Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

dva mraky

4. 8. 2012 7:36
To mame zase horko

Pane Olser, tohle neni zadna charititativni akce. Cina jde sice nahoru ale ted jsou vsichni na vsech zavisli. Nikdo nikoho nezachranuje, kazdy sleduje jen sve vlastni zajmy a pokud v nestabilni ekonomice neco vetsiho  povoli, kola se zastavi a pujdou do haje vsichni, dluznici i veritele.

0 0
možnosti
H

Host8

3. 8. 2012 10:12
Několik postřehů a možná srovnání

Číňané jsou neuvěřitelně hrdi na svoji zemi.

V Číně zůstává mnohem více pravomocí a prostředků na místní úrovni. Ukazovali město, kde byty a služby jsou zdarma, protože v místě je prosperující továrna a město dokonce rozhoduje, kdo se k nim smí přistěhovat.

Číňan se zeptá, kde tu máme města. Hrdá odpověď je, že Praha má přes 1 mil. obyvavatel, pak je tu Ostrava, Brno s několika sty tisíci. Číňan pokyne hlavou a omluvně dodá, že u nich jsou města mnohamiliónová. Z jeho pohledu jsme tu spolek vesnic.

Zeptáte se ho, jak je to u nich s cestováním. On řekne, že by rádi cestovali, ale ať si představím, že jich je přes miliardu a část by se rozodla podívat do ČR. Celá ČR je pro ně jedno stření město.

Zeptáte se ho, na vědecký ústav, kde pracuje. Odpoví Vám, že oni nejsou velcí. Je jich tam jen 9 tisíc zaměstnanců. Porovnejme se stovkou lidí u nás a ještě tlakem na redukci, protože 100 lidí v oboru je pro někoho moc. Čína vsadila na nové technologie a směřuje tam obrovské kapacity.

0 0
možnosti
H

Host8

3. 8. 2012 10:31
Re: Několik postřehů a možná srovnání

Doplnění: A to kapacity lidské i finanční. Když se rozhodnou věnovat, některému směru např. solárním panelům a obnovitelným zdrojům, tak zamávají celosvětovým trhem a ceny prudce klesnou. A toto je prioritní směr Číny. A jsou tam mnohatisícové vědecké ústavy, které mají na tyto změny. Asi se musíme připravit, že to bude i Čína, která z perspektivy 1,5 miliardy lidí bude určovat směr nových technologií na celém světě.

Příklad další. V Číně se rozhodli zbořit staré domy. Rodina tam měla jednu místnost, celá ulice společnou kuchyň. Nabídli všem lidem zdarma byty a ještě bohaté odškodné, které by jim stačilo na další byt.

0 0
možnosti
JM

free hummingbird

3. 8. 2012 2:00
Proč se pouštíte

do psaní o ekonomii, když o ní evidentně nic nevíte? Tvrdíte v článku, že nebýt Číny, EU a USA by už dávno zbankrotovaly. Ono je to ale úplně obráceně, nebýt toho, že Čína darovala své občany evropským, americkým a japonským korporacím do výrobního otroctví za podmínek, které pro pracující občany těchto zemí nebyly přijatelné, žádný bankrot by se ani nekonal.

Vy stále navíc nechápete ten rozdíl, že většině lidem Čína jako národ nevadí, její obyvatele mají rádi nebo si jich alespoň váží. Nelíbí se jim ale její vláda, podmínky, ve kterých běžní Číňané žijí. Nelíbí se jim vláda země, která degraduje hodnotu lidského života tak, jako to dělá Čína. Víte například, že vrací uprchlíky ze Severní Koreje zpátky, která je pak (i s dětmi) posílá do pracovních táborů?

Vážně Vám přijde jako ohromný úspěch, že Čína dotahuje (při svém počtu obyvatel) evropskou či americkou ekonomiku? Kde by asi tak jinde měly být? Cena, kterou za minulou zaostalost dnes platí, je pro mnoho lidí hodně vysoká...

0 0
možnosti
JM

free hummingbird

3. 8. 2012 2:15
Re: Proč se pouštíte

Ano, my jsme dostali do problémů i díky naší rozežranosti, stoupajícím nárokům a lenosti, a příliš mnoho lidí si práce nevážilo a stále neváží. To ale neznamená, že budu obdivovat režim, který okupuje, stále legálně vraždí vlastní děti a nechá pro ten mizerný dolar své obyvatele dřít jako otroky tak, jak se nedřelo v otroctví ani před dvěstě lety...

