Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nesprávný pohled na emigraci. Zapomínáte, že byly tři vlny. Jedna předválečná, kde rozhodně o ekonomické zájmy nešlo, nýbrž o kejhák. Kdo to nestihl, skončil v peci.

Druhá vlna byla po roce 48. Sice o kejhák tu šlo už méně, nicméně dosti těch, co zůstali, ač měli raději zahnout kramle, o něj přišlo, a ti ostatní skončili v lágrech na uranu a tak. Ekonomické zájmy tu byly, když se někdo snažil zachránit aspoň část majetku nebo se starat o svůj podnik v zahraničí.

Další vlna byla po r. 68. Tady už o kejhák prakticky nešlo, nicméně se dalo počítat se sankcemi všeho druhu, vyhazov z práce bylo to nejmenší. Co se týče ekonomických zájmů, tak vesměs šlo o to, že v okupované zemi nebyla šance se náležitě uplatnit a realizovat. Ti, co zůstali, přešli z kreativních zaměstnání do kotelen, sběren a pod.

Velké většině těch, co odešli, to nelze mít za zlé. Oni si jen chtěli užít toho, co zaručuje listina práv a svobod - pracovat, žít normálním životem, vychovávat děti a nemuset mít strach, že jim v noci zabuší na dveře páni v kožeňáku.

Je to chyba celého národa, že svým poklonkováním zrůdné ideologii si vyhnal elity, které jej mohly přivést mezi ostatní civilizované národy.

Velká, moc velká antikarma. A to jsem dost tolerantní. Rv

7 0
možnosti
OP

Pane Dvořáku, jako většina rozhořčených diskutérů jste si nevšiml, že jsem v článku hned na začátku vyjala ty emigranty, kteří odejít museli z politických důvodů. S tou tolerancí to teda nikdy nepřeháníte, to jen tak na okraj

0 0
možnosti
MB

Do emigrace odcházeli hlavně ekonomičtí migranti? Ale kdeže, utíkali hlavně kvůli nesvobodě a takovým, jako jste vy. Neschopným, zbabělým, navíc jste se odkopala v poslední diskuzi, kde byste lidi za jiné názory (Halík a Sokol) posílal rovnou k lopatě. Jako vychovatelka jste asi měla hezký příklad od nějakého předka z koncentráku nebo bachaře z komunistických lágrů. Rv

5 0
možnosti
MD

Ten napad s tou lopatou neni zas tak spatny. A mohli bychom pridat vidle a motyku. Par absoventu humanitnich oboru ruzne zbytecnosti by to na chvili premistilo do realneho zivota. A s nimi i par diskuteru.

1 1
možnosti
VC

V23í67t 52C29i35b86u71l11k30a

30. 12. 2015 7:15

A jejda, čeká nás další uprchlická vlna. Tentokrát ze západní Evropy. Žije tam spousta vzdělaných a aktivních lidí, kteří netouží po ničem jiném než se přestěhovat do poslední výspy svobody a demokracie - do ČR. Pozor, určitě to budou samí zdraví mladí muži, kteří zanechají své ubohé rodiny trpět v Německu a budou mít jen dva cíle - naše krásné ženy a naše velkorysé sociální dávky.

3 0
možnosti
JL

Máte velmi povrchní a zkreslenou představu o emigraci. Hledíte pouze na pozlátka. Zeptala jste se nějakého emigranta na to jaké měl začátky?

Vidíte pouze materiální důvody. Ale to, že chtěl člověk o sobě svobodně rozhodovat jsem ve vašem článku nenašel.

7 0
možnosti
OP

Já emigraci, pane Leinere nesoudím, ale faktem je, že odcházelo mnoho těch, co nemuseli, ale lákaly je především materiální výdobytky. Volbu svobodného rozhodování má každý v každém režimu, a za totáče byla též. Čím jsem starší, tím více si uvědomuji, že za totáče byla ve společnosti spousta morálky, která se propasírovala přes předchozí generace, a až novodobé zlatokopectví ji totálně zbořilo

3 4
možnosti
KT

Nemohu s vámi souhlasit, protože se mi zdá, že naopak prodejní jsme. Za plané sliby, trochu pohodlí a falešný pocit bezpečí jsme bohužel schopni lecčehos.

Ti průbojnější odešli a k naší smůle oslabili genofond národa, kde je nyní nedostatek hrdých, sebevědomých občanů, kteří se dokážou postarat sami o sebe a neustále něco požadují od společnosti.

6 0
možnosti
OP

To je zase jiný a nikoliv nesprávný pohled :-)

0 0
možnosti
JR

J60a16r12a 42R96a59n66k

30. 12. 2015 0:21

:-)v nemcine mohu delat i korespondenci, ale bohuzel neznam slovo Ueberpischen.....jen bych Vam chtela rici, ze jsme poznala v cizine lidi, kteri utikali v 48. s malymi detmi na zadech a mnozi na hranicich byli zavrazdeni, nebo svymi krajany udani a vezneni. V 68. pak pro nektere znamenalo, ze uz je toho dost a protoze to lepsi nebude, proc byt masochista? Mi rodicove nikam nesmeli, diky matcine husarskemu kousku, kdy jeste nebyla dospela a chtela se dostat za bratrem, ktery na ni cekal v Norimberku, takze jsme jako rodna sanci nekam vyjizde nemeli. Ale nic jsme sebou krome babicky a psa nebrali a vse tam nechali supum na pospas......

4 0
možnosti
OP

Jiné jsou příběhy o osudech jednotlivců a jiné jsou zase zamyšlení nad směřováním země ...

0 0
možnosti