TOP 09 a Starostové se bojí odpovědnosti

Korupce je zaklínací formulkou spousty politiků a celých politických partají. Je  všudypřítomná a nebují jen na nejvyšší úrovni a v nejvyšších politických patrech. Začíná tam, kde se nás to všech bytostně a přímo osobně dotýká, na malých obcích a ve městech.

Máme sice zákon o obcích a za předešlá léta k němu i poměrně slušnou judikaturu, jak zákon vykládat a aplikovat. Máme zákon o svobodném přístupu k informacím, který zaručuje každému rovný přístup k informacím, na které má právo.

Přesto máme velký problém. Pro většinu lidí jsou oba zákony v praxi málo použitelné. Pokud nebude uzákoněna přímá osobní odpovědnost volených zástupců za porušování zákona a způsobené škody, bude pouze možné, nikoliv povinné, škodu vymáhat. Pokud nebude možné sankcionovat přímo danou osobu za úmyslně neposkytnuté informace a hrubou nedbalost při nakládání s obecním majetkem, nic se nezmění.

Současný stav korupci přímo nahrává. Občan má pramalou šanci domoci se neplatnosti například nevýhodné kupní smlouvy, uzavřené obcí. Pokud bude mít občan štěstí, splní podmínku aktivní legitimace a prokáže naléhavý právní zájem, narazí na další problémy. Dostat se k potřebným informacím, které vám mají poskytnout ti, které žalujete, vyžaduje často nadlidské úsilí a čas, který nemáte. Ale také si musíte nachystat spoustu peněz na právníky a soudní poplatky, nemluvě o riziku neúspěchu a možnosti, že o peníze přijdete. Na rozdíl od těch, kteří to ze svého neplatí.

To jsou dnes již chronicky známá fakta a Ministerstvo vnitra už několik let připravuje novelu zákona o obcích (zákon o územních samosprávných celcích). (http://www.mvcr.cz/clanek/obcane-by-meli-mit-moznost-zalovat-nespravna-rozhodnuti-volenych-zastupcu-ve-svych-obcich-mestech-a-krajich.aspx)

Zatím ale vše stojí na místě, jelikož TOP 09, jejichž součástí jsou i Starostové a Nezávislí, novelu zablokovali. Přinesla by totiž občanům podstatně větší možnosti, jak se domoci svých práv, přímou osobní odpovědnost volených zástupců a nesrovnatelně větší transparentnost při nakládání s majetkem obce, tj. s majetkem občanů, kteří v obci žijí.  A toto se pánům Starostům samozřejmě vůbec nelíbilo. Pochopitelně. Mít moc a být prakticky nepostižitelný, je velmi lákavá kombinace.

Kam to mnohdy vede, je vidět na příkladech spousty menších obcí. Jednou z nich je i Vysoká na Osoblažsku se svým odstrašujícím příkladem při pronajímání obecního majetku i při poskytování informací. Stačí se podívat na stránky obce (http://www.obec-vysoka.cz/), kde je jasně patrný odraz přístupu k obyvatelům.

Je nejvyšší čas to změnit!

Autor: Olga Havlová | neděle 20.10.2013 18:17 | karma článku: 17,23 | přečteno: 693x