Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já osobně mám na interrupci ten nejzápornější názor, který lze mít. Z mnoha důvodů. Ale "odpouštění tohoto hříchu kněžími" je něco skutečně absurdního. A jestli by to nějaké ženě ulevilo, byť na symbolické rovině, tak to by jí stačilo teda fakt málo.

1 1
možnosti
Foto

Olgo, tento Váš článek mĕ potěšil. S radostí dávám karmu!

0 1
možnosti
VH

Jen drobnost (ale: pochopíte?):  papež těžko může říct, že zabití tvora s duší (čímž prý embrio je)   n e n í   hříchem.  Tak, jako socialista nemůže říct, že rovnost je blbost, která nikdy nikde neexistovala.  Podřezávali by větve stromu, na které sedí oni i celé učení.

  Takže nehloupí pochopí, že je to od papeže velice významný krok, Ne pro vás. Pro věřící křesťanky však velevýznamný.

1 0
možnosti
JS

Já také považuji interrupci za hřích. Je to zásah, který ukončuje lidský život v jeho nejranější nebo rané fázi. Už Hippokratova (lékařská) přísaha ve čtvrtém století před naším letopočtem obsahovala větu:"Žádné ženě nedám prostředek k vyhnání plodu". A to bylo v době, kdy žádná křesťanská církev ještě neexistovala. Už tehdy dokázali pochopit, že zničení lidského plodu je zásahem neslučitelným s lékařským posláním chránit lidský život a zdraví.

Zároveň ale chápu to, co jste se snažila ve svém článku vyjádřit. A také oceňuji, že jste se v diskusi nenechala vyprovokovat, ačkoli někteří diskutující se Vás pokusili dost hrubě urazit.

Když pomineme vzácné případy nemocí, zdravotních rizik nebo znásilnění, pak každý potrat je výsledkem skutečnosti, že muž a žena spolu sexuálně dováděli, aniž je zajímaly následky. Momentální rozkoš upřednostnili před vším ostatním. A když ty následky (počaté dítě) přijdou, tak je řeší "vejškrabem". To je prostě fakt, který předchází každému potratu. Právě proto je to hřích. Podle Bible "láska překrývá všechna přestoupení". Jenže potrat není aktem lásky. Je aktem zničení. Takže i z tohoto pohledu jde o hřích.

Je mnoho důvodů, proč ženy podstupují potrat - pro nestabilitu svého vztahu, pro nedostatečné sociální zázemí, pro své mládí a nezralost, pro "x" dalších důvodů. Jenže žádný z těchto důvodů neposvěcuje umělý potrat. Nejenže se tím ty problémy nevyřeší, ale ještě se prohloubí, a k tomu, jak správně píšete, se ještě přidá životní trauma. Narozené dítě oproti tomu žádným traumatem není - je to ta nejpřirozenější věc v lidském životě.

Naprosto chápu, že Vám připadá směšné, aby hřích potratu odpouštěl kněz. Jen Bůh může odpouštět hříchy - a v tom je obrovská výhoda, protože Bůh je mnohem moudřejší a milosrdnější, než kterýkoli kněz. Když ho věšeli na kříž, tak se za své katy modlil. Jenže ten, kdo si myslí, že potrat není hříchem, asi nebude prosit o jeho odpuštění. Jenže každý člověk potřebuje odpuštění a u potratu to platí zvláště.

2 0
možnosti
OP

Vážím si vašeho příspěvku

0 0
možnosti
Foto

Ke katolicky založeným ženám je to vstřícný krok, který může ulehčit jejich případný vnitřní duševní rozpor ...ostatním ženám je to jedno...tak kde je problém?:)

4 0
možnosti
OP

Problém je v tom, že ty ženy žádný hřích nespáchaly, tak jim není co odpouštět. Kdo všechno se podílel na tom jejich neštěstí, nemá smysl v této diskusi rozvíjet. Přemýšlejte o tom, proč ti, co se na tom neštěstí podíleli, církev hříchem neznačkuje

0 1
možnosti
JP

J70o11s82e46f 17P45o65t45r

1. 9. 2015 18:40

Nechci se bavit o hlavní myšlence, zaujala mě věta "hrabivost kněží", znáte nějakého současného kněze ? Na spodních příčkách v příjmech (včetně restitucí, které vám žlučovitě - podle vašeho výrazu - leží v žaludku) na spodních příčkách ve společenském postavení, bez rodiny, a to jsou vysokoškolsky vzdělaní muži. To že své zaměstnání vykonávají jen a pouze pro ideál, je pro vás asi stejně nepochopitelná  představa jako setkání s mimozemšťanem.

5 0
možnosti
OP

Pro vás opravuji: hrabivost církve

0 1
možnosti
RN

pani atheistova - nechcete ponechat nas, katoliky, pri nasem.

co je vam, jako atheistce vubec do toho, co rika nas papez

6 0
možnosti
OP

Co jste sdělil touto poznámkou? Chci zůstat zabedněný v sudu. 

Zpráva o záměru papeže odpouštět hříchy je dostupná na Novinkách pod stejnojmenným nadpisem, jaký je uveden v tomto blogu

0 2
možnosti
MK

Papež nic takového neumožnil. Hltáte jen media, které si z toho vezmou co chtějí. Kněží pří zpovědi těmto ženám vždy odpustí, Papež do dal do souvislosti se Svatým rokem, který má v církvi významné postavení a skutečností, že dnes je ve světě více potratů než zabitých v různých válkách. A vzhledem k tomu, že podle křesťanské nauky a život začíná početím, tak je to logické. Mimochodem,. že život začíná početím tvrdí i biologové.

3 0
možnosti
OP

Pane Kavko, memorování toho, co uvedl někdo jiný, není nic pro mne. Moje úvaha je o tom, že tak, jak o hříchu nemůže rozhodovat souputník toho, kdo dělá chyby, tak o něm nemůže rozhodovat ani církev/kněží/kdovíkdo se k tomu povolá.

1 3
možnosti
MP

Každý odpovídá sám za sebe. Jestli odpustí kněz nebo ne, je i pro katolíka irelevantní. Je pouze pár vážných důvodů, kdy to lze odpustit dokonce sobě, ale nezralost a sobectví těmi důvody rozhodně nejsou.

Někteří diskutující těmi katolíky nejsou, tak co se do toho montují? Choďte si na potrat třeba dvakrát do roka, mně je to jedno, já vás pranýřovat nebudu, ale sama bych do toho asi nešla.

3 0
možnosti
MP

ježiškote do všeho tahat patriarchát... ;-€

3 1
možnosti
  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1444x
Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Seznam rubrik