Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Modlí se ještě v Teplicích v Čechách za výrobce klimatizací...?

Primátor Teplic a senátor Jaroslav Kubera, občas se potkáme na koncertu Severočeské filharmonie, má svéráznou životní filozofii; dokonce ji prezentoval na jednom z klipů o teplických lázních, kdy na otázku, zdali není u nás muslimům zima, mj. řekl, že naopak. V arabských zemích mají všichni klimatizace, takže teploty do dvaceti stupňů Celsia jim způsobují revma a jiné potíže, což jsou důvody, proč se létají léčit právě do Teplic.

Ilustrační foto...Foto: B. Olšer (2)

Na závěr své řeči pan Kubera podotkl, že drží palce všem výrobcům klimatizačních zařízení… A tím v podstatě začaly teplickým občanům nepříjemnosti s netradičními lázeňskými hosty, kteří jsou dnes odmítáni skoro všude mimo Lázní Teplice; ve všech barech a hospodách jim říkají: "Zavřeno, closed. Běžte, běžte..." Přitom bohatí arabští klienti z dočasných naftových rájů nejsou žádní troškaři a nelze je prý dle pana Kubery odmítat. Co kdyby své dolary rozhodli rozhazovat třeba v Karlových Varech? To by se pak nemohl pan primátor Teplic v Čechách chlubit tím, že jeho město nemá žádné dluhy, ba co víc, že je se svým hospodařením v plusu.

Tisíce Arabů každoročně přinášejí do lázní Teplice v Čechách peníze. Petrodolary z Libye, Kuvajtu, Saúdské Arabie... Firmy, které je dovážejí, jim najímají domy a poskytují různý servis; pensiony jsou plné - skoro tisíc Arabů a Arabek; společně pořádají bujaré pikniky. Na poradě zástupci samosprávy s  muslimskou obcí domluvili, že budou Araby na české pořádky upozorňovat při pravidelných modlitbách. Radnice také zvažuje, že nechá Arabům rozdávat speciální igelitky s nápisy, že do nich mají ukládat odpadky a tašky pak musí hodit do koše. http://www.asgraphic.org/videos/video382/index.htm

„Připadáme si jako chůvy,“ říká ředitel teplických strážníků Michal Chrdle. „My je na kameře zaměříme, jak odhodí lahev. Přijde hlídka, oni to uklidí. Jenže za čtyři týdny je nepřevychováme, a když už začne uklízet jedna skupina, odjede domů a přijede další." Rodiny z Kuvajtu či Libye se drží stranou místních obyvatel. Mají jiný denní režim a mají také za to, že úklid po nich je záležitostí města. Hory odpadků straší občany Teplic, nepouštějí je do restaurací, až to vypadá na zuřivou xenofobii. Ovšem Tepličané musí držet ústa a krok; sami údajně neplatí asi jako jediní v Česku za své domovní odpadky...

Marek Izaiáš se svým asistenčním psem v lázních Čeladná...


Mezi pacienty Beskydského rehabilitačního centra v Čeladné byli Marek a Ivana Izaiášovi. Syn a jeho matka. Vlastně jsou tři - nepostradatelným pomocníkem je jejich pes - labrador Vinny. Ředitel BRC MUDr. Milan Bajgar má jasno: “Čeladná není jako mnohé jiné lázně. U nás ještě šlape zdravý rozum; asistenční psy nezakazujeme. Chceme lidem vracet zdraví a ne jim činit psychické potíže nelogickými zákazy. O petrodolary za těchto podmínek nestojíme…” V prvním roce byla Markovi diagnostikována dětská mozková obrna. I přes tuto skutečnost jeho rodiče věřili, že pokračováním v intenzivním cvičení se zdravotní stav bude ubírat správnou cestou. Marek podstoupil čtyři operace. Úspěšně ukončil základní školu a nyní studuje na SŠ hotelové, obchodní a polygrafické…

Poprvé jsem v téměř 60 letech využil péče lázní, konkrétně Vojenských lázní v Teplicích v Čechách. Arabky v nikábech jsem viděl v Maroku, Tunisku, Egyptě či Španělsku a v Pásmu Gazy, ale v českém městě? To byl šok, jemuž dal vyniknout poněkud zvláštní příkaz vedení teplických lázní, jejichž park se černal nejen v noci. Lavičky byly obsazeny ženami v černých nikábech, tedy oděvech od hlavy až po paty, když na obličejích měly tyto ženy “střílnu” pro své oči. Uzounkou štěrbinku. Nejsem xenofob ani rasista, pokud si však v mé zemi někdo nevynucuje naprosto nesmyslná opatření. V tomto případě zákazy vstupu se psem do lázeňského komplexu.


