K čemu jsou rekvalifikace za horentní částky?

Stamiliony, ne-li miliardy, se investují v rámci různých programů do rekvalifikací, často za finančního příspěvku od EU. Upřímně by mě zajímalo, k čemu jsou? Existují z těchto stamilionových projektů výstupy? Kolik lidí díky nim získalo práci? Na kolik nás vlastně takové rekvalifikační kurzy přijdou po započtení všech nákladů?

Je to již pár let, co náš známý, původně prodavač, se rekvalifikoval na webdesignéra. Jaký to mělo smysl vám ani nemusím vysvětlovat. Žádný. Jeden čas se takto můj táta rekvalifikoval a naučil se ovládat slušně Excel, o tom, že je nutili vytvářet kontingenční tabulky, o tom raději až jindy... Taktéž mu to ale bylo k ničemu, a kdyby se o sebe tenkrát nepostaral sám a nešel pracovat do jedné dílny, byl by zřejmě celá ta léta bez práce.

Bohužel praxe s rekvalifikacemi pokračuje, což mi dnes potvrdila známá, kterou pár let před důchodem posílá Úřad práce na kurz počítačové gramotnosti a tvorbu www stránek. K čemu? Jak ona sama říká, něco se naučí a lepší než sedět doma, ale sama ví, že práci díky tomu nesežene. Tak k čemu jí takový kurz bude?

Horem dolem se investuje do rekvalifikačních kurzů pro lidi, kteří ani po takovém kurzu o práci nezavadí. A nemyslím tím lidi, kteří pracovat nechtějí. Ti, co takovými kurzy prošli a osobně je znám, pracovat chtějí, mají SŠ nebo VŠ vzdělání, jenže o práci nezavadí z jednoho jediného důvodu - jsou "staří"= chybí jim pár let do důchodu a o takové lidi není na trhu práce zájem. A to ani přes to, že mají dlouholeté zkušenosti, s počítačem uživatelsky umí a dost často umí i cizí jazyk - jako právě ta známá, kterou znám z jazykové školy.

A tak se tito lidé rekvalifikují v kurzech, které jsou lehce nesmyslné a rekvalifikuje se jen pro rekvalifikaci... ale umět ovládat lépe počítač je přeci chvályhodné a potřebné, pro každého v každém věku, ne? Už slyším ty argumenty. Jenže většina kurzů se pro vnějšího pozorovatele opravdu jeví, že se konají jen a jen z důvodu, aby se proinvestovaly peníze z Unie, potažmo aby se nakapsovalo pár spolčených školicích agentur. Jiný smysl v nich nevidím. Kdyby místo nesmyslných kurzů lidem zaplatili za práci např. pro město – mohli by uklízet nebo vypomáhat na úřadech, kdyby chtěli, nebo pro školy – mohli by doučovat, hlídat u přechodů, pomáhat při organizaci školních kroužků nebo vypomáhat v jídelně, prostě dělat cokoli jiného, co by stálo stejně a mělo smysl. Rekvalifikace na webdesignéra smysl nemá.

Autor: Olga Bartoňová | pátek 13.12.2013 15:49 | karma článku: 45,81 | přečteno: 7172x