Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V zásadě máte pravdu, porovnáme-li přebíhání voličů před prvním kolem, tak tam docházelo k následujícímu:

Do druhého kola prezidentského klání postoupili Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg,  Lze-li vzít jako relevantní výše uvedenou prognózu agentury ppm factum, tak Miloš Zeman zůstal na svém (prognoza 25,1%; skutečnost 24, 21%),  Ke Karlu  Schwarzenbergovi (11; 23,40) přeběhli voliči Jana Fischera (20,1; 16,35),  Přemysla Sobotky (7, 1; 2,46); Vladimíra Franze (11,4;  6,84), Jany Bobošíkové (5,6; 2,39) a Táni Fischerové (4,6; 3,23). Ti voliči ale také prchli k Zuzaně Roithové  (4,6; 4,95), ale především výrazně k Jiřímu Dienstbierovi (10,6; 16,2).  

Dle výsledků prvního kola pak relevantní význam mělo přeběhnutí voličů J. Fischera a J. Dienstbiera. J.Fischerovi zůstali nakonec pouze ti voliči, kteří nepřeběhli předtím k Schwarzenbergovi, takže potenciál černohorských přistěhovalců byl vyčerpán. Takže v druhém kole z  tohoto zdroje čerpal Zeman.

0 0
možnosti
Foto

To je ale situace před prvním kolem volby, já jsem zabývala obdobím mezi 1. a 2. kolem. I když je to podobný model chování.

0 0
možnosti
Foto

Paní Turek - volby jsou za námi. Smutné je spíš to, že Vám senát dnes zatrhl příjmení.

2 2
možnosti
Foto

To je trochu jiná kapitola, mimochodem jsem slečna.

0 1
možnosti
Foto

Osobně znám lidi, kteří v prvním kole volili Schwarzenberga nebo kandidáty s podporou jemu, ve druhém si hodili korunou a vyšel jim Zeman...

1 0
možnosti

Přidávám se k paní autorce, která těmto číslům moc nevěří. A přidávám další argument proti jejich věrohodnosti:

Volby byly tajné, takže nikdo nemohl mít k dispozici přesná čísla. Takže výpočet to být nemohl. Odhad se samozřejmě udělat dá i bez potřebných číselných podkladů, avšak odhad nikdy nemůže být na setiny procenta.

2 2
možnosti
Foto

Nevím, jestli umím dokonale vysvětlovat, ale výpočet to byl, jelikož odhad je postaven na minimalizaci rozdílů mezi skutečnými výsledky a výsledky, které jsou dané těmi odhadnutými poměry Zeman/Schwarzenberg/nevolil. Kdyby ty poměry byly byť o setinu jiné, ten nesoulad výsledků by byl větší.

0 0
možnosti
  • Počet článků 2
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 513x
normální transka

Seznam rubrik