Když máte tu Čínu tak zmáknutou, kde jsou reportáže z pracovních táborů a fabrik, kde jsou reportáže o tom, jak si žije dnešní čínský dělník či zemědělec??? Reportáže o maskách a turistické fotky nikoho nezajímají, zajděte do hloubky a pište o životě, o osudech. Pak Vás budu mít za novináře, ne za nějaké fráze a kecy jak z Rudýho práva, to nadchne maximálně pár místních soudruhů...

0 0
možnosti
L

Leopoldo

2. 8. 2012 15:26
..............mimo dolary?

Nezapomente,ze ty dolary není nic jiného nez hodnota práce.V Cíne se pracuje.....hodne a dobre.

0 0
možnosti
OS

ziiv

2. 8. 2012 13:33
vazeny autore,

svymi demagogickymi clanky mi zacinate pripominat psychopata Rostu Hedvicka.

Ten bojuje podobne, ale na druhe strane...

5 0
možnosti
OKV

oldfashioned Kokodák v1a

2. 8. 2012 13:42
Re: vazeny autore,

R^

2 0
možnosti
JH

bednarik62

2. 8. 2012 12:21
Jestli

tedy není ze všech režimů nejlepší komunisticko--vojenská totalita, rozkaz, povel, řízená chudoba a řízené bohatství, řízená porodnost, tréninky do bezvědomí, mizivé platy, jedovaté barvy na hračkách, v textilu, v plastu a v mozku.

Vždycky byli číňští cirkusoví artisté prvotřídní a senzační---- tudíž nechápu, proč by neměli vynikat i v londýnském šapitó

2 0
možnosti
OKV

oldfashioned Kokodák v1a

2. 8. 2012 11:59
je s podivem, co všechno se může dostat do "výběru"...

8-o

2 0
možnosti
KR

Králík Roger

2. 8. 2012 11:50
Připomínám, že pokud by Evropa a USA začaly bránit vývozu

pracovních míst, tak jako tomu bylo v minulosti, Čínská ekonomika by zdaleka nevzkvétala. Totéž platí o Indii, kam byly mimo jiné převezeny stroje ze sirkárny Solo Sušice. A tady je prostor pro "Vůdce," který slíbí lidem Arbeit und Brot.

0 0
možnosti
K

kaktusak

2. 8. 2012 18:19
Re: Připomínám, že pokud by Evropa a USA začaly bránit vývozu

Že by zavrhli svou ideologii "volného trhu"?

1 0
možnosti
Q

quadro

2. 8. 2012 11:19
Nadvlada Asijatu v gimnastice je plne zaslouzena, urcite jim

moc fandim.. zaplavat posledni 50ku rychleji nez nekdo, to je asi o rozvrzeni sil, nebo ne?

0 0
možnosti
OS

ziiv

2. 8. 2012 13:30
Re: Nadvlada Asijatu v gimnastice je plne zaslouzena, urcite jim

mozna ano a mozna ne, to se nekdy zjisti az za par let ...

0 0
možnosti
RP

radim36

2. 8. 2012 11:08
demokratický a totalitní režim

No, holt se porovnává demokratický režim, kde každý, když ho to nebaví , má možnost z toho kolotoče vystoupit anebo zpomalit  a polototalitní režim, kde když nějaké děcko vyberou , je defakto svým rodičům odebráno a někde ve sportovním středisku možná už od 3 - 5 let nedělá v podstatě nic jiného než ten sport. 

Podobným intenzívním způsobem se stala svého času sovětská hokejová "Sborná" pod trenérem Tichonovem nejlepší na světě a podobné systémy fungovaly třeba u atletů v NDR i koneckonců v socialistickém Československu. Jenom nebyly tak totalitní. A vybíralo se z podstatně menší základny než má k dispozici dnešní Čína.

Jak je to s nějakým dopingem, kdo ví....Milióny Čínanů dnes umírají ve 30 - 40 letech na tvrdé pracovní tempo, znečištěné životní prostředí a nekvalitní stravu, tak asi Čína nevidí důvod , proč v zájmu vysokých výkonů neaplikovat tvrdý dril na hranici výdrže organismu a za cenu třeba budoucí  invalidity nebo předčasného úmrtí sportovce nedosáhnout na medaile.

2 0
možnosti
OS

ziiv

2. 8. 2012 13:35
Re: demokratický a totalitní režim

oni maji Cinani z toho kolotoce taky moznost vystoupit, teda spis prestoupit - do masomlynku...

0 0
možnosti
  • Počet článků 3045
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2467x
důchodce