Milá žena. Nekonfliktní. Stačí to na premiérku? Říkám ne!

Nestačí! Už jen proto, že tato milá žena všem těm průšvihům 15 let přihlížela. Většinu z této doby zastávala i vysokou stranickou funkci a všemu tomu, co se dělo, byla na blízku. Takže je to sice dobrý marketingový krok, ale k očistě a novému začátku to má daleko.

Jako žena mohu mít radost, že i má země se dostala k tomu, že bude mít premiérku. Jenže.

Za prvé se nejedná o žádnou Železnou Lady, která by se k takové pozici dopracovala. Do dnešního dne se jí ministerské posty vyhýbaly a bylo to právě jen proto, že sama o ně moc nestála či o ně neusilovala tolik, co jiní. Místopředsedkyní strany je dle mého soudu jen a jen "do počtu", aby prostě nějaká žena byla ve vedení, protože to vypadá líp, než když jsou tam jen muži.

Soukromě jí nazývám „kladečka věnců“, protože kladou-li se někde věnce, je vždycky u toho. Se soucitem jí vlastním, s pochopením, s myslí i srdcem otevřeným, proslovy jedna báseň, chybí jen slza… Neříkám, že jí nemám ráda, chová se civilně, nemá móresy, je lidmi oblíbená… Ale přesně tohohle měla využít dříve a bít se jako lvice o post, o očistu, o změnu, o ten návrat k pravicové politice… To se nestalo, nevybočovala z té špíny, nevystupovala proti tomu, co se dělo. Její nominace je tedy jen vyústěním prekérní situace, do které se ODS a tato vláda dostala, posledním záškubem před agonií této pravicové strany než nastane 5% klinická (tj. volební) smrt. Je jedna z mála, o které v žádných odposleších není ani zmínka a nevzpomínám si, že by se kdy do něčeho připletla a byla dostatečně stranicky vysoko, aby jí mohli důvěřovat, že je nepotopí, tak jí nominovali na premiérku.

Za druhé je to výborný marketingový tah, to se musí nechat. Model žena-politička zafungoval v minulosti několikrát. Ženy více komunikují, jsou schopny hledat kompromis, spíše spojují než rozdělují. Podle různých studií jsou i méně náchylnější ke korupci a přinášejí do politiky více slušnosti, zásadovosti a lidskosti. Takže teď jen toho dostatečně využít, honem honem zbývá rok do voleb, říkají si jestřábi. A jakmile situace pomine, zase holubičku potichounku odstranit na nějakou poklidnou pozici. Vždyť ona sama se přece více hodí někam do stínu, ona přece ani o tu pozici neusilovala, ona je přece jen taková Matka Tereza jedné pravicové strany...

Takže za mě ne. Je žena. Je milá. A není konfliktní. Ale to nestačí, byla a je jednou z nich, z té party, o kterou tady teď jde a její nominace je jen kalkul. Nic víc.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Bartoňová | čtvrtek 20.6.2013 15:19 | karma článku: 46,22 | přečteno: 8486x