Lidi mají peněz dost…

„Podívej se těch aut na parkovišti před obchoďákem! Potřeboval jsem svítilnu a nemohl jsem tam ani zaparkovat, v listopadu! Všichni tam nakupují na dluh a to auto na to parkoviště dotlačili, ne? Nenech se mýlit, lidi mají peněz! Třeba ty dluhopisy! Vem si, že už jsou to několikátý v řadě a vždycky lidi najdou doma několik miliard… Bída, jo? Ta vypadá jinak!“

Táta má pravdu, člověk slyší denně nářků a příběhů o bídě a o životě od výplaty k výplatě, o zemi, kde vládne mizérie a chudoba, kde nikdo nemá ani na chleba, maso, že jedí jen ve svátek a dárky jedině vlastní výroby. Ale realita v té zemi vypovídá o něčem jiném.

Jen za poslední dva roky lidé nakoupili v předchozích emisích dluhopisy za necelých 74 miliard*, teď doma našli během několika málo dní dalších 15 miliard na vánoční emisi. A při pohledu na chrámy konzumu to opravdu na velkou bídu nevypadá…

Nákupy za tisíce, vozíky narvané zbožím jako při přípravě na hurikán nebo hladomor, nákupní tašky z obou stran, a to teprve vánoční šílenství začíná!

Odhaduje se, že jen e-shopy budou mít o Vánocích obrat kolem 18 miliard a to je jen třetina trhu. Další miliardy v kamenných prodejnách a hyper/super. A žně čekají i slevové portály, lidé odhadem nakoupí za 1,3 miliardy… Miliardy sem, miliardy tam… Sice se najdou lidé, kteří mají hluboko do kapsy a leccos si nemohou dovolit, ale jinak? Táta má pravdu. Bída vypadá opravdu trochu jinak, nebo ne?

* Veškeré grafy a statistiky ke Spořicím státním dluhopisům ZDE.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Bartoňová | čtvrtek 7.11.2013 9:25 | karma článku: 29,61 | přečteno: 1594x