Proč Sněmovna nepodporuje slušné podnikatele?

Dnes se na plénu projednávaly naše návrhy na změnu zákona o DPH, které měly výrazně pomoci drobným podnikatelům. Bohužel ani jeden neprošel. Nepodpořila ho ani žádná ze stran, která se před volbami zavazovala, jak podpoří podnikání - ODS, TOP ani ANO. Sami sebe označují za pravicové nebo středové, ale jaksi z jejich strany chybí síla pomoci lidem, kteří v sobě našli odvahu podnikat.  

Změny zákona měly zavést možnost platby DPH až po zaplacení faktury a zrušení institutu nespolehlivého plátce. Jinak řečeno, podnikatel neodvede DPH za neproplacenou fakturu a nebude již ručit za daň z přidané hodnoty, kterou neodvedl nespolehlivý dodavatel.

Já osobně tyto změny považuji za velmi důležité zejména v obraze čísel o nezaměstnanosti, které jsou teď smutně rekordní. Recese sice pomalu končí, ale firmy nové zaměstnance nenabírají. Statistiky trhu práce hovoří nemilosrdně. Celkový počet nezaměstnaných stoupl na 629 tisíc. Oproti loňskému lednu je to nárůst o 43 tisíc osob. Podíl nezaměstnaných se zvýšil na 8,6 %. Zdůrazňuji ale, že výše tohoto čísla je pouze relativní. Podle starých metodik by nezaměstnanost byla někde kolem 11 %, což je opravdu hrozivá cifra.

Naše dva návrhy jsou dlouhodobě požadovány ze strany podnikatelů, za dané situace mohou pomoci. Cena za jejich realizaci je nízká, vzhledem k efektu, který mohou přinést. Oba návrhy byly dlouho dopředu diskutované a připravované ve spolupráci s hospodářskou komorou. Už minulé volební období jsme se jako Věci veřejné snažili pomoci podnikatelům a pro tyto návrhy zákonů jsme sháněli podporu napříč politickým spektrem.

Že tyto návrhy nepodpořila strana, které označuje podnikatele za příživníky je vcelku pochopitelné, ale u dvou výše uvedených stran, které se označují za pravicové, to opravdu nechápu.

 

Autor: Olga Havlová | úterý 11.2.2014 16:30 | karma článku: 40,27 | přečteno: 6410x