Lepší dobrý turek než špatné espresso!

Já vím, že za tohle mě všichni baristi světa odstřelí jako škodnou. Vyslovit něco tak nechutného jako turek! To přece není ani káva! Nemohu si pomoci, ale než pít nějaké tragické espresso nebo nakyslou překapávanku, tak to radši turka nebo čaj.

Doba si žádá espresso. A nejlépe od certifikovaného baristy! Článků o kávě a možných způsobech přípravy, o Češích, co neumějí kávu pít. S tím se roztrhl pytel a hlavní heslo zní: Zatratit turka!

Kávu miluji a mám ráda dobrou kávu. Ale vám se nikdy nestalo, že vám přinesli hotovou tragédii? Někdy i v podniku, co se tváří, šálek kávy tam stojí majlant, ale pít se to nedá. A nedej, když to musíte ze zdvořilosti vypít. Bez komentáře nechávám událost, na které nám naservírovali překapávanku se solí. Nebo ty ranní hotelové snahy o kávu. Brrr….

Domácí pokusy o „lepší“ kávu většinou končí taktéž s velkým otazníkem. Latéčko! Kapučínko! Proti gustu žádný dišputát. Naše máma takovému nápoji říká „culifinda“, ač to se používá spíše pro kávu z melty. Ale jak říká, ty „kávy“ z těch strojů plné sušeného mléka stejně o kávových bobech nikdy ani neslyšely…

Ale takový turek. Proč ne?

Chápu, že proti němu baristi brojí, bere jim práci a nevypadá tak vznosně. Ale turek je turek. A ten pravý z džezvy, který mi připravila Didem z Turecka, to je hotový poklad. Na to žádné espresso nemá, ale těch odsudků, když to někde řeknete... Někdo se holt spokojí s naředěným "presíčkem", někdo si dá radši turka. Jak jste na tom vy?

Autor: Olga Bartoňová | pátek 11.10.2013 14:15 | karma článku: 27,12 | přečteno: 1208x