Přiteče více peněz z EU. Co s nimi?

Kvůli intervenci ČNB přiteče z EU na programy o několik miliard více. Státní úřady ale nezvládnou vyšší příděl peněz zužitkovat. Cožpak se nenajde nějaká zbytečná cyklostezka, žádní dělníci nepotřebují přeškolit na webdesignéry nebo nelze uspořádat nějakou zbytečnou konferenci či seminář?

Přijde-li více peněz a nelze je smysluplně využít, nechť se vrátí, ne? Na další období čeští politici vyjednají jiný systém dotací, bude se přidělovat všem méně a je to, ne? Aha, tak jednoduše to nejde. Dotace chtějí přece všichni, od Francouzů po Slovince... Na ty nám sahat nikdo nebude!

Smysl eurodotací mi uniká. Ve valné většině případů se jedná o bezbřehé utrácení peněz nás všech. Miliardy se investují do školení pro lidi, kteří nenajdou ani po přeškolení uplatnění. Zaměstnávají se za europeníze lidé jen na oko nebo do počtu, po skončení programu končí zpátky na ulici. Pořádají se konference, školení, semináře, pobyty, investuje se do reklamy a reklamních předmětů a to jen a jen proto, aby se peníze utratily.

Sporné jsou i investice do staveb, školicích středisek a výzkumných center. U staveb se vždycky najde dostatek argumentů. Třeba zmiňované a předražované cyklostezky, takový bohulibý záměr, chceme, aby lidé sportovali, aby méně používali auta… U „vzdělání“ se vůbec nepolemizuje, zda je takový projekt třeba. Samozřejmě! Sice nevíme, co se tam bude školit a většina firem, které získaly peníze na školicí místnosti, si vybavily za „státní“ stávající kanceláře, jenže o tom pššššt… Tady se vzdělávají… hm, třeba učni! Ano, chodí sem poslouchat mistry z výroby a pak jdou i na prohlídku výrobního závodu a bez téhle zasedačky by to vůbec nešlo. Jo ta zasedačka sice stála formálně 400 tisíc, ale to víte, to ten architekt a ten projekt, a ta firma, která zajišťovala tu dotaci…

Existují výjimky, kde došlo k dobře vynaloženým eurodotacím. Jenže je jich tak málo, že je otázka, jestli by nebylo pro nás všechny výhodnější těm několika výjimkám to zaplatit jinak, třeba napřímo z rozpočtu. Nemuselo by se pak utratit 750 miliard (+ několik stovek miliard ještě z rozpočtu) zbytečně nebo řešit předražené projekty. Jen pro ten pocit, že eurodotace jsou vlastně TY peníze z Unie. Jsou. Jenže nejsou nikoho cizího, žádné filantropky s tajemnými iniciálami EU. Jsou to naše peníze, které do TÉ Unie MY všichni posíláme.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Bartoňová | pátek 6.12.2013 15:39 | karma článku: 23,99 | přečteno: 474x