Šestadvacetiletá studentka práv Daniela Machová, která trpí následky mozkové obrny a neobejde se bez pomoci speciálně vycvičeného asistenčního psa, měla před sedmi roky nastoupit k léčebnému pobytu v teplických lázních. Postižené dívce, která navíc prodělala těžkou operaci kloubů, však bylo sděleno, že je v sezonním období v lázních nežádoucí. Důvod? Arabskou klientelu by urážel její pes, protože islám považuje psa za nečisté zvíře. Speciální pes má hodnotu 200 tisíc korun. Umí Danielu svléknout, vrátit jí ochablou ruku na ovladač vozíku, zapnout počítač, vyndat prádlo z pračky a jídlo z ledničky, přinést zvonící mobilní telefon a sebrat ze země i malou minci. Machovou se psem pouštějí i do mosteckého divadla, kina, nemocnice, do restaurací a do školy.


Pravda je, že Daniela se bez pomoci pětiletého labradora Evinky neobejde. Na nutnou rehabilitaci si tak musela počkat minimálně do října, kdy skončila lázeňská sezona. Podle vedení Lázní Teplice totiž od 1. dubna do 30. září trvá období, pro které platí vnitřní nařízení, jež nedovoluje klientům lázní brát si s sebou psy, jejichž přítomnost pohoršuje muslimy. Generální ředitel společnosti argumentoval tím, že lázně si údajně nemůžou dovolit znepřátelit arabskou klientelu, protože jsou na ní finančně závislé.

Dnes už mohou psi své páníčky doprovázet nejen v lázních, ale také v nemocnicích. Vláda totiž schválila návrh Zákona o zdravotních službách. Podle něj by měl mít držitel vodícího nebo asistenčního psa právo mít ho s sebou i ve zdravotnickém zařízení. Pacient ale musí být v takovém zdravotním stavu, že pro něj pes i ve zdravotnickém zařízení může běžným způsobem pracovat a pobyt psa je tedy pro pacienta z hlediska soběstačnosti přínosem. Pes musí být čistý, ovladatelný, neobtěžuje, neštěká, nejeví známky agresivního chování a je zřetelně označen jako vodicí či asistenční, má postroj a vestičku. A musí mít zajištěno venčení…

Snímek Břetislav Olšer

Zažil jsem obojí. V londýnských inovovaných doubledeckerech - dvoupatrových autobusech i v malebném parku lázní v Teplicích v Čechách. Postavami v černých hábitech, zakrývajících kromě očí celé tělo až po zem, se to tam jen hemžilo. Shodou okolností se v obou těchto místech odehrál s odstupem let stejný skandál; muslimský řidič „routemasteru“ v Londýně znemožnil nevidomému George Heriggemu (73) nastoupit do autobusu kvůli jeho vodícímu psovi. Nevidomý penzista, trpící rakovinou, byl dvakrát vyhozen z dopravního prostředku, protože jeho vodícího psa považují muslimové za nečisté zvíře.

Znemožňování vstupu vodícím psům z náboženských důvodů se stalo v Anglii tak rozšířené, že se tato věc projednávala ve Sněmovně lordů. Ministr dopravy Norman Baker byl vyzván, aby veřejnost varoval, že cestující nesmí být odmítnut kvůli vodícímu psovi; magistrát udělil v centrálním Londýně pokutu 200 liber a úhradu soudních výloh 1200 liber taxikáři Abdul Rasheed Majekodumnimu, který odmítl vzít do taxi jiného slepce se stejným odůvodněním, že jeho vodící pes, resp. sliny jsou „nečisté“. Stejné a médii už mnohokrát coby precedent uváděné drama si před lety prožila i zmíněná pacientka teplických lázní v Čechách.



