Mami, já chci mražený krém s rostlinným tukem!!!!

„Zmrzlina je mražený mléčný výrobek ze směsi smetany nebo mléka, cukru, vajec a přísad (ovoce, čokoláda, vanilka aj.).“ A také něco, co v českých obchodech rozhodně nenajdete. ;)

Mražený krém s rostlinným tukem

Pravá zmrzlina,

tedy ta smetanová, se stala nedostatkovým zbožím. V mrazicích pultech se nachází nezměrné množství mražených krémů s rostlinným tukem (a všelijakou příchutí), které se za zmrzlinu pouze vydávají. A nezáleží na ceně. Mražený krém s rostlinným tukem naleznete jak pod značkou S Budget za 12,- Kč/615 ml, tak pod značkou Carte d´Or za 109,- Kč/900 ml.

Výrobci místo mléčného tuku dávají do zmrzliny tuk rostlinný, většinou kokosový, který je levný a že po něm chutná i vanilková „zmrzlina“ jako kokosová? Zákazníci to tak chtějí. Nebo alespoň to výrobci tvrdí: Naše zmrzliny a nanuky se prodávají, takže lidem zřejmě chutnají, ne?

Já osobně jsem takový hnus nedávno koupila a už rozhodně nekoupím. Něco tak odporného se hned tak nenajde. Od té doby čtu etikety o to bedlivěji, ale jaké bylo moje překvapení, že ani „drahá“ zmrzlina není smetanová a že jsou obchody, kde nenajdete pravou smetanovou zmrzlinu ani jedinou.

Takže až bude chtít vaše dítko zmrzlinu, přečtěte si etiketu, co mu vlastně kupujete, protože pod pojmem „zmrzlina“ se skrývá toto všechno (převzato z Hospodářských noviny):

Mléčná zmrzlina: Takový mražený krém musí obsahovat minimálně 2,5 procenta mléčného tuku, nesmí do něj být přidán rostlinný tuk.
Smetanová zmrzlina: Obsahuje osm a více procent mléčného tuku, stejně jako u mléčného krému je u ní rostlinný tuk nepřípustný.
Zmrzlina s rostlinným tukem: Takto označeny by měly být všechny výrobky, které obsahují pět a více procent rostlinného tuku.
Vodová zmrzlina: Neobsahuje žádný tuk, základní surovinou pro její výrobu je voda a cukr.
Ovocná zmrzlina: Vyrábí se z vody a tzv. ovocné složky, které v ní musí být alespoň 15 procent, nesmí obsahovat žádný přidaný tuk.
Sorbet: Jde o mražený výrobek s minimálním obsahem 25 procent ovocné složky bez přidaného tuku.

Autor: Olga Bartoňová | pondělí 13.8.2012 14:22 | karma článku: 26,49 | přečteno: 2446x