Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Problémom západnej civilizácie je, že nenávidí samu seba. Existuje na to aj nejaký krkolomný vedecký názov. Akýkoľvek cudzinec - nech by bol aj z Marsu, je jej bližší ako vlastná kultúra. Zaslúži si však potom takáto civilizácia právo na vlastnú existenciu?

Viackrát som čítal, že britská polícia nezvykne robiť prehliadky domov a bytov u muslimov v noci. Pretože by to mohlo narušiť ich  náboženské cítenie. Rovnako z rovnakého dôvodu nepraktizuje pri týchto akciách prehliadky žien. 

Je vraj bežné, že muslimský vodič autobusu počas času modlitieb zastaví autobus, rozprestrie koberček a začne sa modliť. A z dôvodu náboženskej slobody je mu to tolerované.

Naproti tomu turista, ktorý ide do Saudskej Arábie, nemôže mať na krku ani krížik či Bibliu v batožine... A pritom Saudská Arábia je vraj najväčší spojenec Západu v tomto regióne.

2 1
možnosti
PS

To je samozřejmě aplikace svobody vyznaní ad absurdum. Svoboda vyznaní nezaručuje žádnou z těch výsad, stejně jako nezaručuje lékařům právo neprovádět jejich povinnosti.

Celý problém za tímhle je zbabělost některých evropských vlád, které se bojí cokoliv z toho zakázat, protože potom museli stejným metrem měřit i křesťanům. To by bylo řevu kdyby se najednou muselo pracovat v neděli a na křesťanské svátky.

1 1
možnosti
JZ

Jsem Slavista a mam strach ze Spartanu. Klaus by mel vydat dekret k jejich odsunu do Sparty.

1 1
možnosti
Foto

víte hassane, som jeden z tých, ktorí muslima ubytujú a pohostia. ale sme na blogu, ktorý svojou podstaou už roky rasistický je. robert poch by v tejto situácii povedal: ne, že ne, pane olšere, ale jo.

4 3
možnosti
SW

Kdo nema rad muslimy nebo z nich ma strach, neni rasista, ale islamofob. (islamophobe)

Rasismus je od slova rasa. Muslim neni rasa, ale clen nabozenstvi. Zbytek clanku nema moc cenu komentovat. Klasicka olserovina.

9 3
možnosti
Foto

V45í32t 23H13a80s53s15a13n

18. 2. 2013 16:47

Pane Olšere,

Podle toho, co vím se Islám dělí minimálně na 3 směry. Jejimi představiteli jsou Sunnité, Šiíté a Súfisté. Bezesporu NEBEZPEČNÍ NÁBOŽENŠTÍ FANATICI (Wahábité či jinde také Ansar Sunna) se rekrutují z řad fanatických Sunnitů a jelikož se projevují extrémně, tak jsou hodně vidět, naopak ABSOLUTNĚ NEŠKODNÍ jsou představitelé mysteriózního islámského směru Súfisté, kteří se naopak projevují mírumilovně a proto se o nich v Evropě takřka neví.

- Jako od bývalého profesionálního novináře bych od Vás očekával víc, než jen to, že všechny muslimy ve svém demagogickém, jednostranně zaměřeném článku, hodíte do jednoho pytle.

Před sedmi lety jsem v islámské zemi, kde platí tvrdé islámské právo - Šaría, provázel mladého židovského kameramana po súfistických centrech. Ti ho i přes to, že jim řekl z jaké pochází země, bez problému nechali natáčet, povídali si sním, pohostili ho a dokonce mu nabídli i nocleh.

Fakt by mě zajímalo, jaký křesťan by byl podobně pohostinný a nabídl jídlo a nocleh úplně cizímu turistovi z Islámské země. Najde se tu někdo takový, nebo všichni umíte jen nadávat na muslimy?

4 6
možnosti
MK

Ve všech islámských zemích platí právo Šaria. Zaleží na tom v jaké zemi je dominantní jedna ze čtyř islámských škol. Jestli to je Malaki, Hanafi, Hanbali či Shafi a podle toho je šaria aplikována i do zákonů té či oné země. Wahabismus je jen konstrukt. Ve skutečnosti se jedná o učení Hanbali a to v doslovné formě, jak to formuloval ibn Tajmija a později ibn Abd al-Wahháb a je to doslovná interpretace života Mohameda a prvních chalifů, z čehož vychází i Salafija, což je například Hamas, či muslimské bratrstvo.

Co se týče Súfistů, tak nejsou žádným dalším směrem islámu, ale sektou, která svoje učení bere z islámu, křesťanství, zoroastrismu a mírumilovní? Byli to súfisté, kdo s nadšením popravovali křesťanské bojovníky po té, co je Saladin porazil u Hattinu. A jak píše Saladinuv  kronikář - nadšením hýkali

3 4
možnosti
PS

Abych odpověděl na nadpis, říká se tomu xenofobie. Muslimští přistěhovalci nejsou zdaleka tak veliká hrozba. Spíš bych očekával podobný zásahy náboženství do chodu státu jako v USA. Tím mám na mysli kreacionismus na školách, bůh na bankovkách a mincích, zneužití náboženství pro politické účely a podvodní kazatelé v soukromých tryskáčích. Většině evropských muslimů se takové věci nelíbí úplně stejně jako původní evropské populaci a drtivá většina má tohohle kazatele za stejného blázna jako kdokoliv jiný. Proti tomuhle všemu je naštěstí účinná obrana a říká se tomu odluka církve od státu. Naneštěstí se ale lidé raději přilévají benzin do ohně pomocí různých Wildersů a jemu podobným. :-/

6 5
možnosti
MK

Muslimové evoluci neuznávají. Naopak, dnes jsou po evangelikánech největšími šiřiteli kreacionistické literatury, dokumentů apod. A muslimové problém jsou. Vyplňují vyprazdňující se duchovní součást Evropy svojím vlastní náboženskou filozofii a ta není dobrá pro nemuslimy. Ale nejvíce není dobrá pro zastánce sekularizace a ateismu. Muslimové ani jinak jednat nemohou, tím by se zpronevěřili čemu věří a podkopali autoritu Koránu, který má v islámu jiné postavení než Bible. Podle islámského učení je Korán nestvořeny, nesepsaný, ale je od věků imanentní součástí Aláhova trůnu a vše co je tam zapsáno je na věky platné.

6 1
možnosti
LJ

Já bych upozornil na úplně jinou věc. Pokud bude u nás platit stávající zákon o financování církví ze státního rozpočtu, pak budeme platit imámy a mully a všechny islámské duchovní. Stačí, když si u nás požádají o registraci. Podmínky registrace snadno splní. Budeme asi jediný evropský stát, který si je bude platit.

1 0
možnosti
PS

Británie si je přece platí už dávno.

1 1
možnosti
JT

Ja bych se toho tak nebal. Nemci nam pred 70 lety ukazali, ze s jinverci si umi poradit. Kdyz budou muslimove situaci hrotit, tak se rozpomenou.

1 0
možnosti
Foto

Spíš jde o to, aby už nebylo pozdě.

2 0
možnosti
Foto

Nemám rád rasismus.

A cikány, muslimy... :-/

5 0
možnosti
PJ

P90e40t54r 23J55a69n15s22k34y

18. 2. 2013 15:07

kolik plati Globe and Mail?

1 3
možnosti
  • Počet článků 3045
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2467x
důchodce