Snímek Břetislav Olšer

Drží ještě pořád občané Teplic palce výrobcům klimatizačních zařízení, které způsobují arabským lázeňským hostům revma, což je vede za léčením do Teplic v Čechách, kde přenechají tolik potřebné petrodolary? Mají jistotu, že tam nebudou ani nečistí psi. Chtělo by to připsat: Servít je vůl! Ale to bych zase urazil Prof. Radima Servíta, který přednášel na katedře mechaniky inženýrského stavitelství ČVUT. Rozčílil studenty, když u něho museli absolvovat “trapné zkoušení” z chytáků a špeků. Svoji zlost si vylévali tím, že psali, kde se dalo: Servít je vůl!. Po roce 1968 se ale začaly na záchodcích objevovat i jiné nápisy “Promiň Servíte, jsou i větší volové.”

Inu, vedle Romů se v Teplicích v Čechách vyskytl mnohem závažnější problém - ještě větší množství odpadků po sobě zanechávají hosté lázní z arabských zemí, navíc dělají po nocích ještě větší randál. Ale chrání je imunita. Jakápak? Přece petrodolarová, kterou se na rozdíl od Romů muslimjové doslova vyplatí ze všech neřestí; naštěstí nikdo, ani senátor Kubera, zatím nepřišel s návrhem, aby se v parku Vojenských lázní postavila mešita...

Děsivý ortel DMO aneb Když šlo o petrodolary?

Hromadné znásilňování žen…?

V Londýně v “doubledeckerech”…?

Soulož lstí a klamem…

Když zvýšíme počet kuřáků…

Nechť zhyne celý svět…!

 

Další komentáře, glosy, reporáže a ukázky z knih na webech olser.cz, bretislav-olser.enface.cz a na mém facebooku  

Autor: břetislav Olšer | sobota 9.8.2014 7:07 | karma článku: 27,89 | přečteno: 1767x
  • Další články autora

břetislav Olšer

O jedné mé halucinaci: Čína dala nezávislost Tibetu, jeho exilová vláda spěchá do Lhasy...

Začalo to docela nevinně agenturní zprávou: „Volební komise Centrální tibetské vlády jmenuje třetím kalon tripou doktora Lobsanga Sangaye,“ uvedl 20. března 2016 v indické Dharmasále komisař Džampal Thosang; než přišel velký šok.

28.3.2016 v 7:28 | Karma: 34,79 | Přečteno: 1540x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

Babiš dává práci 30 000 lidem, Bakala přivedl na mizinu tisíce horníků a svých nájemníků

Volby do sněmovny by v březnu vyhrálo ANO s 29 procenty, druhá ČSSD by získala 22,5 procenta, KDU-ČSL šest, ODS deset a TOP 09 pět a půl, proto opozice ve Sněmovně ve smrtelné křeči soptila a nepříčetně kopala nohama kolem sebe...

26.3.2016 v 7:26 | Karma: 40,95 | Přečteno: 3437x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

Živí teplické Romy také Vietnamci svojí prací a muslimové platící za léčbu svého revma...?

Teplice v Čechách jsou moje srdeční záležitost; mám tam rodinu, proto mi není lhostejné, která zde bije. Nedávno jsem tam kromě černých nikábů viděl i řadu arabských nápisů; kdysi byly též německé, ale nikdy vietnamské či romské.

24.3.2016 v 7:24 | Karma: 35,15 | Přečteno: 2516x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

Kde bere zrovna Barack Obama tu drzost, že kritizuje porušování lidských práv na Kubě...?

Svět se dočista pomátl, je v křeči politické schizofrenie; fašista Erdogan si v ničem nezadá s Hitlerem, jen jeho Mnichovská dohoda byla méně sofistikovaná než Bruselský summit, a Obama kritizuje porušování lidských práv na Kubě.

22.3.2016 v 7:22 | Karma: 33,31 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Politika

břetislav Olšer

Když nezdolní američtí Češi prahnou po Pražském hradu a čeští Američané zase po Bílém domě

Dravé štice amerického volebního show Donaldu Trumpovi říká jeho zlínská tchyně Zelníčková "Doníčku" a on jí stále považuje za svoji nejdůležitější tchýni, byť se s její dcerou Ivanou rozvedli v roce 1992 a má už tchyní několik...

21.3.2016 v 7:21 | Karma: 26,16 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

  • Počet článků 3045
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2467x
důchodce