Počasí uvádí Petra Svoboda, zprávy Emma Smetana… Zběsilost!

Nějaký Jiří Nováková by nebyl? Módní trend, u kterého postrádám smysl. Když si některá vezme za muže cizince nebo příjmení zní cizokrajně, je to ještě pochopitelné – Karolína Peake, Tereza Robinson. Ale paní Smetana místo paní Smetanové? Proč? Nezbývá než doufat, že se tento rozmar nerozšíří mezi prostý lid...

Jako by nestačilo, jak roztodivná jména dávají svým dětem rodiče – Haštal, Kašpar, Kordula, Kryšpín, Graciela, Ribana… Takže zatímco tato skupina vstupuje do života s cejchem a nikdo mi nevymluví, že to neberou jako rodičovskou pomstu, druzí litují, že neměli na tak kreativní rodiče štěstí.

A zkuste pak žít s takovým fádním a běžným jménem jako Petra, když jste „celebrita“. Nezbývá než popustit uzdu fantazie u příjmení. Existují tři možnosti – vymyslet si originální příjmení (Lucie Bílá místo Hanky Zaňákové), psát obě i s tím za svobodna (Michaela Klečková Baumanová, příp. zkombinovat mužský-ženský tvar – Romana Jákl Vítová, Kateřina Konvalinka Průšová, atd.) nebo alespoň nepřechýlit (Smetana, Svoboda). Jupí! Umělecké jméno je na světě!

Tahá to za uši? Je jich v poslední době až trapně moc? Například, když se všechny „nepřechýlené„ potkají na jedné televizní stanici ve stejném pořadu i třeba v jedné reportáži? „Karolína Peake se rozhodla rezignovat k dnešní půlnoci,“ pro TV Nova z Úřadu vlády Emma Smetana a Tereza Robinson. "Děkujeme. A nyní jdeme na počasí. Tak co Petro Svobodo, jak zítra bude?“

Bizarní? A co teprve až přijde zahraniční vlna pojmenovávání nehledě na pohlaví nebo dávání jmen ryze abstraktních, zde se vůbec fantazii meze nekladou - Apple Vránová/Apple Vrána (po vzoru Apple Martin, dceři Gwyneth Paltrow), Götteborg Novák/Nováková (podle měst jako je Paris Hilton) nebo Macintosh Bláha a Enter Černá (podle slov z počítačové oblasti, např. v Izraeli pojmenovali holčičku Like podle Facebookové ikonky), Star Dvořáková, Luna Procházková, Crater Kučera... To teprve bude zběsilá hitparáda!

Autor: Olga Bartoňová | středa 20.3.2013 14:49 | karma článku: 42,02 | přečteno: 4282x