Místo bitvy u Sokolova raději starověk? Středoškolská klasika

O té bitvě většina studentů nikdy neslyšela. Neměla od koho. Učitelé totiž moderní dějiny nemají rádi. Vzbuzují otázky, někdy dosti nepříjemné. Naopak takový starověk, středověk – jasně daná data a události, to je něco jiného, to se zkouší jedna báseň!

Ani my jsme před maturitou nestíhali probrat veškeré učivo. Pro ty, co nematurovali z dějepisu, končili dějiny vznikem Československa 1918. Maturanti pokračovali do roku 1989 stylem – hospodářská krize, nic, nic, nástup Hitlera, nic, válka, spousta bitev, nějaká konference a konec války, nic, Marshallův plán, železná opona, nástup komunistů, dlouho nic, 1968, dlouho nic, Solidarita, Sametová revoluce, konec. Vše heslovitě, občas nějaké datum, nějaká smlouva, nějaká osobnost. Soustřeďte se na to, že když řeknete alespoň nějaké datum nebo osobnost správně, už prolezete. Nějaké souvislosti? Přesahy do přítomnosti?

Novodobé dějiny prostě nebyly nikdy oblíbené, hlavně u učitelů. Proto se všichni vyžívali ve všech starověkých říších, archeologických nálezech, vojevůdcích nebo ve středověku ke každému panovníkovi převyprávěli příběh o jeho dětství, manželkách, dětech, hradech, bojích… Tyhle dějiny nevzbuzovaly moc otázek. Člověk to vzal jako fakt, stejně to nešlo ověřit.

Ale moderní dějiny s dosahem do dneška, to je něco jiného, ty zvládne učit na střední škole jen málokdo. Pamatuji se, jak jsme jednou dohnali profesorku málem k slzám, když se zamotala do Norimberského procesu. Heslovitě, jako vždy, diktovala ze svých oblíbených Dějin v kostce: „Norimberský proces - 11/45-10/46 – vyrovnání s válečnými zločinci.“ „Prosím, já jsem četl, že norimberský proces byl nespravedlivý, že to byl soud vítězů nad poraženými a neměl oporu v mezinárodním právu.“ Po nevinné otázce mého spolužáka se rozběhl kolotoč dalších a dalších zvídavých otázek, přidávali se další, kteří jindy ani nehlesli a jen mechanicky zapisovali heslo od hesla. Profesorka při odpovědích střídavě rudla, koktala až polozlomeným hlasem prohlásila, že tohle k maturitě stejně vědět nemusíme a tudíž se tím nemusíme zabývat.

Nemusíme zabývat. Bylo tolik témat, kterými jsme se nemuseli zabývat…

Dnešní studenti nic nevědí ani o výročí bitvy u Sokolova ani o východní frontě. Smutné. Zřejmě to jejich učitelé vyhodnotili coby téma „nemusíme zabývat“ a nebo do roku 1943 přes všechny starověké světy a středověké války ani nedošli…

Autor: Olga Bartoňová | pondělí 11.3.2013 12:39 | karma článku: 40,48 | přečteno: 4517x