Vzít lopatu do ruky? To ne, ale povodňové dotace, to jo!

Dřel nějaký politik během povodní tak, že by zasloužil obdiv? Neustále jen slyším, jaká pomoc a jak se musí koordinovat. Kolik to bude stát a kolik dotací se na to zase promarní. Tiskovky, prohlášení, výjezdy, návštěvy postižených míst. Ale že bych na nějakém záběru viděla některého politika v montérkách a gumákách, vysíleného a špinavého od několikahodinové dřiny, když přikládal se svými lidmi ruku k dílu, to jsem tedy neviděla.

Zdroj: www.lidovky.cz

Tím nemyslím záběry, kde se pyšní politik v nových holínkách a „veselé“ pláštěnce, co mu půl hodiny před přímým přenosem sehnala sekretářka, a teď před kamerami s výrazem „jsem s vámi, občané“ řeční o úspěšných protipovodňových opatřeních, za které musíme být vděčni právě tomu, kdo má zrovna mikrofon a televizní kamery před sebou. To jim poradil nějaký expert na marketing, tak to dělají. Ještě by jim někdo měl poradit, že nestačí, když si vezme pláštěnku jen politik a delegace stylově přijede v oblecích a lakýrkách… :)

Ale já myslím konkrétní práci, kde by předvedli nejen řečnění, ale že stojí za to je příště volit znovu. Že umí máknout, že nezapomněli, jak se drží lopata a krumpáč, že ví, co je to dřina a co je to 48, 72 nebo 96 hodin nespat. Ví vůbec, co je to být promočený skrz na skrz a po kolena v bahně (nebo hůř) zachraňovat, co se dá? Vyzkoušeli si to?

Našel se nějaký volený zástupce, který šel a pytloval nebo stavěl hráze, čistil koštětem, roznášel jídlo či pití hasičům, sháněl vysoušeče a přivážel čisticí prostředky a košťata vlastním autem… Pár se jich našlo v malých obcích, kde si ještě lidi pomáhají a kde to o žádném marketingu není. Ale v jakém postiženém městě se nějaký takový volený zástupce našel, kde by nehledě na politický prospěch zavřel kancelář, vyhnal tým do terénu a pomáhal?

Jako šafránu, co? Ale uvidíte, jak se budou moci přetrhnout, až se budou vypisovat dotace, granty a subvence na protipovodňová opatření a opravy všeho druhu. 5 miliard od státu, 4 miliardy z Unie, to zahálet nebudou, to nebudou vědět, kam dřív skočit!

Autor: Olga Bartoňová | čtvrtek 6.6.2013 14:49 | karma článku: 32,64 | přečteno: 1961x