Školky coby hlavní téma voleb? Smutné, ne?

Jak tak koukám, je úplně jedno, koho zvolím. Všichni se dušují, že na mé dítko někde čeká místo ve školce. Doteď to nešlo, ale teď se prý najde např. v Plzni 1400 nových míst! Prima! Ale mají být školky hlavní téma sněmovních voleb?

Prima by to bylo, kdyby to byla pravda, leč tomu nevěřím.

Politici říkají, co chceme slyšet. A školky jsou ohrané téma již několik let, tedy například v Plzni. Vždycky se představitelé města hroutí před objektivy novinářů v březnu, kdy je jasné, kolik míst chybí a jak moc jsou lidé zoufalí, aby zase rok nedělali vůbec nic a mohli se hroutit při dalším zápisu.

U zápisu jsem byla několikrát. Bezúspěšně.

Ve školním roce 2012/2013 bylo odmítnutých 1435 dětí a pro letošní rok 2013/2014 rok je číslo 1377.

V Plzni se jedná o chronický problém, který neřeší nikdo už několik let. Mám vám věřit, že po těchto volbách se to změní? A jak? A za jak dlouho? Mohu snad počítat, že dostanu školku již příští školní rok? Nebo se jen konstatuje, že stejně porodnost klesá a „po odchodu silných populačních ročníků 2008 a 2009 je předpoklad, že pro školní rok 2015/2016 uspokojí mateřské školy většinu zájemců o předškolní vzdělávání,“ a proto ten rok dva nemá smysl cokoli budovat?

Obávám se, že přesně takto tento slib dopadne. Kdyby se s tím totiž chtělo něco dělat už dřív, už by se to dávno udělalo. Jsou to jen školky. Poměrně jednoduše řešitelný a finančně ne zas tak náročný problém. Žádná reforma celého školství nebo zdravotnictví. A přesto jsou jedním z hlavních témat voleb, i to mluví samo za sebe. Nebo ne?

Autor: Olga Bartoňová | čtvrtek 19.9.2013 16:35 | karma článku: 10,15 | přečteno: 373x