Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

I když islám nemusím stejně jako vy, přesto si dovoluji nesouhlasit hned s prvním odstavcem. Ano, abrahámovská náboženství vycházejí ze stejných kořenů, ale velmi se liší. Křesťanství a islám mají společný univerzalismus, který ovšem není vlastní judaismu (jde o náboženství, které je v souladu se starověkým principem náboženstvím jednoho národa, nikoli celého světa).

Křesťanství (i přes výstřelky) uznává zejména Nový zákon, který je velmi mírumilovný. Korán, Starý zákon (nebo Tóra) jsou ovšem mnohem agresivnější. Islám si tedy bere tu nejhorší kombinaci (univerzalismus křesťanství a "starověké principy" judaismu) a přeměňuje ji ve válečnickou agresivní ideologii. 

Je třeba dodat, že moderní Židé se (až na některé ultrakonzervativní směry) tolik svých starověkých principů nedrží. Šaría je na nich postavená.

Dalším omylem je, že islám byl před pár desítkami let mírumilovnější. Nebyl. Byl agresivní od svého vzniku (muslimové dobyli Sýrii, Persii, Egypt, Al-Andalus, útočili na Indii, rozvrátili Východní Řím...). Agresivní přestali být až v době kolonizace, kdy neměli na výběr (byli pod nadvládou koloniálních mocností a Osmani slábli až do rozpadu). 

Pak se pár let vzpamatovávali a dneska jsou zpět v celé své kráse.

2 0
možnosti
OP

Vaše stanovisko je O.K., vím že jsou Arabové po věky agresivní, jenže to mělo jakousi předvídatelnou míru. Současný stav však není ovlivněn jen jejich rozpínavostí, ale hlavně zásahy západu. Proto se mi jeví potřebné umístit na druhou misku vah vnější vlivy

1 1
možnosti
BM

Marně jsem si lámal hlavu, kdy Židé krutě vraždili ty, kteří neuznávali judaismus, marně jsem vzpomínal na nějakou židovkou invazi. A nic.

Proto se ptám, kde jste na nějaké krutosti židovství přišla?

8 1
možnosti
KM

To bude Jericho. :-D Alexandr Velky dal udajne po dobyti Tyru ukrizovat 2000 Tyranu. Durazne odsuzuji Reky, Makedonce, Aristotela jako vychovatele, jakoz I Dia a Heru.

2 0
možnosti
Foto

Islámofob? To je nepřesné označení. Fobie je iracionální strach z něčeho bezvýznamného. Islám není bezvýznamné a iracionální nebezpečí, ale značně reálné.

Doporučuji shlédnout film Království (The Kingdom, z r. 2007, je ke stažení na uložto), běžel v pátek v TV.

9 0
možnosti
LN

...na druhou stranu....ta koncovka ....fob je odvozena od slova fobie....což znamená obava , strach z něčeho...ne nenávist či nějaké nadřazování se....islamofob je tedy pro mne člověk který má strach z islámu....a nemyslím...že zrovna v dnešní době by to bylo nějak neopodstatněné....

...ano.... v tomto významu ....jsem islamofob

2 0
možnosti
Foto

Paní autorko, kolikrát se stane, že se Žid nebo křesťan opáše výbušninami a odpálí se v autobuse? V kolika židovských nebo křesťanských čtvrtích velkých měst jsou turisté napadáni nebo varováni, aby se těmto čtvrtím vyhýbali?

11 0
možnosti
JM

Myslím, že čtvrti, kam se nedoporučuje chodit a kde jde o život, jsou ve všech velkých křesťanských městech - i v New Yorku - a ani to s islámem nesouvisí.

0 3
možnosti
JM

Máte pravdu, ale není to úplné. Někteří z těch islamistů útočili vyloženě na vojáky, civilistů si ani nevšimli, naopak s nimi mluvili a jasně řekli, že jde o odplatu za napadení islámských zemí armádami západních demokracií.

2 3
možnosti
OP

Pane Manukjane, nejsem ani v nejmenším zastáncem jakýchkoliv útoků a všechny považuji za neomluvitelné! Vaše stanovisko je přesně to, které varuje ty tzv. islamofoby a nedivím se jim. Já jen usiluji o rovnováhu

0 0
možnosti
AF

Paní Olgo, 

chcete snad říct, že máme čekat až to přepísknou oni ?

Jak směšné ;-D

6 0
možnosti
JM
MK

Možná, že jste neúplně popsala stav věci, ale jaké je řešení, to je pro Vás, ale další z nás, ve hvězdách.

1 0
možnosti
OP

Řešení budou umět popsat až historikové po nás. Moje doporučení a přání je, aby se řešení hledalo vez vášní. Aby se pracovalo s muslimy na tom, aby oni sami se distancovali od násilí. A na druhé straně, aby se západní společnost distancovala od svých praktik, tj. z pozice peněz, podplácení, a pokud to nestačí, pomocí válečných tažení, získávala přístup ke zdrojům

3 1
možnosti
  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1444x
Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Seznam rubrik