Miloš Zeman coby bojovník proti kmotrům, český Corrado Cattani?

Těžko. Nic proti němu ani jeho ambicím, ale hlavní rozdíl mezi ním a komisařem Cattanim je nasnadě – policejní inspektor má boj s mafií a kmotry v popisu práce, prezident, ať čtu Ústavu jakkoli, takovou pravomoc nemá. Nebo?

Prezident v dnešním proslovu projevil vůli bojovat s „ostrovy negativní deviace“ alias kmotry, neonacisty a médii. Nechme stranou ostrovy neonacistů a médií, a boj s kmotry? Bohulibý cíl.

Ale úkol hodný spíše pro policejního prezidenta než republiky. Ten policejní má nástroje, jak na to. Prezident republiky by se měl držet Ústavy, kde v článcích 62 a 63 je jasně dané, co prezident dělá. I kdyby coby prezident přesvědčil dostatečný počet poslanců a senátorů a prošel by zákon o prokázání původu příjmu a majetku, včetně možnosti zabavení toho nelegálně získaného, pro boj s kmotry a mafií to nestačí.

Zákony jsou jen slova na papíře. Jeden navíc nic nezmůže. Chybí totiž jejich uplatňování v praxi, čehož jsme dnes a denně svědky. Hodlá se snad prezident angažovat v tomto? Iniciovat vyšetřování konkrétních kauz a lidí? Nebo se snad vměšovat do práce orgánů činných v trestním řízení? Doufejme, že ne. Takže jen slova, která neurazí? Nebo téma SPOZu do volební kampaně?

Autor: Olga Bartoňová | pátek 8.3.2013 16:39 | karma článku: 12,90 | přečteno: 520x