu. To by prý také Rusové mohli žádat o ochranu svých občanů v Karlových Varech". Pokud to měl být pokus o další bonmot, tentokrát byl vedle, jako ta objímací jedle na Vysočině.

Vojenský zásah NATO se teprve chystá, Rusko hrozí ekonomickou válkou hned; přitom mělo prodloužen pronájem sevastopolské základny do roku 2042 s pětiletou opcí. Moskva za to Janukovyčovi poskytla devítiletou třicetiprocentní slevu na ruský plyn. Ukrajina je na něm životně závislá a díky slevě mohla ušetřit až 40 miliard dolarů (800 miliard Kč). Teď vše zřejmě padlo; Gazprom v tomto týdnu uvedl, že dluh Ukrajiny za dodávky plynu se vyšplhal na 2,2 miliardy dolarů (43,8 miliardy Kč). Ruská monopolní firma zvýšila ceny plynu pro Ukrajinu o 81 procent na 485,50 dolaru (9700 Kč) za 1000 metrů krychlových z předchozích 268,5 dolaru. Pro srovnání, evropští zákazníci Gazpromu platí za ruský plyn v průměru 370 až 380 dolarů za 1000 metrů krychlových. Kdo chce kam, pomozme mu, aby si čtyři roky počkal na americký zkapalněný břidlicový plyn... http://www.youtube.com/watch?v=xrlTx4J2oKo&feature=youtu.be

Profesor Lomonosovy univerzity v Moskvě Alexandr Dugin má jasno; úpadek amerického impéria je podle něj doprovázen jeho rostoucí agresivitou. V poslední době se projevila v Afghánistánu, Iráku, Libyi či Sýrii – a nyní na Ukrajině. V žádné ze zmíněných zemí se život lidí nezlepšil, nikde se Američané nechovají konstruktivně a odpovědně. Jsou vedeni strachem z blížícího se konce své světové dominance. A to představuje vážnou hrozbu, neboť mohou rozpoutat podobné konflikty prakticky kdekoli. 

Ukrajinská krize jim má pomoci upevnit svoji dominantní pozici v Evropě. Evropská unie, podle Dugina jen prodloužená rukou Washingtonu, totiž začíná mít sklony k samostatnějšímu vystupování. Není náhodou, že i na Ukrajině mají rozdílné favority. Zatímco premiér Jaceňuk (který kryje šovinistu a předsedu strany Svoboda Ťahnyboka) je člověk Washingtonu, Brusel sázel spíše na boxera Klička. Uměle vyvolávaný strach z Ruska, který v Evropě „dozorují“ hlavně socialisté a liberálové, se euroatlantické spojenectví alespoň na čas utuží. 

Jsem zvědavý, jak budou reagovat "malinoví hoši z mokré čtvrti" na slova, která řekl už exhibicionista ruské Dumy Žirinovský, a zopakoval je na Parlamentním shromáždění Rady Evropy maďarský poslanec Tamás Gaudí - Nagy; Zakarpatská oblast Ukrajiny patřila mnoho let Maďarsku, několik set let byla součástí Uher, před rokem 1918 v rámci Rakouska-Uherska, a proto by měla Maďarsku patřit znovu. Krym je ruský stejně, jako je Zakarpatsko maďarské, prohlásil Gaudí - Nagy. A k tomu se nechal slyšet bývalý německý kancléř Gerhard Schröder při včerejší návštěvě Bělehradu, kdy připomněl nálety Severoatlantické aliance na srbsko-černohorskou Jugoslávii v roce 1999; trvaly dva a půl měsíce a nakonec přiměly srbské ozbrojené síly ke stažení z Kosova, ze srdce Srbska.

Inu, zatímco Anders Fogh Rasmussen si s pražským panoramatem natáčel propagační video NATO, Obama se s mírem v duši kochal pohledem na Prahu, za což ho mohl Jarda Suchý pohladit po tváři, jako romský globální žadatel o politický azyl number one... Od USA, přes Kanadu, až po Austrálii a Břevnov...

PS: Na závěr jsem hledal nějakou veselou příhodu z natáčení, až jsem narazil na slova zřejmě intoxikovaného srandisty Luboše Palaty: "Před pár dny napsal evropský prezident Herman Van Rompuy jeden ze svých nejlepších článků, v němž vyzval Evropskou unii, aby na ukrajinskou krizi reagovala odvrácením se od Ruska a výrazným posílením svých obchodních, politických a vojenských vazeb se Spojenými státy. Ano, to je opravdu jediná správná reakce. Se Spojenými státy nás spojují společné hodnoty svobody, demokracie a lidských práv, s Putinem nás spojují jen zisky těch, co s kremelským režimem vesele obchodují... My už si i bez toho vašeho plynu nějak poradíme a uleví se nám. Už vás totiž nebudeme potřebovat..." Al-Kájda zase v Iráku: válka za 3 biliony USD a 110 tisíc mrtvých?

https://www.email.cz/web-office/CgKjGEEHCDpoHTduyNMtPgIAsFpGHdnikbm9eyRKWZkceBeuOvSSk_XI_5KB1IuePOAXhog/Putin%20se%20vysm%C3%ADv%C3%A1%20sa%C3%BAdsk%C3%A9%20nab%C3%ADdce.docx

https://www.email.cz/web-office/e8ENr0i3b1Ww7GffEs1kUQvbac0U5HiNmb-7V60r3cyjsSQjs1-5weyjtiX4L8KxNbvOeeE/Za_m____r.PPS

Proč USA vadí Krym a ne anexe jejich Havaje, Portorika, Guamu…?

http://protiproud.parlamentnilisty.cz/svet/stat/planeta/945-predpoved-ktera-se-naplnila-plan-majdan-a-proamericka-nacionalisticka-diktatura-na-ukrajine-nepochazeji-z-eu-je-to-boj-usa-za-zachovani-svetove-dominance.htm

Země neomezených možností; nejdemokratičtější a nejsvobodnější…

http://www.mojevideo.sk/video/1b052/najuprimnejsie_tri_a_pol_minuty_v_televizii.html

Neřekli o korupci FBI, ale objednali si o Bartákovi zveřejnění lží

Stovka vojenských invazí USA je OK, Rusko ale musí za Krym pykat…

Čemu se říká „humanitární“ bombardování Bělehradu…?

Když NATO krylo v Kosovu narkomany, kuplíře a kšefty s lidskými orgány…

 

Další komentáře, glosy, reportáže a ukázky z knih na webech a také v elektronickém vydání na eReading.cz(http://www.ereading.cz/cs/detail-knihy/izraelske-osudy?eid=1135)- http://bretislav-olser.enface.cz - http://olser.cz - http://www.facebook.com/profile.php?id=10000053041104#!/profile.php  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: břetislav Olšer | pátek 11.4.2014 7:03 | karma článku: 24,97 | přečteno: 1045x