Na "vodu" během povodní?

Každoročně během povodní, ať jsou kdekoli, se najde několik jedinců, kteří vyrazí sjíždět vodu. Pro mě nepochopitelné. Pro někoho zábava. Adrenalin. A co záchranáři? Pro ně to má být také adrenalin při jejich zachraňování? A na účet koho?

Povodně. Záchranáři, hasiči, policisti nevědí, kam dřív skočit. Na pomoc se povolává armáda. Lidi zachraňující sebe, případně zvířata a majetek. Staví se protipovodňové hráze, pytluje se písek, odčerpává voda… internet, televize, rádio… všude zprávy o velké vodě, o záchranných akcích, o evakuovaných lidech, o hrdinství záchranářů, kteří neváhali nasadit vlastní život pro životy ostatních…

A do toho několik vodáků, kteří berou povodeň jako příležitost k adrenalinu. Příležitost k pořádné jízdě. Skoro jako rafting v Alpách...

Říká se, že za blbost se platí. Problém je, že za cizí blbost často platí někdo jiný. Třeba záchranáři, kteří musí nezodpovědné vodáky zachraňovat a kteří riskují svůj život kvůli hazardu a nezodpovědnosti. Nebo hasiči a policisté, kteří je musí v rozvodněných tocích hledat namísto záchrany jiných lidí, jiného majetku… A třeba my všichni, kteří takovou nezodpovědnost zaplatí namísto toho, aby šly peníze těm, co pomoc potřebují.

Co s takovými lidmi? Vykašlat se na ně a nechat je napospas osudu a vodě? Asi by to bylo nejjednodušší, ale nejde to. Tak co s nimi? Pakliže přežijí, napařit jim pořádnou pokutu a nechat je zaplatit veškeré výdaje spojené se záchranou. Případně je pohnat před soud. Snad by si to další dobrodruzi toužící po adrenalinové zábavě pro příště rozmysleli. Nebo snad ne?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Bartoňová | neděle 2.6.2013 18:15 | karma článku: 32,60 | přečteno: 2154x